Kerststol

Waarom ik die nog niet eerder zelf heb gebakken weet ik echt niet.
Maar nu heb ik hem dan eindelijk gemaakt, super goed gelukt en lekker!
Niet moeilijk en gegarandeerd zonder een waslijst aan nare toevoegingen.
Zal waarschijnlijk iets minder lang houdbaar zijn dan de stollen uit de supermarkt.
Maar dat is geen probleem want hij is zo lekker, hij is toch vast snel op.

Ingredienten

– 500 gr tarwebloem
– 12 gr droge gist
– 50 gr suiker
– 1½ theel. kaneel
– 8 gr zout
– 1 ei
– 50 gr roomboter
– 200 ml melk, warm
– 100 ml water, warm
– 150 gr rozijnen
– 150 gr gedroogde cranberries
(of wat je wilt: gehakte noten, sucade, krenten)

– 300 gr amandelspijs
– 1 losgeklopt ei

Bereidingswijze

Meng de bloem, gist, suiker en zout. Voeg de warme melk, warm water en ei toe en kneed in de keukenmachine met deeghaken tot een soepel, vrij plakkerig deeg.
Je kunt ook met de hand kneden, kneed lang genoeg tot je een soepel deeg hebt.
Voeg nu de zachte boter toe en kneed weer goed door het deeg.
Voeg nu de gewassen en goed gedroogde rozijnen en cranberries en de kaneel toe en meng goed door het deeg.
Vorm een bal van het deeg en leg deze in een kom (kom bestrooid met beetje bloem) dek af met vochtige theedoek en laat op een warme plek ca. 60 minuten rijzen of totdat het in volume is verdubbeld.
Meng ondertussen het amandelspijs met het losgeklopte ei en vorm er een rol van.
Wanneer je deeg mooi is gerezen:
Strooi wat bloem op je werkvlak en rol het deeg uit tot een dikke ovale vorm.
Leg de rol amandelspijs op een helft en vouw de andere helft van het deeg erover, maar niet helemaal tot de rand. Druk de deegranden goed op elkaar.
Leg de stol op bakpapier op de bakplaat, dek af met een vochtige theedoek en laat nog 30 minuten rijzen.
Bak de stol 25 minuten op 180 graden, en daarna nog 15 minuten op 160 graden.

Leg de stol op een rooster, bestrijk direkt met 20 gr gesmolten roomboter en bestrooi met poedersuiker en geschaafde amandelen.
Bestrooi de stol nogmaals met poedersuiker als deze is afgekoeld.

Ook lekker

Cranberrysaus

Cranberrysaus

CranberrysausGeen Kerst zonder cranberry's zeg ik altijd.Voor de kerstdagen maak ik altijd potten vol compote, verwerk ze in baksels, fudge en salades.Dit jaar had ik cranberrysaus gemaakt voor bij het dessert en ik moet zeggen, nog lekkerder dan compote!Van een foto...

Klassieke Tiramisu

Klassieke Tiramisu

Klassieke TiramisuWie kent het niet?Deze klassieker uit de Italiaanse keuken stond nog niet op onze site.Heel gek, want we eten dit ontzettend lekkere dessert toch zeker al 30 jaar!Het doet het altijd goed na een Italiaans etentje.Bij deze ons basisrecept, simpel en...

Portobello gevuld met knolselderij

Portobello gevuld met knolselderij

Portobello gevuld met knolselderijPortobello's uit de oven met een verrassend winterse vulling.Ze zijn namelijk gevuld met een heerlijk mengsel van knolselderij.Echt eens wat anders.Door de voedzame vulling voldoen deze portobello's heel goed als maaltijd, met een...

Kerstkrans salade

Kerstkrans salade

Kerstkrans salade Deze lekker frisse salade in de vorm van een kerstkrans staat erg mooi op de kersttafel.Fris groen met rood van tomaatjes, rode ui, cranberry's en granaatappelpitjes.Echte kerstkleurtjes!Ingredienten– 100 gr gemengde sla, eikenbladsla of rucola– 1...

Salame di sioccolato

Salame di sioccolato

Salame di sioccolatoZoete chocoladesalamiEen Italiaans dessert gemaakt van koekjes, cacao, boter en suiker. Met soms ook noten en/of een beetje likeur.Eigenlijk lijkt het veel op de in Nederland bekende arretjescake.Maar ik vind deze salami er veel leuker uitzien.Het...

Salade met gegrilde peer en brie

Salade met gegrilde peer en brie

Salade met gegrilde peer en brieEcht een voorgerechtje voor kaasliefhebbers.De combinatie van brie met walnoten en peer is altijd goed.Door de peer te grillen wordt deze lekker zacht met een zoete, iets gerookte smaak.Een handje cranberry's erover en je salade is...

Amandel- of banketstaaf

Amandel- of banketstaaf

Amandel- of banketstaafDit hoort echt bij December en zeker op Sinterklaasavond en de Kerstdagen.Het is heel weinig werk om deze lekkere amandelstaaf zelf te maken.Bovendien ontzettend lekker als de staaf versgebakken, knapperig en nog warm is.Ingredienten– 1 rol...

Appelcompote met cranberry’s

Appelcompote met cranberry’s

Appelcompote met cranberry'sFeestelijke compote voor de Kerstdagen.Bij het Kerstdiner is het altijd erg lekker om koude bijgerechten op tafel te hebben.Stoofpeertjes en cranberry compote mogen eigenlijk niet ontbreken.En deze appelcompote met cranberry's komt nu ook...

Bloemenboter

Bloemenboter

BloemenboterFeestelijke boter voor op de feesttafel.Naast de bekende kruidenboters is het ook heel leuk om boter met eetbare bloemetjes te mengen.'s Zomers pluk je daar verse bloemetjes voor, bijvoorbeeld madeliefjes, bieslook, klaver, Maartse viooltjes, goudsbloemen...