Schiacciata con l’uva

Een Toscaans platbrood gevuld met druiven.
Dat past helemaal bij september, de druivenmaand.
Een heerlijk dik, zacht, licht zoet brood.
Lekker bij ontbijt, maar ook bij de koffie hebben wij ervan gesmuld.
Bij een borrelplank zou het ook niet misstaan.
Dit recept komt van Ciao tutti.

Ingredienten

– 400 gr blauwe druiven
– 450 gr bloem
– 2 eetl basterdsuiker
– 1 theel zeezout
– 7 gr droge gist
– 80 ml olijfolie olijfolie
– takje rozemarijn
– 250 ml lauw water

Bereidingswijze

Hak de rozemarijnnaaldjes fijn en meng met de olijfolie, laat trekken.

Meng in een kom de bloem, zout, 1 eetl basterdsuiker en de gist.
Roer alles goed door.
Meng er nu 2 eetl rozemarijnolie en ca. 200 ml water door.
Kneed er een deeg van en kneed dit ca. 5 minuten goed door tot een soepel deeg. Dit gaat het best op een met bloem bestoven aanrecht.
Is je deeg te nat, voeg dan nog wat bloem toe.
Is je deeg te droog, voeg dan nog wat water toe.
Voeg nu de druiven toe en kneed nog weer een paar minuten.
Het deeg wordt nu wat natter en plakkerig door de druiven.

Verdeel het deeg op een bakplaat met opstaande rand. (ca. 30 x 45 cm)
Dek af en laat rijzen tot het volume is verdubbeld.

Verdeel nu de rest van de olie over het brood en strooi de rest basterdsuiker erover.
Bak ca. 25 minuten op 220 graden.

(ons brood rees matig, maar werd tijdens het bakken prachtig dik)

Ook lekker

Mini appeltaartjes

Mini appeltaartjes

Mini appeltaartjesVandaag doen we het wat anders.We bakken mini appeltaartjes.Zelfde heerlijke smaak als eigengebakken appeltaart, maar een ander uiterlijk.IngredientenVoor 12 stuks– 400 gr bloem– 150 gr basterdsuiker– 200 gr boter, koud– 1 theel zout– 1/2 eitje...

Clafoutis met ricotta en rode bessen

Clafoutis met ricotta en rode bessen

Clafoutis met ricotta en rode bessenBessentijd!Er zijn nog volop bessen nu. Wij hebben op dit moment al 8 kilo geplukt.5 kilo in compote verwerkt, heel veel opgesnoept in yoghurt en smoothies.En nu dus verwerkt in deze heerlijke Franse klassieker.De rode bessen zijn...

Slof met bessen

Slof met bessen

Slof met bessenDie mooie sloffen met vers fruit van de bakker wilde ik al heel lang eens zelf maken.Een sloffenvorm aangeschaft, maar het kwam er steeds niet van.Nu de bessenoogst is begonnen is het er eindelijk van gekomen.Het resultaat was heerlijk, de frisse bessen...

Pizza van naanbrood

Pizza van naanbrood

Pizza van naanbroodMet naanbrood als bodem tover je in heel korte tijd een heerlijke pizza op tafel.Ideaal als je met mooi weer niet te lang in de keuken wilt zijn.Soepje en salade erbij en je hebt een vullende maaltijd.Ingredientenvoor 4 stuks– 4 naanbroden– pesto...

Naanbrood

Naanbrood

NaanbroodEigenlijk alleen naan, want naan betekent brood.Maar hier wordt het alom bekende platbrood meestal naanbrood genoemd.Lekker bij heel veel gerechten, vooral die uit de Indiase keuken.Het leuke van het recept is dat je geen oven nodig hebt, ze worden namelijk...

Blauwe bessen yoghurttaart

Blauwe bessen yoghurttaart

Blauwe bessen yoghurttaartAlleen van de kleur al wordt iedereen blij!Een vrolijke taart boordevol vitaminebommetjes.Wij hebben het gezoet met niet veel honing, zo is het lekker fris gebleven.Ingredienten– 200 gr haverkoekjes– 100 gr roomboter– 200 ml slagroom– 500 ml...

Gevulde broodjes met gehakt

Gevulde broodjes met gehakt

Gevulde broodjes met gehaktDit recept hebben we al 40 jaar!We hebben dit in de jaren vaak gemaakt, vooral als er veel jongelui bleven eten, altijd succes.Ideaal voor een makkelijke weekendhap, een kom soep of een salade erbij en je hebt een heerlijke maaltijd.Nu er in...

Makkelijke yoghurttaart

Makkelijke yoghurttaart

Makkelijke yoghurttaartAltijd lekker een frisse yoghurttaart.Super makkelijk en snel klaar.Deze is gemaakt met druivengelei omdat ik daar nog een paar potten van had.Maar je kunt het natuurlijk vervangen door iedere andere compote, gelei of jam, net wat je...

Stromboli of opgerold pizzabrood

Stromboli of opgerold pizzabrood

Stromboli of opgerold pizzabroodWe maken al jaren regelmatig het heerlijke gevuld Jamie Oliver brood.Maar nu hebben we een nieuwe favoriet: Stromboli.Het verschil: de vulling wordt over het hele brood verdeeld, dan wordt het brood opgerold waardoor de vulling door het...