Mac and cheese met prei

Macaroni met kaassaus dus.
Het is niets meer, maar mac and cheese klinkt wel beter.
Het is vooral in Noord-Amerika een geliefd gerecht, en wordt ook veel als bijgerecht bij de barbecue gegeten. Ik moet er niet aan denken!
Toch nieuwsgierig naar dit enorm calorierijke gerecht hebben we het afgelopen week eindelijk eens gemaakt.
Wel groenten toegevoegd, want macaroni met alleen kaassaus kan toch echt niet.
Mac and cheese is makkelijk, bijzonder vullend, maar wel lekker voor op een gure herfstdag.
En een salade erbij maakt weer een heleboel goed.

Ingredienten

– 1 teen knoflook
– 1 sjalot
– 2 theel pittige mosterd
– 1 theel paprikapoeder
– 50 gr boter
– 50 gr bloem
– 450 ml melk
– 200 ml room
– 175 gr geraspte oude kaas
– 100 gr Parmezaanse kaas, geraspt
– 300 gr macaroni
– 400 gr prei
– scheutje olijfolie
– zout/peper
– 2 handjes panko/grof paneermeel

Bereidingswijze

Kook de pasta al dente.
Snipper de knoflook en sjalot.
Verhit de boter in een ruime pan en fruit de sjalot en knoflook ca. 2 minuten.
Voeg de bloem en paprikapoeder toe en laat deze al roerende goed garen.
Voeg een flinke scheut melk toe, roer goed met een garde tot de melk geheel is opgenomen. Herhaal dit tot de melk op is, meng nu ook de room door de saus.
En voeg tot slot de mosterd, de geraspte kaas en 50 gr Parmezaanse kaas door. Laat al roerende goed smelten.
Was en snijd de prei in ringen en smoor deze in een scheutje olie tot de prei zacht is. Breng op smaak met zout en peper.
Meng de macaroni met de prei en kaassaus en schep het geheel in een ovenschaal.
Meng de panko met de resterende 50 gr Parmezaanse kaas en strooi dit over je macaronimengsel.
Zet de schaal in de oven, ca. 15 minuten op 200 graden en zet tot slot de gril aan voor een mooi bruin korstje.

Ook lekker

Lasagne met courgette en spinazie

Lasagne met courgette en spinazieVorig najaar hebben we een heerlijke lasagne met prei op de site geplaatst.Nu hebben we hetzelfde recept gebruikt, maar de prei vervangen door spinazie.Erg lekker als je van een romige lasagne houdt.Het recept is heel makkelijk, de...

Vegan kip-kerrie met boontjes en mango

Vegan kip-kerrie met boontjes en mangoSoms kun je zomaar ontzettende trek krijgen in iets.Dan zie ik een mooi fotootje van kerriesaus en dan loopt het water in mijn mond.Rijst met kip-kerrie, wie kent het niet van vroeger?Deze versie is gemaakt met vegetarische...

One pot pasta Primavera

One pot pasta PrimaveraHet blijft super, one pot pasta's.Alle ingrediënten in één pan, 10 - 15 minuten koken, af en toe roeren en klaar.Ideaal voor een doordeweekse maaltijd.Deze keer wilde ik pasta Primavera maken, daar horen groene asperges in.Maar in ons dorp zijn...