Oma’s Appeltaart

Wie lust dat niet, eigen gebakken appeltaart. Het hele huis ruikt ernaar! En ook al zijn er honderden recepten, met toevoegingen van weet ik wat allemaal, een ouderwetse Hollandse appeltaart uit Oma’s tijd blijft bij ons toch favoriet.

Ingredienten

– 300 gr bloem
– 100 gr basterdsuiker
– 200 gr boter, koud
– 1 theel zout
– 1 ei
– 1 zakje vanillesuiker
– 2 eetl koud water

Vulling:
– 8 appels
– 100 gr basterdsuiker
– 2 eetl custardpoeder
– flink kaneel
– 75 gr rozijnen

Extra:
– paar eetl paneermeel
– beetje melk of losgeklopt eidooier

Bereidingswijze

Roer de bloem, suiker, vanillesuiker en zout door elkaar. Voeg de in stukjes gesneden boter, het ei en het water toe en kneed alles tot een soepel deeg. Dek af en laat in koelkast ± 30 minuut rusten.
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in plakjes. Meng de suiker, custardpoeder, kaneel en rozijnen erdoor.
Vet een springvorm in en bestuif licht met wat bloem.
Rol 2/3 van het deeg, op een met bloem bestoven aanrecht, uit tot een ronde lap. Bekleed hiermee de springvorm.
Bestrooi de bodem met paneermeel. Leg hierop de appelplakjes.
Rol het resterende deeg uit en snijd hiervan stroken. Leg deze boven op de appels.
Bestrijk de deegstroken met wat melk of losgeklopt eidooier
Bak ± 1 uur op 180 graden.

Ook lekker

Schiacciata con l’uva

Schiacciata con l’uva

Schiacciata con l'uvaEen Toscaans platbrood gevuld met druiven.Dat past helemaal bij september, de druivenmaand.Een heerlijk dik, zacht, licht zoet brood.Lekker bij ontbijt, maar ook bij de koffie hebben wij ervan gesmuld.Bij een borrelplank zou het ook niet...

Stromboli of opgerold pizzabrood

Stromboli of opgerold pizzabrood

Stromboli of opgerold pizzabroodWe maken al jaren regelmatig het heerlijke gevuld Jamie Oliver brood.Maar nu hebben we een nieuwe favoriet: Stromboli.Het verschil: de vulling wordt over het hele brood verdeeld, dan wordt het brood opgerold waardoor de vulling door het...

Focaccia gevuld met kaas

Focaccia gevuld met kaas

Focaccia gevuld met kaasEen zelfgebakken, nog warm brood op tafel en je Italiaanse maaltijd kan niet mislukken.Deze focaccia is gevuld met veel kaas en veel kruiden.Ingredienten– 620 gr bloem– 360 ml lauw water– 20 ml olijfolie– 15 gr verse gist of 10 gr gedroogde...