Soupe au pistou
Een rijkgevulde boeren groentesoep uit de Provençaalse keuken.
Het is een vrij heldere soep, bomvol verse groenten.
Vlak voor serveren meng je de pistou erdoor, en voila, de soep krijgt een heerlijke volle smaak!
– 1 ui
– 2 teen knoflook
– 1 eetl olijfolie
– 1 winterpeen
– 1 grote aardappel
– 2 stengels bleekselderij
– 1 kleine prei
– 1/2 courgette
– 50 gr snijbonen
– 50 gr erwtjes
– 2 bouillontabletten
– 1 blik tomatenblokjes
– zout/peper
– paar takjes tijm
– 1 potje pistou
Bereidingswijze
Snipper de ui en knoflook en fruit deze in de olijfolie in een flinke pan.
Snijd de peen, aardappel en courgette in kleine blokjes.
Snijd de bleekselderij, prei en snijbonen in dunne plakjes.
Verwarm de olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook.
Voeg de peen, aardappel en bleekselderij toe en roerbak ca. 5 minuten.
Voeg vervolgens de prei en courgette toe en bak ook even mee.
Voeg 1 liter water, bouillontabletten, tijm en tomatenblokjes (met vocht) toe en laat alles 10 minuut zacht pruttelen.
Nu de erwtjes en snijboontjes toevoegen en nog ca. 5 minuten mee laten koken.
Proef tot slot en breng op smaak met zout/peper.
Vlak voor serveren meng je de pistou door de soep. In de pan of per kom.
De groenten kun je natuurlijk variëren wat je wilt.
In de soupe au pistou wordt ook vaak witte boontjes, vermicelli of kleine pasta verwerkt. Het wordt dan meer een maaltijdsoep.
Ook lekker
Babi Pangangsaus
Babi PangangsausIk kwam dit recept tegen op internet n.a.v. het nieuwe Chin. Ind. Rest. kookboek van Danny Lee e.a.De saus smaakt echt heel erg lekker, je proeft heel goed het fruit en gember.Echte babi pangangsaus als van de Chinees, of eigenlijk nog lekkerder.Wij...
Griekse fetadip
Griekse fetadipDeze Griekse fetadip heet in Griekenland Tirosalata.Fetakaas, Griekse yoghurt, beetje knoflook, olie en citroen, meer niet.Lijkt een beetje op onze bietendip met fetaLekker met een broodje, platbrood of wat rauwkost, ideaal als voorafje of op je...
Tomatensaus van geroosterde tomaatjes
Tomatensaus van geroosterde tomaatjesHet is weer tomatentijd!Heb je zelf tomatenplanten gekweekt is nu de grote pluk begonnen.Maar ook in de winkels zijn de tomaten op dit moment niet duur.Dus tijd om volop tomaten te gebruiken in de keuken.Vorig jaar maakte we in...
Pindasaus
PindasausPindasaus zelf maken is een klusje van maar een paar minuten.En dan heb je een erg lekkere pindasaus, helemaal naar eigen smaak, en zonder nare toevoegingen.Wij maken het al heel lang zelf, maar tot onze verbazing nog niet op de site geplaatst.Bij deze dan...
Remouladesaus
RemouladesausDeze Franse klassieker kent iedereen wel als sausje bij gebakken vis en kibbeling.Maar ook al eet je geen vis, remouladesaus smaakt ook heel lekker bij friet, gebakken aardappeltjes of aardappelkoekjes.Je maakt deze saus heel makkelijk zelf.Ingredienten–...
Bruschetta met tomaat
Bruschetta met tomaatDe alom bekende geroosterde broodjes uit de Italiaanse keuken.Er zijn veel versies maar de bruschetta met tomaat is wel de bekendste.Een simpel gerechtje, zo ontzettend smaakvol.Lekker als voorafje, borrelhapje of bijgerecht bij bijvoorbeeld een...
Pesto van salie en walnoten
Pesto van salie en walnotenHeb je nog salieplanten buiten staan? Dan zal het, nu in november, niet zo lang meer duren voor je planten de blaadjes laten vallen.Dus hoog tijd om de blaadjes nog te plukken.Wij hebben er deze heerlijke herfstpesto van gemaakt.De...
Pistou
PistouEen Provençaalse koude saus van basilicum, knoflook, zeezout en olijfolie.Het lijkt op pesto, echter in pistou horen geen pijnboompitjes en kaas.In nieuwere versies wordt er wel eens kaas of tomaat aan de pistou toegevoegd.Maar het hoort dus niet. Pistou is het...
Daslookolie
DaslookolieSchreven we vorige week al over de heerlijke fris groene blaadjes met een lichte knoflooksmaak van de daslook, en maakte we er daslookboter mee.Ook het heerlijke daslooksoepje hebben we al weer gemaakt.Deze week hebben we ook weer wat geplukt en verwerkt...