Appeltaart met pepernoten

Sinterklaas komt vandaag weer in het land, dat vieren we met een gezellige appeltaart.
Pepernoten op de bodem en speculaaskruiden in plaats van kaneel zorgen voor een echte Sinterklaastaart.

Ingredienten

– 300 gr bloem
– 100 gr basterdsuiker
– 200 gr boter, koud
– 1 theel zout
– 1 eetl speculaaskruiden
– 1 ei
– 1 zakje vanillesuiker
– 2 eetl koud water

Vulling:
– 8 appels
– 100 gr basterdsuiker
– 2 eetl custardpoeder
– flink speculaaskruiden
– 75 gr rozijnen

Extra:
– pepernoten
– beetje melk of losgeklopt eidooier

Bereidingswijze

Deeg:
Roer de bloem, suiker, vanillesuiker, zout en speculaaskruiden door elkaar. Voeg de in stukjes gesneden boter, het ei en het water toe en kneed alles tot een soepel deeg. Dek af en laat in koelkast ± 30 minuut rusten.
Vulling:
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in plakjes. Meng de suiker, custardpoeder, speculaaskruiden en rozijnen erdoor.
Vet een springvorm in en bestuif licht met wat bloem.
Rol 2/3 van het deeg, op een met bloem bestoven aanrecht, uit tot een ronde lap. Bekleed hiermee de springvorm.
Bedek de bodem geheel met pepernoten. Leg hierop de appelvulling.
Rol het resterende deeg uit en snijd hiervan stroken. Leg deze boven op de appels.
Bestrijk de deegstroken met wat melk of losgeklopt eidooier.
Verdeel nog wat pepernoten tussen de stroken deeg.
Bak ± 1 uur op 180 graden.

Ook lekker

Romesco saus

Romesco saus

Romesco sausEen Spaans recept op 5 December! Salsa romesco is een Catalaanse saus en komt oorspronkelijk uit de buurt van Tarragona.Het is een iets pittige saus gemaakt van o.a. geroosterde paprika's, amandelen en tomaat. Het pittige komt van de gerookte paprikapoeder...

Amandel- of banketstaaf

Amandel- of banketstaaf

Amandel- of banketstaafDit hoort echt bij December en zeker op Sinterklaasavond en de Kerstdagen.Het is heel weinig werk om deze lekkere amandelstaaf zelf te maken.Bovendien ontzettend lekker als de staaf versgebakken, knapperig en nog warm is.Ingredienten– 1 rol...

Gevuld speculaas

Gevuld speculaas

Gevuld speculaas De temperatuur buiten wordt iets kouder, tijd om binnen lekker te bakken.Gevuld speculaas met pepernoten!Het is een klusje van niks, en het hele huis ruikt zoooo lekker.  Ingredienten– 200 gr. boter – ½ ei – 190 gr. bruine basterd – 350 gr. bloem...