Kersttulband

Echt de allerlekkerste kersttulband ooit!
Die mag niet ontbreken.
Geen kerst zonder de extra gevulde kersttulband van Judith.
Jarenlang zijn wij op het werk door collega Judith verwend met deze geweldige tulband. Ieder jaar bakte zij deze tulbanden in grote hoeveelheden.
Het recept hebben wij, collega’s van haar gekregen, en daar zijn wij haar ontzettend dankbaar voor.
Bij deze het recept voor iedereen die het nog niet had, of die het niet meer heeft.
Het recept is voor 1 grote of 2 kleine tulbandvormen.

Ingredienten

– 500 gr bloem
– 250 gr lichte basterdsuiker
– 1 theel zout
– 1 theel baksoda
– 1 theel bakpoeder
– 1 zakje vanillesuiker
– 1 pakje roomboter
– 175 ml melk
– 3 eetl heldere azijn
Voor de vulling:
– 200 gr rozijnen
– 1 perssinaasappel
– 1 citroen
– 150 gr bitterkoekjes of cantuccini

Bereidingswijze

Boen de sinaasappel en citroen schoon en rasp de schillen.
Week de rozijnen minimaal een uur in sap van de uitgeperste sinaasappel. Roer af en toe even om. Rum of Amaretto ipv. sinaasappelsap is ook bijzonder lekker.
Breek de koekjes in stukjes.
Smelt de boter met de melk in een pannetje op laag vuur, mag niet koken.
Meng alle droge bestanddelen voor het deeg in een grote kom door elkaar.
Voeg de gesmolten boter met melk en de azijn toe en roer met een grote lepel alles goed door.
Voeg nu alle ingredienten voor de vulling toe, ook het sap/drank wat niet door de rozijnen is opgenomen.
Vet de tulbandvorm goed in en stort het deeg in de vorm.
Bak grote vorm 60 minuten op 175 graden.
Bak kleine vormen 50 minuten.
Je kunt de laatste 20 minuten de tulband afdekken met aluminiumfolie, als je de tulband niet te donker wilt.

Ook lekker

Cranberrysaus

Cranberrysaus

CranberrysausGeen Kerst zonder cranberry's zeg ik altijd.Voor de kerstdagen maak ik altijd potten vol compote, verwerk ze in baksels, fudge en salades.Dit jaar had ik cranberrysaus gemaakt voor bij het dessert en ik moet zeggen, nog lekkerder dan compote!Van een foto...

Klassieke Tiramisu

Klassieke Tiramisu

Klassieke TiramisuWie kent het niet?Deze klassieker uit de Italiaanse keuken stond nog niet op onze site.Heel gek, want we eten dit ontzettend lekkere dessert toch zeker al 30 jaar!Het doet het altijd goed na een Italiaans etentje.Bij deze ons basisrecept, simpel en...

Portobello gevuld met knolselderij

Portobello gevuld met knolselderij

Portobello gevuld met knolselderijPortobello's uit de oven met een verrassend winterse vulling.Ze zijn namelijk gevuld met een heerlijk mengsel van knolselderij.Echt eens wat anders.Door de voedzame vulling voldoen deze portobello's heel goed als maaltijd, met een...

Kerstkrans salade

Kerstkrans salade

Kerstkrans salade Deze lekker frisse salade in de vorm van een kerstkrans staat erg mooi op de kersttafel.Fris groen met rood van tomaatjes, rode ui, cranberry's en granaatappelpitjes.Echte kerstkleurtjes!Ingredienten– 100 gr gemengde sla, eikenbladsla of rucola– 1...

Salame di sioccolato

Salame di sioccolato

Salame di sioccolatoZoete chocoladesalamiEen Italiaans dessert gemaakt van koekjes, cacao, boter en suiker. Met soms ook noten en/of een beetje likeur.Eigenlijk lijkt het veel op de in Nederland bekende arretjescake.Maar ik vind deze salami er veel leuker uitzien.Het...

Salade met gegrilde peer en brie

Salade met gegrilde peer en brie

Salade met gegrilde peer en brieEcht een voorgerechtje voor kaasliefhebbers.De combinatie van brie met walnoten en peer is altijd goed.Door de peer te grillen wordt deze lekker zacht met een zoete, iets gerookte smaak.Een handje cranberry's erover en je salade is...

Amandel- of banketstaaf

Amandel- of banketstaaf

Amandel- of banketstaafDit hoort echt bij December en zeker op Sinterklaasavond en de Kerstdagen.Het is heel weinig werk om deze lekkere amandelstaaf zelf te maken.Bovendien ontzettend lekker als de staaf versgebakken, knapperig en nog warm is.Ingredienten– 1 rol...

Appelcompote met cranberry’s

Appelcompote met cranberry’s

Appelcompote met cranberry'sFeestelijke compote voor de Kerstdagen.Bij het Kerstdiner is het altijd erg lekker om koude bijgerechten op tafel te hebben.Stoofpeertjes en cranberry compote mogen eigenlijk niet ontbreken.En deze appelcompote met cranberry's komt nu ook...

Bloemenboter

Bloemenboter

BloemenboterFeestelijke boter voor op de feesttafel.Naast de bekende kruidenboters is het ook heel leuk om boter met eetbare bloemetjes te mengen.'s Zomers pluk je daar verse bloemetjes voor, bijvoorbeeld madeliefjes, bieslook, klaver, Maartse viooltjes, goudsbloemen...