Brownies van zoete aardappel

Wat een feest, komt er iemand langs met zelfgebakken brownies voor bij de thee!
Heerlijke brownies gemaakt van zoete aardappelen, dadels, verse noten en geen toegevoegde suikers, wat wil een mens nog meer. Nou vooruit een glazuurlaagje van ahornsiroop er bovenop.
En helemaal feest, we kregen het recept erbij. En jullie nu ook.

Ingredienten

– 2 grote zoete aardappelen (400gr)
– beetje kokosolie
– 60 gr ongebrande hazelnoten
– 40 gr speltmeel
– 5 el rauwe cacao (=ongezoete)
– ½ tl gemberpoeder
– 1 tl vanillepoeder
– 1 tl kaneelpoeder
– snufje zout
– 160 gr dadels zonder pit
– 2 handjes ongebrande walnoten
– 3 el ahornsirooop
– 1 el rauwe cacao

Bereidingswijze

Verwarm de oven op 180 graden.
Schil de zoete aardappelen, snijd ze in de lengte door en bestrijk ze met heel klein beetje kokosolie. Leg ze in de oven tot ze gaar en zacht zijn. (ca 20 minuten)
Doe ondertussen de hazelnoten in een keukenmachine en maal fijn.
Schep het notenmeel in een kom en voeg speltmeel, cacao, gember, vanille, kaneel en zout toe en roer alles door elkaar.
Doe nu de afgekoelde aardappelen in de keukenmachine en maal fijn, voeg de dadels toe en maal mee tot ze ook fijn zijn. Voeg toe aan je meelmengsel.
Kneed alles tot een soepel deeg.
Hak de walnoten grof en voeg de helft toe aan je deeg.
Bekleed een bakvorm met bakpapier, schep het deeg erin en bak ca 30 minuten op 180 graden. Haal uit de oven en laat 10 minuten afkoelen.
Meng de ahornsiroop met 1 el cacao, verdeel over de brownie en bestrooi met de rest van de walnoten.

In het recept gebruikt men een bakvorm van 20 x 15 cm.
Wij gebruiken een grotere waardoor de brownie minder hoog wordt, de baktijd is dan wel 10 minuten minder.

Ook lekker

Uien-kaas bierbrood

Uien-kaas bierbrood

Uien-kaas bierbroodWe zijn al jaren fan van ons uien-kaas focaccia.Een heerlijk brood voor bij de borrel of een soepje.Nu zag ik in een boekje van AH. een Bierborrelbrood met ui en kaas.De ingrediënten verschillen niet veel met onze focaccia.Het brood ziet er door de...

Mini appeltaartjes

Mini appeltaartjes

Mini appeltaartjesVandaag doen we het wat anders.We bakken mini appeltaartjes.Zelfde heerlijke smaak als eigengebakken appeltaart, maar een ander uiterlijk.IngredientenVoor 12 stuks– 400 gr bloem– 150 gr basterdsuiker– 200 gr boter, koud– 1 theel zout– 1/2 eitje...

Clafoutis met ricotta en rode bessen

Clafoutis met ricotta en rode bessen

Clafoutis met ricotta en rode bessenBessentijd!Er zijn nog volop bessen nu. Wij hebben op dit moment al 8 kilo geplukt.5 kilo in compote verwerkt, heel veel opgesnoept in yoghurt en smoothies.En nu dus verwerkt in deze heerlijke Franse klassieker.De rode bessen zijn...

Slof met bessen

Slof met bessen

Slof met bessenDie mooie sloffen met vers fruit van de bakker wilde ik al heel lang eens zelf maken.Een sloffenvorm aangeschaft, maar het kwam er steeds niet van.Nu de bessenoogst is begonnen is het er eindelijk van gekomen.Het resultaat was heerlijk, de frisse bessen...

Pizza van naanbrood

Pizza van naanbrood

Pizza van naanbroodMet naanbrood als bodem tover je in heel korte tijd een heerlijke pizza op tafel.Ideaal als je met mooi weer niet te lang in de keuken wilt zijn.Soepje en salade erbij en je hebt een vullende maaltijd.Ingredientenvoor 4 stuks– 4 naanbroden– pesto...

Naanbrood

Naanbrood

NaanbroodEigenlijk alleen naan, want naan betekent brood.Maar hier wordt het alom bekende platbrood meestal naanbrood genoemd.Lekker bij heel veel gerechten, vooral die uit de Indiase keuken.Het leuke van het recept is dat je geen oven nodig hebt, ze worden namelijk...

Blauwe bessen yoghurttaart

Blauwe bessen yoghurttaart

Blauwe bessen yoghurttaartAlleen van de kleur al wordt iedereen blij!Een vrolijke taart boordevol vitaminebommetjes.Wij hebben het gezoet met niet veel honing, zo is het lekker fris gebleven.Ingredienten– 200 gr haverkoekjes– 100 gr roomboter– 200 ml slagroom– 500 ml...

Gevulde broodjes met gehakt

Gevulde broodjes met gehakt

Gevulde broodjes met gehaktDit recept hebben we al 40 jaar!We hebben dit in de jaren vaak gemaakt, vooral als er veel jongelui bleven eten, altijd succes.Ideaal voor een makkelijke weekendhap, een kom soep of een salade erbij en je hebt een heerlijke maaltijd.Nu er in...

Makkelijke yoghurttaart

Makkelijke yoghurttaart

Makkelijke yoghurttaartAltijd lekker een frisse yoghurttaart.Super makkelijk en snel klaar.Deze is gemaakt met druivengelei omdat ik daar nog een paar potten van had.Maar je kunt het natuurlijk vervangen door iedere andere compote, gelei of jam, net wat je...