Mac and cheese met prei

Macaroni met kaassaus dus.
Het is niets meer, maar mac and cheese klinkt wel beter.
Het is vooral in Noord-Amerika een geliefd gerecht, en wordt ook veel als bijgerecht bij de barbecue gegeten. Ik moet er niet aan denken!
Toch nieuwsgierig naar dit enorm calorierijke gerecht hebben we het afgelopen week eindelijk eens gemaakt.
Wel groenten toegevoegd, want macaroni met alleen kaassaus kan toch echt niet.
Mac and cheese is makkelijk, bijzonder vullend, maar wel lekker voor op een gure herfstdag.
En een salade erbij maakt weer een heleboel goed.

Ingredienten

– 1 teen knoflook
– 1 sjalot
– 2 theel pittige mosterd
– 1 theel paprikapoeder
– 50 gr boter
– 50 gr bloem
– 450 ml melk
– 200 ml room
– 175 gr geraspte oude kaas
– 100 gr Parmezaanse kaas, geraspt
– 300 gr macaroni
– 400 gr prei
– scheutje olijfolie
– zout/peper
– 2 handjes panko/grof paneermeel

Bereidingswijze

Kook de pasta al dente.
Snipper de knoflook en sjalot.
Verhit de boter in een ruime pan en fruit de sjalot en knoflook ca. 2 minuten.
Voeg de bloem en paprikapoeder toe en laat deze al roerende goed garen.
Voeg een flinke scheut melk toe, roer goed met een garde tot de melk geheel is opgenomen. Herhaal dit tot de melk op is, meng nu ook de room door de saus.
En voeg tot slot de mosterd, de geraspte kaas en 50 gr Parmezaanse kaas door. Laat al roerende goed smelten.
Was en snijd de prei in ringen en smoor deze in een scheutje olie tot de prei zacht is. Breng op smaak met zout en peper.
Meng de macaroni met de prei en kaassaus en schep het geheel in een ovenschaal.
Meng de panko met de resterende 50 gr Parmezaanse kaas en strooi dit over je macaronimengsel.
Zet de schaal in de oven, ca. 15 minuten op 200 graden en zet tot slot de gril aan voor een mooi bruin korstje.

Ook lekker

Smoor van kip en tomaat

Smoor van kip en tomaat

Smoor van kip en tomaatGemarineerde kipstukjes in een lekker hartige jus.Een heel eenvoudig gerecht uit de Indonesische keuken.Wel heel smaakvol, de kruidnagel en nootmuskaat geven een bijzondere smaak.Ingredienten– 2 pakjes vega kipstukjes– 3 uien– 3 tenen knoflook–...

One pot pasta met balletjes

One pot pasta met balletjes

One pot pasta met balletjesSnel, makkelijk en allemaal smakelijk.Ik blijf ze leuk vinden, de alles in één pan pasta's.Deze versie is met vegan balletjes.Ingredienten– 350 gr pasta– 200 gr vegan balletjes (meat free days)– 1 rode ui– 1 kleine courgette– 4 teen...

Veganistische pasta Alfredo

Veganistische pasta Alfredo

Veganistische pasta AlfredoOorspronkelijk bestond pasta Alfredo uit pasta met boter en Parmezaanse kaas.De Italianen noemen dit pasta al burro e parmigiano.In Amerika is pasta Alfredo heel bekend en zijn er vele versies van te vinden.Zo hebben wij al eerder een recept...

Noedels met paksoi

Noedels met paksoi

Noedels met paksoiEen makkelijke wokmaaltijd, ideaal voor doordeweeks.Lekker hartig, goed vullend.Met veel paksoi, hartige ¨kipstukjes" en champignons zit er aardig wat groenten in deze wok.En wie niet van pittig houdt, laat het pepertje gewoon weg.Ingredienten– 400...

Pasta ¨carbonara” met vega spekjes

Pasta ¨carbonara” met vega spekjes

Pasta ¨carbonara" met vega spekjesIn de supermarkt zag ik plantaardige spekjes, die wilde ik wel eens uitproberen.En nu het weer een stuk koeler wordt, wordt het ook tijd voor meer comfort food.Dus de stap naar deze romige pasta was snel gemaakt.De spekjes vonden we...

Pastasaus van geroosterde tomaatjes

Pastasaus van geroosterde tomaatjes

Pastasaus van geroosterde tomaatjesTomaten, tomaten, tomaten.Wanneer je zelf tomatenplanten hebt gekweekt, zul je nu waarschijnlijk kilo's tomaten kunnen plukken.Wij wel, er worden daarom deze tijd veel tomaten in de keuken verwerkt.Soepen, sausen, salades, noem maar...

Tikka masala

Tikka masala

Tikka masalaEen heerlijke pittige en romige saus, uit de Indiase keuken.De tikka (kipstukjes) hebben wij vervangen door vegan kipstuckjes.En de yoghurt vervangen door kokosmelk.De tikka masala-saus hebben we aangevuld met velderwtjes.Wij aten het met rijst en...

Spaghetti puttanesca

Spaghetti puttanesca

Spaghetti puttanescaEen klassieker uit de Zuid-Italiaanse keuken.Eenvoudig, simpele ingrediënten, verrassend volle smaak.Beetje pittig en lekker zoutig door de kappertjes en olijven in de saus.De ansjovis die erin hoort laten we voor onze vegan versie dus weg. Voor...

Veganistische stroganoff

Veganistische stroganoff

Veganistische stroganoffWe kregen dit recept voor veganistische stroganoff met paddenstoelen.Het lijkt wel wat op een champignonsaus maar toch weer anders.Deze stroganoff zit echt bomvol smaak.Een beetje pittig, lekker hartig en ook romig van smaak.Voor de kleur...