Mulligatawny soep

Een soepje uit Zuid India en Sri Lanka.
Mulligatawny betekent peperwater, dus je bent gewaarschuwd!
Het is een heerlijk pittig soepje, met heel veel smaken.
Het wordt vaak geserveerd met een schep rijst in de kom.
Wij hebben het gemaakt met linzen, dus laten de rijst weg.

In het recept werd 3 eetlepels zwarte peperkorrels gebruikt, dat was wel erg pittig. Dus gebruik 1 of 2 eetlepels peperkorrels, afhankelijk van hoe heet je de soep lust.
De ingrediëntenlijst lijkt erg veel, maar alle kruiden maken dit soepje wel heel erg bijzonder lekker. Het is het echt waard.

Ingredienten

Voor de kruidenpasta
– 5 theel korianderzaad
– 5 theel komijnzaad
– (1) 2 eetl zwarte peperkorrels
– 1,5 theel currypoeder
– 1,5 theel kurkuma
– 6 tenen knoflook
– 4 cm verse gember
– handje verse koriander
– handje verse munt
– handje currybladeren (toko)
Verder:
– 25 gr boter/kokosolie
– 3 laurierbladeren
– 6 kruidnagels
– 10 gr kaneelstokjes, in 2-en gebroken
– 1 ui
– 50 gr tomaat
– 50 gr wortel
– 50 gr bleekselderij
– 50 gr prei
– 1 eetl bloem
– 2 theel kurkuma
– 500 ml bouillon
– 400 ml kokosmelk
– 2 theel zout
– 200 gr linzen
Garnering:
– verse koriander
– limoensap en schijfjes limoen
– scheutje (kokos)room of yoghurt

Bereidingswijze

Maak eerst de kruidenpasta door alle ingrediënten daarvoor in een keukenmachine of blender tot een pasta te malen.
Verhit de boter/kokosolie en bak de laurier, kruidnagel en kaneelstokjes ca. 1 minuut.
Voeg de in stukjes gesneden ui en tomaat toe en bak ca. 5 minuten.
Voeg de in stukjes gesneden wortel, bleekselderij en prei toe en bak weer ca. 5 minuten.
Voeg nu de kruidenpasta toe en bak ca. 2 minuten mee.
Roer de bloem en kurkuma door het geheel.
Voeg nu de linzen, bouillon, kokosmelk en zout toe en breng alles aan de kook.
Zet de vlam laag en laat alles 20 minuten zachtjes koken.
Pureer de soep tot slot.

Garneer de soep met vers limoensap, een scheutje room of yoghurt en wat koriander.
Geef er nog een schijfje limoen bij voor de liefhebber.

Bij gebruik van kokosolie ipv boter is de soep veganistisch.
Op internet zijn veel versies van deze soep te vinden.

Ook lekker

Rendang kool

Rendang kool

Rendang koolKool is een heel veelzijdige groente, die door de vrij neutrale smaak heel makkelijk te gebruiken is in bijvoorbeeld curry's en Indonesische gerechten.Eerder plaatsten wij al Rendang van spitskool, een lekker hartige vegetarische rendang.Deze rendang kool...

Smoor van kip en tomaat

Smoor van kip en tomaat

Smoor van kip en tomaatGemarineerde kipstukjes in een lekker hartige jus.Een heel eenvoudig gerecht uit de Indonesische keuken.Wel heel smaakvol, de kruidnagel en nootmuskaat geven een bijzondere smaak.Ingredienten– 2 pakjes vega kipstukjes– 3 uien– 3 tenen knoflook–...

Sajoer toemis van boontjes

Sajoer toemis van boontjes

Sajoer toemis van boontjesSajoer is een vrij nat gerecht, veelal met groenten bereid.Het is heel makkelijk te bereiden.Er wordt geen kokos of kokosmelk gebruikt, waardoor sajoer toemis weer heel anders smaakt dan sambal goreng.Weer een heerlijk bijgerecht voor bij je...

Nasi goreng (als van de Chinees)

Nasi goreng (als van de Chinees)

Nasi goreng (als van de Chinees)Het was even zoeken en proberen, maar we hebben het ultieme recept.Nasi goreng of fried rice als van de Chinees.Deze nasi goreng bestaat uit heel weinig ingrediënten en smaakt precies als van de Chinees.Ideaal als bijgerecht, past bij...

Noedels met paksoi

Noedels met paksoi

Noedels met paksoiEen makkelijke wokmaaltijd, ideaal voor doordeweeks.Lekker hartig, goed vullend.Met veel paksoi, hartige ¨kipstukjes" en champignons zit er aardig wat groenten in deze wok.En wie niet van pittig houdt, laat het pepertje gewoon weg.Ingredienten– 400...

Boemboe Bali van eieren

Boemboe Bali van eieren

Boemboe Bali van eierenWeer een Indonesisch eigerechtje voor je rijsttafel.Op onze site staan al Besengek van eieren, Sambal goreng telor, Rendang van eieren en Telor Masak BaliHet leuke van een rijsttafel is natuurlijk een tafel vol verschillende gerechtjes.Een of...

Lalab Tomaat

Lalab Tomaat

Lalab TomaatTomatensalade op Indonesische wijze.Een heel lekker en verfrissend bijgerechtje voor bij je rijsttafel.Tomaat in plakken, pittig sausje erover en klaar!Kan niet simpeler. Uit de bijbel van Beb Vuyk.Ingredienten– 2 grote tomatensausje:– 1 eetl ketjap– 1...

Pindasaus

Pindasaus

PindasausPindasaus zelf maken is een klusje van maar een paar minuten.En dan heb je een erg lekkere pindasaus, helemaal naar eigen smaak, en zonder nare toevoegingen.Wij maken het al heel lang zelf, maar tot onze verbazing nog niet op de site geplaatst.Bij deze dan...

Chinese komkommersalade

Chinese komkommersalade

Chinese komkommersaladeSmashed, geplette of gekneusde komkommer zijn andere namen voor deze komkommersalade uit de Chinese keuken.Door de komkommer eerste te kneuzen krijg je een groter oppervlak en wordt de dressing beter opgenomen.Deze salade smaakt niet alleen bij...