Appeltaart met pepernoten
Sinterklaas komt vandaag weer in het land, dat vieren we met een gezellige appeltaart.
Pepernoten op de bodem en speculaaskruiden in plaats van kaneel zorgen voor een echte Sinterklaastaart.
Ingredienten
– 300 gr bloem
– 100 gr basterdsuiker
– 200 gr boter, koud
– 1 theel zout
– 1 eetl speculaaskruiden
– 1 ei
– 1 zakje vanillesuiker
– 2 eetl koud water
Vulling:
– 8 appels
– 100 gr basterdsuiker
– 2 eetl custardpoeder
– flink speculaaskruiden
– 75 gr rozijnen
Extra:
– pepernoten
– beetje melk of losgeklopt eidooier
Bereidingswijze
Deeg:
Roer de bloem, suiker, vanillesuiker, zout en speculaaskruiden door elkaar. Voeg de in stukjes gesneden boter, het ei en het water toe en kneed alles tot een soepel deeg. Dek af en laat in koelkast ± 30 minuut rusten.
Vulling:
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in plakjes. Meng de suiker, custardpoeder, speculaaskruiden en rozijnen erdoor.
Vet een springvorm in en bestuif licht met wat bloem.
Rol 2/3 van het deeg, op een met bloem bestoven aanrecht, uit tot een ronde lap. Bekleed hiermee de springvorm.
Bedek de bodem geheel met pepernoten. Leg hierop de appelvulling.
Rol het resterende deeg uit en snijd hiervan stroken. Leg deze boven op de appels.
Bestrijk de deegstroken met wat melk of losgeklopt eidooier.
Verdeel nog wat pepernoten tussen de stroken deeg.
Bak ± 1 uur op 180 graden.
Ook lekker
Romesco saus
Romesco sausEen Spaans recept op 5 December! Salsa romesco is een Catalaanse saus en komt oorspronkelijk uit de buurt van Tarragona.Het is een iets pittige saus gemaakt van o.a. geroosterde paprika's, amandelen en tomaat. Het pittige komt van de gerookte paprikapoeder...
Amandel- of banketstaaf
Amandel- of banketstaafDit hoort echt bij December en zeker op Sinterklaasavond en de Kerstdagen.Het is heel weinig werk om deze lekkere amandelstaaf zelf te maken.Bovendien ontzettend lekker als de staaf versgebakken, knapperig en nog warm is.Ingredienten– 1 rol...
Gevuld speculaas
Gevuld speculaas De temperatuur buiten wordt iets kouder, tijd om binnen lekker te bakken.Gevuld speculaas met pepernoten!Het is een klusje van niks, en het hele huis ruikt zoooo lekker. Ingredienten– 200 gr. boter – ½ ei – 190 gr. bruine basterd – 350 gr. bloem...
Hartige vegetarische saucijzenletter
Hartige vegetarische saucijzenletterAls je er helemaal klaar voor bent, alles ingepakt en rijmen klaar.En al lekker zenuwachtig wordt voor vanavond.Dan kun je deze lekker hartige saucijzenletter nog wel even maken. Met kant en klaar (vegan) bladerdeeg van tante Fanny...
Fudge met kruidnoten
Fudge met kruidnoten, veganWil je nog een lekker snoeperijtje of een leuk kadootje maken voor 5 december?Dan is deze chocoladefudge met kruidnoten misschien een idee? Gemaakt met kokosmelk en fairtrade, biologische chocolade.Wat kruidnoten erdoor en klaar is je...
Semifreddo met kruidnootjes
Semifreddo met kruidnootjesNog een heerlijk dessert voor de donkere wintermaanden.Ideaal voor een etentje, want je maakt semifreddo ruim van te voren.Het is in 5 minuten klaar, zet ze in de vriezer en haal ze pas 15 minuten voor het serveren uit de vriezer.Speciaal...
Wintertrifle
Wintertrifle Weer een heerlijk nagerecht voor bijvoorbeeld Sinterklaasavond. Maar deze lekkere combinatie van mascarponeroom en mandarijntjes doet het natuurlijk de hele winter goed. Vandaar de naam wintertrifle. Ingredienten - 4 lekkere mandarijnen - 250 gr...
Carrot cake muffins met havermout
Carrot cake muffins met havermout Ook nog wortels over na de Sint? Dan heb je hier nog een lekkere en gezonde tip. Ons recept van havermout muffins met blauwe bessen, maar dan de blauwe bessen vervangen door winterwortel. Speltmeel, havermout en kokosolie, een...
Pittige Sinterklaassoep met “pepernoten”
Pittige Sinterklaassoep met pepernoten Voor iedereen die zich al jaren afvraagt wat Sinterklaas toch doet met al die winterpenen die hij bij de kachels aantreft. Wij weten het wel: ze gaan in een heerlijke pittige soep. Samen met rode currypasta en zoete aardappel,...