Mulligatawny soep

Een soepje uit Zuid India en Sri Lanka.
Mulligatawny betekent peperwater, dus je bent gewaarschuwd!
Het is een heerlijk pittig soepje, met heel veel smaken.
Het wordt vaak geserveerd met een schep rijst in de kom.
Wij hebben het gemaakt met linzen, dus laten de rijst weg.

In het recept werd 3 eetlepels zwarte peperkorrels gebruikt, dat was wel erg pittig. Dus gebruik 1 of 2 eetlepels peperkorrels, afhankelijk van hoe heet je de soep lust.
De ingrediëntenlijst lijkt erg veel, maar alle kruiden maken dit soepje wel heel erg bijzonder lekker. Het is het echt waard.

Ingredienten

Voor de kruidenpasta
– 5 theel korianderzaad
– 5 theel komijnzaad
– (1) 2 eetl zwarte peperkorrels
– 1,5 theel currypoeder
– 1,5 theel kurkuma
– 6 tenen knoflook
– 4 cm verse gember
– handje verse koriander
– handje verse munt
– handje currybladeren (toko)
Verder:
– 25 gr boter/kokosolie
– 3 laurierbladeren
– 6 kruidnagels
– 10 gr kaneelstokjes, in 2-en gebroken
– 1 ui
– 50 gr tomaat
– 50 gr wortel
– 50 gr bleekselderij
– 50 gr prei
– 1 eetl bloem
– 2 theel kurkuma
– 500 ml bouillon
– 400 ml kokosmelk
– 2 theel zout
– 200 gr linzen
Garnering:
– verse koriander
– limoensap en schijfjes limoen
– scheutje (kokos)room of yoghurt

Bereidingswijze

Maak eerst de kruidenpasta door alle ingrediënten daarvoor in een keukenmachine of blender tot een pasta te malen.
Verhit de boter/kokosolie en bak de laurier, kruidnagel en kaneelstokjes ca. 1 minuut.
Voeg de in stukjes gesneden ui en tomaat toe en bak ca. 5 minuten.
Voeg de in stukjes gesneden wortel, bleekselderij en prei toe en bak weer ca. 5 minuten.
Voeg nu de kruidenpasta toe en bak ca. 2 minuten mee.
Roer de bloem en kurkuma door het geheel.
Voeg nu de linzen, bouillon, kokosmelk en zout toe en breng alles aan de kook.
Zet de vlam laag en laat alles 20 minuten zachtjes koken.
Pureer de soep tot slot.

Garneer de soep met vers limoensap, een scheutje room of yoghurt en wat koriander.
Geef er nog een schijfje limoen bij voor de liefhebber.

Bij gebruik van kokosolie ipv boter is de soep veganistisch.
Op internet zijn veel versies van deze soep te vinden.

Ook lekker

Vegan curry met broccoli

Vegan curry met broccoli

Vegan curry met broccoliNog een heerlijke curry, deze keer met broccoli en geraspte kokos.Eigenlijk zijn alle curry's niet moeilijk om te maken en vrij snel klaar.Het enige wat erg handig is: zet alle ingrediënten klaar, dan is het kwestie van vlam onder de pan en...

Supersnelle curry

Supersnelle curry

Supersnelle curryDeze vegan curry staat binnen 10 minuten op tafel!De rijst koken voor erbij duurt bijna langer.Erg lekker en voedzaam door de kikkererwten.Ingredienten– 2 eetl olie– 1/2 rode ui– 1 teen knoflook– 1 rood pepertje– 1 stukje gember– 1 eetl kerriepoeder–...

Masala omelet

Masala omelet

Masala omeletWe blijven nog even in India.Na de heerlijke Mulligatawny soep hebben we de smaak te pakken.Deze pittige, kruidige omelet wordt in India als ontbijt gegeten.Hier doet hij het erg goed als lunch of snelle maaltijd met een frisse salade...