Klassieke appeltaart

Natuurlijk lust bijna iedereen wel een zelfgebakken appeltaart.
Natuurlijk wordt bijna iedereen blij van zelfgebakken appeltaart.
Natuurlijk heeft bijna iedereen wel eens een appeltaart gebakken.
Natuurlijk heeft bijna iedereen wel een favoriet of familie recept voor appeltaart.
Wij ook! Wij bakken al jaren onze Oma’s appeltaart, en vonden die het lekkerst.
Maar nu moeten we toegeven dat de appeltaart van Laura’s Bakery nog lekkerder is.
Net even anders: meer koek en de suiker en kaneel in een laagje over de appel gestrooid.
Wij vinden hem zo lekker dat we het recept hier delen.

Ingredienten

– 400 gr bloem
– 200 gr basterdsuiker
– 200 gr boter, koud
– 1 theel zout
– 1/2 eitje (geklutst)
– 1 zakje vanillesuiker (8 gr)

Vulling:
– ruim 1 kg appels
– 75 gr kristalsuiker
– 3 theel kaneel
– 2 handen rozijnen

Extra:
– paar eetl paneermeel
– 1/2 eitje (geklutst)

Bereidingswijze

Roer de bloem, suiker, vanillesuiker en zout door elkaar. Voeg de in stukjes gesneden boter en het 1/2 eitje toe en kneed alles tot een soepel deeg. Dek af en laat in koelkast ± 30 minuut rusten.
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in dunne plakjes. Meng er de rozijnen door.
Meng in een kommetje de suiker met kaneel.
Vet een springvorm (24 cm) in en bestuif licht met wat bloem.
Rol 2/3 van het deeg, op een met bloem bestoven aanrecht, uit tot een ronde lap. Bekleed hiermee de springvorm.
Bestrooi de bodem met paneermeel.
Doe de helft van de appelplakjes in de vorm, strooi 1/3 van de kaneelsuiker over de appel.
Doe nu de rest van de appel in de vorm en strooi de rest van de kaneelsuiker erover.
Rol het resterende deeg uit en snijd hiervan stroken. Leg deze boven op de appels.
Bestrijk de deegstroken het andere 1/2 eitje.
Zet de taart iets onder het midden in de oven.
Bak ± 1 uur op 170 graden.(onder en boven warmte)

Ook lekker

Walnoten-carameltaart van Marja

Walnoten-carameltaart van Marja

Walnoten-carameltaart van MarjaAls traditie met Kerst hebben we altijd een grote schaal met walnoten.In December kochten we 2 kilo verse biologische walnoten hier in het dorp.Maar omdat we deze keer maar weinig mensen mochten ontvangen, hebben we nog heel wat noten...

Tweehaps appelflapjes

Tweehaps appelflapjes

Tweehaps appelflapjesWe kennen natuurlijk allemaal de heerlijke grote appelflappen wel.Vers gebakken, knapperig, frisse appelvulling, ja wie lust ze niet?Maar op oudejaarsavond vind ik een appelflap toch wel een flinke hap.Er zijn vaak veel meer lekkere hapjes op zo'n...

Amandel- of banketstaaf

Amandel- of banketstaaf

Amandel- of banketstaafDit hoort echt bij December en zeker op Sinterklaasavond en de Kerstdagen.Het is heel weinig werk om deze lekkere amandelstaaf zelf te maken.Bovendien ontzettend lekker als de staaf versgebakken, knapperig en nog warm is.Ingredienten– 1 rol...