Franse appeltaart met frangipane

Buiten storm en regenbuien.
Dan is het tijd voor deze appeltaart, zo zet je de zon op tafel!
Appeltaart anders, de frangipane is een heel goede combinatie met de frisse goudrenetten.

Ingredienten

– 100 gr koude boter
– 100 gr basterdsuiker
– 200 gr bloem
– 2 ei-dooiers
Voor de frangipane:
– 100 gr amandelmeel of maal 100 gr amandelen
– 100 gr boter
– 100 gr basterdsuiker
– 20 gr bloem
– 1 ei
– 1 citroen

– 4-5 frisse goudrenetten
– kaneel
– paar eetlepels pompoenjam (of abrikozenjam)

Bereidingswijze

Snijd de koude boter in blokjes en kneed met de basterdsuiker en bloem tot een kruimelig deeg. Voeg de ei-dooiers toe en kneed tot een soepel deeg. Rol het deeg in plasticfolie en laat in de koelkast rusten.
Voor de frangipane: smelt de boter en meng deze met de suiker, bloem en amandelmeel. Rasp de citroen en pers een helft uit, meng dit door je mengsel. Klop er tot slot het ei door.
Schil de appels, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis.
Snijd ze verder in plakjes.
Vet een lage taartvorm goed in.
Rol het deeg uit de koelkast op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een ronde plak, iets groter dan je vorm.
Bekleed je taartvorm met het deeg. Verdeel nu je frangipane over de bodem.
Steek de plakjes appel rondom in de frangipane, begin aan de buitenrand en werk in cirkels naar binnen toe.
Strooi tot slot wat kaneel over de appelschijfjes.

Bak de taart op 175 graden (voorverwarmde oven) in ca 45 minuten gaar.

Verwarm de jam en bestrijk hiermee de taart voor een mooi glanslaagje.

Ook lekker

Grimolle Poitevine

Grimolle Poitevine

Grimolle PoitevineDie Fransen die kunnen er wat van, zo veel verschillende taarten en cakes als dessert.Iedere streek heeft wel een eigen klassieker.Zo hebben we al verschillende Clafoutis uit de Limousin en een overheerlijke Bretonse far op de site staanEn nu dus ook...

Kwarktaart met orange curd

Kwarktaart met orange curd

Kwarktaart met orange curdAls je dan net als ons die heerlijke lemon en orange curd hebt gemaakt, moet je er nog wel wat mee doen natuurlijk.We wilden een oranje taart maken en de orange curd daarbij verwerken.Daar de curd vrij zoet en een tikkeltje machtig is, kom je...

Lemon curd en orange curd

Lemon curd en orange curd

Lemon curd en orange curdLemon curd is een dikke zoet/frisse saus op basis van citroen, boter, ei en suiker.Beroemd van de Engelse high tea, lemon curd hoort samen met clotted cream bij scones.Maar lemon curd smaakt ook heel goed op taarten, koekjes, desserts of in de...