Pittige Sinterklaassoep met pepernoten

Voor iedereen die zich al jaren afvraagt wat Sinterklaas toch doet met al die winterpenen die hij bij de kachels aantreft. Wij weten het wel: ze gaan in een heerlijke pittige soep.
Samen met rode currypasta en zoete aardappel, een heerlijke combinatie.
En om het helemaal af te maken: pepernoten van geroosterde kikkererwten als garnering.

Ingredienten

– 400 gr zoete aardappel
– 400 gr winterpeen
– kokosolie
– 4 dl kokosmelk
– 2 sjalotten
– 2 teen knoflook
– 1 eetl gember, vers geraspt
– 3-4 eetl rode currypasta (kan minder)
– 5 dl bouillon
– limoensap

Bereidingswijze

Schil en snijd de zoete aardappel en peen in blokjes, hoeft niet te klein.
Pel en snipper de sjalotten en knoflook.
Verwarm de kokosolie in een ruime pan en voeg de ui en knoflook toe. Fruit zachtjes een paar minuten, voeg de gember toe en fruit een minuutje mee.
Voeg nu de currypasta toe, roer goed en laat even goed doorwarmen.
Voeg nu de zoete aardappel, winterpeen, kokosmelk en bouillon toe en breng aan de kook.
Kook de groenten in ca. 25 minuten goed gaar.
Pureer de soep met de staafmixer glad.
Breng op smaak met limoensap.

Geroosterde kikkererwten:
Spoel een potje kikkerwten goed af en droog ze goed.
Meng ze met een scheutje olie, 1 eetl Ras al Hanout kruiden en een beetje zout.
Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze in ca 20 minuten in de oven op 180 graden. (schep ze na 10 minuten even om)

Garneer vlak voor het serveren de soep pas met de “pepernoten”, zodat ze nog knapperig zijn.

Ook lekker

Uiensoep

UiensoepJe hebt uiensoep en uiensoep, maar wij maken altijd de uiensoep van Roald Dahl uit zijn boek: “Roald Dahl’s kookboek”. Het allerbelangrijkste voor een goede uiensoep: laat de uien heel langzaam zacht en bruin worden, liever 3 dan 2 uur smoren. Ingredienten- 6...

Italiaanse tomaten-groentesoep

Italiaanse tomaten-groentensoep Supermakkelijk, smaakt het hele jaar door. Ingredienten- 250 gr kastanjechampignons - 4 stengels bleekselderij - 1 grote ui, gesnipperd - 2 teen knoflook, fijngehakt - 2 groentebouillontabletten - 4 eetlepels olijfolie - 1 blik...

Spaanse maaltijdsoep

Spaanse maaltijdsoep Een goed gevulde en pittige soep voor de grote trek. Wordt bijna altijd gemaakt met chorizo, wat de soep een pittige smaak geeft. Bij deze een vegetarische versie, net zo pittig door wat extra chilipoeder. Ingredienten- 1 ui - 2 teen knoflook - 1...