Appeltaart met pepernoten

Sinterklaas komt vandaag weer in het land, dat vieren we met een gezellige appeltaart.
Pepernoten op de bodem en speculaaskruiden in plaats van kaneel zorgen voor een echte Sinterklaastaart.

Ingredienten

– 300 gr bloem
– 100 gr basterdsuiker
– 200 gr boter, koud
– 1 theel zout
– 1 eetl speculaaskruiden
– 1 ei
– 1 zakje vanillesuiker
– 2 eetl koud water

Vulling:
– 8 appels
– 100 gr basterdsuiker
– 2 eetl custardpoeder
– flink speculaaskruiden
– 75 gr rozijnen

Extra:
– pepernoten
– beetje melk of losgeklopt eidooier

Bereidingswijze

Deeg:
Roer de bloem, suiker, vanillesuiker, zout en speculaaskruiden door elkaar. Voeg de in stukjes gesneden boter, het ei en het water toe en kneed alles tot een soepel deeg. Dek af en laat in koelkast ± 30 minuut rusten.
Vulling:
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in plakjes. Meng de suiker, custardpoeder, speculaaskruiden en rozijnen erdoor.
Vet een springvorm in en bestuif licht met wat bloem.
Rol 2/3 van het deeg, op een met bloem bestoven aanrecht, uit tot een ronde lap. Bekleed hiermee de springvorm.
Bedek de bodem geheel met pepernoten. Leg hierop de appelvulling.
Rol het resterende deeg uit en snijd hiervan stroken. Leg deze boven op de appels.
Bestrijk de deegstroken met wat melk of losgeklopt eidooier.
Verdeel nog wat pepernoten tussen de stroken deeg.
Bak ± 1 uur op 180 graden.

Ook lekker

Hartige vegetarische saucijzenletter

Hartige vegetarische saucijzenletter

Hartige vegetarische saucijzenletterAls je er helemaal klaar voor bent, alles ingepakt en rijmen klaar.En al lekker zenuwachtig wordt voor vanavond.Dan kun je deze lekker hartige saucijzenletter nog wel even maken. Met kant en klaar (vegan) bladerdeeg van tante Fanny...

Fudge met kruidnoten

Fudge met kruidnoten

Fudge met kruidnoten, veganWil je nog een lekker snoeperijtje of een leuk kadootje maken voor 5 december?Dan is deze chocoladefudge met kruidnoten misschien een idee? Gemaakt met kokosmelk en fairtrade, biologische chocolade.Wat kruidnoten erdoor en klaar is je...

Semifreddo met kruidnootjes

Semifreddo met kruidnootjes

Semifreddo met kruidnootjesNog een heerlijk dessert voor de donkere wintermaanden.Ideaal voor een etentje, want je maakt semifreddo ruim van te voren.Het is in 5 minuten klaar, zet ze in de vriezer en haal ze pas 15 minuten voor het serveren uit de vriezer.Speciaal...