Franse uiensoep

Altijd goed in de herfst, een kom uiensoep.
We maakten al jaren de uiensoep van Roald Dahl, zie ook op deze site, waarbij we de uien wel 2 tot 3 uur langzaam lieten smoren.
Maar nu hebben we deze snellere versie uitgeprobeerd, en het resultaat is ook heel erg lekker.

Ingredienten

– 1 kilo uien
– 75 gr boter
– 4 tenen knoflook
– 1 theel suiker
– 10 takjes tijm
– 1,5 liter (groente)bouillon
– zout/peper

Bereidingswijze

Snijd de uien in ringen en de knoflook in plakjes.
Neem een grote pan met dikke bodem, smelt de boter.
Voeg de uien, tijmblaadjes en een snuf zout toe en laat heel langzaam zacht en bruin worden in 1 uur. Roer af en toe door. Voeg na 45 minuten de knoflook en suiker toe.
Als de uien mooi gekaramelliseerd zijn voeg je de bouillon toe en breng aan de kook.
Laat de soep op een laag vuur in 30 minuten zacht koken tot gewenste dikte.
Breng eventueel nog op smaak met zout en verse peper.

Bestrooi plakjes stokbrood met gruyère of oude kaas en nog wat tijm en laat onder de gril de kaas smelten.
Serveer de soep met de stokbroodjes erbovenop.

Ook lekker

Soupe au pistou

Soupe au pistou

Soupe au pistouEen rijkgevulde boeren groentesoep uit de Provençaalse keuken.Het is een vrij heldere soep, bomvol verse groenten.Vlak voor serveren meng je de pistou erdoor, en voila, de soep krijgt een heerlijke volle smaak!Ingredienten– 1 ui– 2 teen knoflook– 1 eetl...

Indiase kerrie-linzensoep

Indiase kerrie-linzensoep

Indiase kerrie-linzensoepEen supersnelle versie voor een pittige kerrie-linzensoep.Pas geleden hebben we een recept geplaatst voor de bijzonder smaakvolle Mulligatawny soep.In plaats van de zelfgemaakte kruidenpasta wordt er nu kerriepoeder gebruikt.Als je ook nog...

Mulligatawny soep

Mulligatawny soep

Mulligatawny soepEen soepje uit Zuid India en Sri Lanka.Mulligatawny betekent peperwater, dus je bent gewaarschuwd!Het is een heerlijk pittig soepje, met heel veel smaken.Het wordt vaak geserveerd met een schep rijst in de kom.Wij hebben het gemaakt met linzen, dus...