Walnoten-carameltaart van Marja

Als traditie met Kerst hebben we altijd een grote schaal met walnoten.
In December kochten we 2 kilo verse biologische walnoten hier in het dorp.
Maar omdat we deze keer maar weinig mensen mochten ontvangen, hebben we nog heel wat noten over.
Op zoek naar een recept om de walnoten te verwerken dacht ik opeens aan de overheerlijke noten-carameltaart van oud collega Marja.
Het recept is zeker al 20 jaar oud, Marja woont al jaren in Nieuw Zeeland, ben benieuwd of ze deze taart nog wel eens maakt.
Hij is inderdaad overheerlijk, wij hebben gesmuld!

Ingredienten

Voor het deeg:
– 600 gr bloem
– 250 gr boter
– snuf zout
– 250 gr witte basterdsuiker
– 2 eieren

Voor de vulling:
– 400 gr walnoten
– 400 gr witte basterdsuiker
– 4 dl slagroom

Bereidingswijze

Meng voor het deeg alle ingrediënten tot het niet meer aan je vingers blijft plakken.
Kneed het vooral niet te lang door.
Rol het deeg in plasticfolie en laat in de koelkast 30 – 60 minuten rusten.

De vulling:
Doe de suiker in een pan met een dikke bodem en zet op een laag vuur.
Roer af en toe met een houten lepel.
De suiker smelt en moet caramelliseren, goudbruin kleuren.
Warm ondertussen de slagroom in een tweede pan.
Als de suiker gesmolten en mooi goudbruin is, voeg dan heel goed roerend met een garde voorzichtig de slagroom toe.
LET OP! De suiker gaat direkt koken.
Laat het geheel op een heel laag vuur staan, roer wel af en toe met de garde.
Hak de noten kleiner en voeg toe aan de caramel.
Laat afkoelen.

Rol 2/3 van het deeg uit de koelkast op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een ronde plak, die past in je vorm.
Bekleed je goed ingevette quiche- of taartvorm (bodem 26 cm) met het deeg
Schep de vulling in de vorm.
Rol de rest van het deeg uit en leg dit als deksel op de vulling.
Druk de rand rondom goed vast met een vork.
Bestrijk de bovenkant met een geklutst eitje en garneer met walnoten.
Bak de taart 40 minuten op 170 graden.

Je kunt de taart ook in een springvorm maken, bekleed dan de wand van je vorm tot de halve hoogte.

Laat de taart goed afkoelen, dan snijd het veel netter.
Snijd niet te grote punten, de taart is erg machtig!

Ook lekker

Focaccia gevuld met kaas

Focaccia gevuld met kaas

Focaccia gevuld met kaasEen zelfgebakken, nog warm brood op tafel en je Italiaanse maaltijd kan niet mislukken.Deze focaccia is gevuld met veel kaas en veel kruiden.Ingredienten– 620 gr bloem– 360 ml lauw water– 20 ml olijfolie– 15 gr verse gist of 10 gr gedroogde...

Rabarbercarré

Rabarbercarré

RabarbercarréEr is nog volop rabarber deze periode.Dus we genieten er bijna dagelijks van.Compote, moes, crumble, taart, pudding, desserts.Zoek op onze site: rabarber en je vindt al veel recepten.Nu hebben we een lekker frisse rabarber carré gemaakt en zijn erg blij...

Rabarbertaart met mascarpone en witte chocolade

Rabarbertaart met mascarpone en witte chocolade

Rabarbertaart met mascarpone en witte chocoladeRabarber is weer volop verkrijgbaar!Zo lekker weer om compote, moes en crumbles mee te maken.We hebben het nu verwerkt in deze heel romige taart.De combinatie met rabarber is geweldig, een lekker frisse toevoeging aan de...