Walnoten-carameltaart van Marja
Als traditie met Kerst hebben we altijd een grote schaal met walnoten.
In December kochten we 2 kilo verse biologische walnoten hier in het dorp.
Maar omdat we deze keer maar weinig mensen mochten ontvangen, hebben we nog heel wat noten over.
Op zoek naar een recept om de walnoten te verwerken dacht ik opeens aan de overheerlijke noten-carameltaart van oud collega Marja.
Het recept is zeker al 20 jaar oud, Marja woont al jaren in Nieuw Zeeland, ben benieuwd of ze deze taart nog wel eens maakt.
Hij is inderdaad overheerlijk, wij hebben gesmuld!
Ingredienten
Voor het deeg:
– 600 gr bloem
– 250 gr boter
– snuf zout
– 250 gr witte basterdsuiker
– 2 eieren
Voor de vulling:
– 400 gr walnoten
– 400 gr witte basterdsuiker
– 4 dl slagroom
Bereidingswijze
Meng voor het deeg alle ingrediënten tot het niet meer aan je vingers blijft plakken.
Kneed het vooral niet te lang door.
Rol het deeg in plasticfolie en laat in de koelkast 30 – 60 minuten rusten.
De vulling:
Doe de suiker in een pan met een dikke bodem en zet op een laag vuur.
Roer af en toe met een houten lepel.
De suiker smelt en moet caramelliseren, goudbruin kleuren.
Warm ondertussen de slagroom in een tweede pan.
Als de suiker gesmolten en mooi goudbruin is, voeg dan heel goed roerend met een garde voorzichtig de slagroom toe.
LET OP! De suiker gaat direkt koken.
Laat het geheel op een heel laag vuur staan, roer wel af en toe met de garde.
Hak de noten kleiner en voeg toe aan de caramel.
Laat afkoelen.
Rol 2/3 van het deeg uit de koelkast op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een ronde plak, die past in je vorm.
Bekleed je goed ingevette quiche- of taartvorm (bodem 26 cm) met het deeg
Schep de vulling in de vorm.
Rol de rest van het deeg uit en leg dit als deksel op de vulling.
Druk de rand rondom goed vast met een vork.
Bestrijk de bovenkant met een geklutst eitje en garneer met walnoten.
Bak de taart 40 minuten op 170 graden.
Je kunt de taart ook in een springvorm maken, bekleed dan de wand van je vorm tot de halve hoogte.
Laat de taart goed afkoelen, dan snijd het veel netter.
Snijd niet te grote punten, de taart is erg machtig!
Ook lekker
Rabarber yoghurttaart
Rabarber yoghurttaartEen frisse yoghurttaart gemengd met rabarbercompote.Heerlijk!Op onze site staan al heel wat heerlijke taarten met rabarber, typ in het zoekvenster: rabarber en je ziet ze allemaal.Deze makkelijke frisse taart met Griekse yoghurt ontbrak...
Uien-kaas bierbrood
Uien-kaas bierbroodWe zijn al jaren fan van ons uien-kaas focaccia.Een heerlijk brood voor bij de borrel of een soepje.Nu zag ik in een boekje van AH. een Bierborrelbrood met ui en kaas.De ingrediënten verschillen niet veel met onze focaccia.Het brood ziet er door de...
Mini appeltaartjes
Mini appeltaartjesVandaag doen we het wat anders.We bakken mini appeltaartjes.Zelfde heerlijke smaak als eigengebakken appeltaart, maar een ander uiterlijk.IngredientenVoor 12 stuks– 400 gr bloem– 150 gr basterdsuiker– 200 gr boter, koud– 1 theel zout– 1/2 eitje...
Clafoutis met ricotta en rode bessen
Clafoutis met ricotta en rode bessenBessentijd!Er zijn nog volop bessen nu. Wij hebben op dit moment al 8 kilo geplukt.5 kilo in compote verwerkt, heel veel opgesnoept in yoghurt en smoothies.En nu dus verwerkt in deze heerlijke Franse klassieker.De rode bessen zijn...
Slof met bessen
Slof met bessenDie mooie sloffen met vers fruit van de bakker wilde ik al heel lang eens zelf maken.Een sloffenvorm aangeschaft, maar het kwam er steeds niet van.Nu de bessenoogst is begonnen is het er eindelijk van gekomen.Het resultaat was heerlijk, de frisse bessen...
Pizza van naanbrood
Pizza van naanbroodMet naanbrood als bodem tover je in heel korte tijd een heerlijke pizza op tafel.Ideaal als je met mooi weer niet te lang in de keuken wilt zijn.Soepje en salade erbij en je hebt een vullende maaltijd.Ingredientenvoor 4 stuks– 4 naanbroden– pesto...
Naanbrood
NaanbroodEigenlijk alleen naan, want naan betekent brood.Maar hier wordt het alom bekende platbrood meestal naanbrood genoemd.Lekker bij heel veel gerechten, vooral die uit de Indiase keuken.Het leuke van het recept is dat je geen oven nodig hebt, ze worden namelijk...
Blauwe bessen yoghurttaart
Blauwe bessen yoghurttaartAlleen van de kleur al wordt iedereen blij!Een vrolijke taart boordevol vitaminebommetjes.Wij hebben het gezoet met niet veel honing, zo is het lekker fris gebleven.Ingredienten– 200 gr haverkoekjes– 100 gr roomboter– 200 ml slagroom– 500 ml...
Gevulde broodjes met gehakt
Gevulde broodjes met gehaktDit recept hebben we al 40 jaar!We hebben dit in de jaren vaak gemaakt, vooral als er veel jongelui bleven eten, altijd succes.Ideaal voor een makkelijke weekendhap, een kom soep of een salade erbij en je hebt een heerlijke maaltijd.Nu er in...