Mulligatawny soep

Een soepje uit Zuid India en Sri Lanka.
Mulligatawny betekent peperwater, dus je bent gewaarschuwd!
Het is een heerlijk pittig soepje, met heel veel smaken.
Het wordt vaak geserveerd met een schep rijst in de kom.
Wij hebben het gemaakt met linzen, dus laten de rijst weg.

In het recept werd 3 eetlepels zwarte peperkorrels gebruikt, dat was wel erg pittig. Dus gebruik 1 of 2 eetlepels peperkorrels, afhankelijk van hoe heet je de soep lust.
De ingrediëntenlijst lijkt erg veel, maar alle kruiden maken dit soepje wel heel erg bijzonder lekker. Het is het echt waard.

Ingredienten

Voor de kruidenpasta
– 5 theel korianderzaad
– 5 theel komijnzaad
– (1) 2 eetl zwarte peperkorrels
– 1,5 theel currypoeder
– 1,5 theel kurkuma
– 6 tenen knoflook
– 4 cm verse gember
– handje verse koriander
– handje verse munt
– handje currybladeren (toko)
Verder:
– 25 gr boter/kokosolie
– 3 laurierbladeren
– 6 kruidnagels
– 10 gr kaneelstokjes, in 2-en gebroken
– 1 ui
– 50 gr tomaat
– 50 gr wortel
– 50 gr bleekselderij
– 50 gr prei
– 1 eetl bloem
– 2 theel kurkuma
– 500 ml bouillon
– 400 ml kokosmelk
– 2 theel zout
– 200 gr linzen
Garnering:
– verse koriander
– limoensap en schijfjes limoen
– scheutje (kokos)room of yoghurt

Bereidingswijze

Maak eerst de kruidenpasta door alle ingrediënten daarvoor in een keukenmachine of blender tot een pasta te malen.
Verhit de boter/kokosolie en bak de laurier, kruidnagel en kaneelstokjes ca. 1 minuut.
Voeg de in stukjes gesneden ui en tomaat toe en bak ca. 5 minuten.
Voeg de in stukjes gesneden wortel, bleekselderij en prei toe en bak weer ca. 5 minuten.
Voeg nu de kruidenpasta toe en bak ca. 2 minuten mee.
Roer de bloem en kurkuma door het geheel.
Voeg nu de linzen, bouillon, kokosmelk en zout toe en breng alles aan de kook.
Zet de vlam laag en laat alles 20 minuten zachtjes koken.
Pureer de soep tot slot.

Garneer de soep met vers limoensap, een scheutje room of yoghurt en wat koriander.
Geef er nog een schijfje limoen bij voor de liefhebber.

Bij gebruik van kokosolie ipv boter is de soep veganistisch.
Op internet zijn veel versies van deze soep te vinden.

Ook lekker

Lalab Tomaat

Lalab Tomaat

Lalab TomaatTomatensalade op Indonesische wijze.Een heel lekker en verfrissend bijgerechtje voor bij je rijsttafel.Tomaat in plakken, pittig sausje erover en klaar!Kan niet simpeler. Uit de bijbel van Beb Vuyk.Ingredienten– 2 grote tomatensausje:– 1 eetl ketjap– 1...

Pindasaus

Pindasaus

PindasausPindasaus zelf maken is een klusje van maar een paar minuten.En dan heb je een erg lekkere pindasaus, helemaal naar eigen smaak, en zonder nare toevoegingen.Wij maken het al heel lang zelf, maar tot onze verbazing nog niet op de site geplaatst.Bij deze dan...

Chinese komkommersalade

Chinese komkommersalade

Chinese komkommersaladeSmashed, geplette of gekneusde komkommer zijn andere namen voor deze komkommersalade uit de Chinese keuken.Door de komkommer eerste te kneuzen krijg je een groter oppervlak en wordt de dressing beter opgenomen.Deze salade smaakt niet alleen bij...

Koe Lo Kai, Chinese zoetzure kip

Koe Lo Kai, Chinese zoetzure kip

Koe Lo Kai, Chinese zoetzure kipEerder plaatsten we al recepten voor Foe Yong Hai en Tjap Tjoi.Koe Lo Kai hoort natuurlijk ook in dat rijtje.Met deze zoetzure kip erbij is je Chinese maaltijd compleet!Dit recept wordt gemaakt met vegan kipstukjes is heel makkelijk en...

Tikka masala

Tikka masala

Tikka masalaEen heerlijke pittige en romige saus, uit de Indiase keuken.De tikka (kipstukjes) hebben wij vervangen door vegan kipstuckjes.En de yoghurt vervangen door kokosmelk.De tikka masala-saus hebben we aangevuld met velderwtjes.Wij aten het met rijst en...

Indiase Bombay aardappelen

Indiase Bombay aardappelen

Indiase Bombay aardappelenPittige gekruide aardappelen uit India.Erg lekker als bijgerecht bij een curry.Maar ook bij een Hollandse salade zijn deze pittige aardappeltjes heel erg lekker.Ingredienten– 500 gr vastkokende aardappelen– olie of plantaardige boter– 1/2...

Supersnelle ingelegde rode ui

Supersnelle ingelegde rode ui

Supersnelle ingelegde rode uiZoetzure rode ui, maar dan nu een supersimpele versie, met heel weinig ingrediënten.We zeiden het al eerder: altijd handig een potje zoetzuur in de koelkast.Lekker op bijna alles: salades, sandwiches, hamburgers, pittige Mexicaanse...

Besengek van eieren

Besengek van eieren

Besengek van eierenAls wij Indonesisch koken maken we er ook altijd een ei-gerechtje bij.Zo staan op onze site al recepten voor Rendang van eieren, Telor Masak Bali en Sambal goreng telor.Een ei is snel gekookt,en wie vaker Indonesisch kookt heeft de ingrediënten voor...

Ingelegde rode ui

Ingelegde rode ui

Ingelegde rode uiAltijd handig een potje zoetzuur in de koelkast.Lekker op bijna alles: salades, sandwiches, hamburgers, pittige Mexicaanse gerechten, of gewoon een bruine boterham met kaas. Binnen 5 minuten heb jij ook zo'n mooi potje roze uien.Ingredienten– 2 grote...