Mulligatawny soep

Een soepje uit Zuid India en Sri Lanka.
Mulligatawny betekent peperwater, dus je bent gewaarschuwd!
Het is een heerlijk pittig soepje, met heel veel smaken.
Het wordt vaak geserveerd met een schep rijst in de kom.
Wij hebben het gemaakt met linzen, dus laten de rijst weg.

In het recept werd 3 eetlepels zwarte peperkorrels gebruikt, dat was wel erg pittig. Dus gebruik 1 of 2 eetlepels peperkorrels, afhankelijk van hoe heet je de soep lust.
De ingrediëntenlijst lijkt erg veel, maar alle kruiden maken dit soepje wel heel erg bijzonder lekker. Het is het echt waard.

Ingredienten

Voor de kruidenpasta
– 5 theel korianderzaad
– 5 theel komijnzaad
– (1) 2 eetl zwarte peperkorrels
– 1,5 theel currypoeder
– 1,5 theel kurkuma
– 6 tenen knoflook
– 4 cm verse gember
– handje verse koriander
– handje verse munt
– handje currybladeren (toko)
Verder:
– 25 gr boter/kokosolie
– 3 laurierbladeren
– 6 kruidnagels
– 10 gr kaneelstokjes, in 2-en gebroken
– 1 ui
– 50 gr tomaat
– 50 gr wortel
– 50 gr bleekselderij
– 50 gr prei
– 1 eetl bloem
– 2 theel kurkuma
– 500 ml bouillon
– 400 ml kokosmelk
– 2 theel zout
– 200 gr linzen
Garnering:
– verse koriander
– limoensap en schijfjes limoen
– scheutje (kokos)room of yoghurt

Bereidingswijze

Maak eerst de kruidenpasta door alle ingrediënten daarvoor in een keukenmachine of blender tot een pasta te malen.
Verhit de boter/kokosolie en bak de laurier, kruidnagel en kaneelstokjes ca. 1 minuut.
Voeg de in stukjes gesneden ui en tomaat toe en bak ca. 5 minuten.
Voeg de in stukjes gesneden wortel, bleekselderij en prei toe en bak weer ca. 5 minuten.
Voeg nu de kruidenpasta toe en bak ca. 2 minuten mee.
Roer de bloem en kurkuma door het geheel.
Voeg nu de linzen, bouillon, kokosmelk en zout toe en breng alles aan de kook.
Zet de vlam laag en laat alles 20 minuten zachtjes koken.
Pureer de soep tot slot.

Garneer de soep met vers limoensap, een scheutje room of yoghurt en wat koriander.
Geef er nog een schijfje limoen bij voor de liefhebber.

Bij gebruik van kokosolie ipv boter is de soep veganistisch.
Op internet zijn veel versies van deze soep te vinden.

Ook lekker

Supersnelle ingelegde rode ui

Supersnelle ingelegde rode ui

Supersnelle ingelegde rode uiZoetzure rode ui, maar dan nu een supersimpele versie, met heel weinig ingrediënten.We zeiden het al eerder: altijd handig een potje zoetzuur in de koelkast.Lekker op bijna alles: salades, sandwiches, hamburgers, pittige Mexicaanse...

Besengek van eieren

Besengek van eieren

Besengek van eierenAls wij Indonesisch koken maken we er ook altijd een ei-gerechtje bij.Zo staan op onze site al recepten voor Rendang van eieren, Telor Masak Bali en Sambal goreng telor.Een ei is snel gekookt,en wie vaker Indonesisch kookt heeft de ingrediënten voor...

Ingelegde rode ui

Ingelegde rode ui

Ingelegde rode uiAltijd handig een potje zoetzuur in de koelkast.Lekker op bijna alles: salades, sandwiches, hamburgers, pittige Mexicaanse gerechten, of gewoon een bruine boterham met kaas. Binnen 5 minuten heb jij ook zo'n mooi potje roze uien.Ingredienten– 2 grote...