Walnoten-carameltaart van Marja

Als traditie met Kerst hebben we altijd een grote schaal met walnoten.
In December kochten we 2 kilo verse biologische walnoten hier in het dorp.
Maar omdat we deze keer maar weinig mensen mochten ontvangen, hebben we nog heel wat noten over.
Op zoek naar een recept om de walnoten te verwerken dacht ik opeens aan de overheerlijke noten-carameltaart van oud collega Marja.
Het recept is zeker al 20 jaar oud, Marja woont al jaren in Nieuw Zeeland, ben benieuwd of ze deze taart nog wel eens maakt.
Hij is inderdaad overheerlijk, wij hebben gesmuld!

Ingredienten

Voor het deeg:
– 600 gr bloem
– 250 gr boter
– snuf zout
– 250 gr witte basterdsuiker
– 2 eieren

Voor de vulling:
– 400 gr walnoten
– 400 gr witte basterdsuiker
– 4 dl slagroom

Bereidingswijze

Meng voor het deeg alle ingrediënten tot het niet meer aan je vingers blijft plakken.
Kneed het vooral niet te lang door.
Rol het deeg in plasticfolie en laat in de koelkast 30 – 60 minuten rusten.

De vulling:
Doe de suiker in een pan met een dikke bodem en zet op een laag vuur.
Roer af en toe met een houten lepel.
De suiker smelt en moet caramelliseren, goudbruin kleuren.
Warm ondertussen de slagroom in een tweede pan.
Als de suiker gesmolten en mooi goudbruin is, voeg dan heel goed roerend met een garde voorzichtig de slagroom toe.
LET OP! De suiker gaat direkt koken.
Laat het geheel op een heel laag vuur staan, roer wel af en toe met de garde.
Hak de noten kleiner en voeg toe aan de caramel.
Laat afkoelen.

Rol 2/3 van het deeg uit de koelkast op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een ronde plak, die past in je vorm.
Bekleed je goed ingevette quiche- of taartvorm (bodem 26 cm) met het deeg
Schep de vulling in de vorm.
Rol de rest van het deeg uit en leg dit als deksel op de vulling.
Druk de rand rondom goed vast met een vork.
Bestrijk de bovenkant met een geklutst eitje en garneer met walnoten.
Bak de taart 40 minuten op 170 graden.

Je kunt de taart ook in een springvorm maken, bekleed dan de wand van je vorm tot de halve hoogte.

Laat de taart goed afkoelen, dan snijd het veel netter.
Snijd niet te grote punten, de taart is erg machtig!

Ook lekker

Klassieke appeltaart

Klassieke appeltaart

Klassieke appeltaartNatuurlijk lust bijna iedereen wel een zelfgebakken appeltaart.Natuurlijk wordt bijna iedereen blij van zelfgebakken appeltaart.Natuurlijk heeft bijna iedereen wel eens een appeltaart gebakken.Natuurlijk heeft bijna iedereen wel een favoriet of...

Tweehaps appelflapjes

Tweehaps appelflapjes

Tweehaps appelflapjesWe kennen natuurlijk allemaal de heerlijke grote appelflappen wel.Vers gebakken, knapperig, frisse appelvulling, ja wie lust ze niet?Maar op oudejaarsavond vind ik een appelflap toch wel een flinke hap.Er zijn vaak veel meer lekkere hapjes op zo'n...

Amandel- of banketstaaf

Amandel- of banketstaaf

Amandel- of banketstaafDit hoort echt bij December en zeker op Sinterklaasavond en de Kerstdagen.Het is heel weinig werk om deze lekkere amandelstaaf zelf te maken.Bovendien ontzettend lekker als de staaf versgebakken, knapperig en nog warm is.Ingredienten– 1 rol...