Paddenstoelenragout met zwarte knoflook

Zwarte knoflook?
Ja, inderdaad zwarte knoflook. Tegenwoordig te koop in verschillende supermarkten.
Het is witte knoflook die in 30 a 40 dagen in een oven, op lage temperatuur wordt gefermenteerd. Door dit fermentatieproces vormen de suikers en aminozuren samen melanoidine, waardoor de teentjes zwart en zacht en plakkerig worden.
Ook de smaak van de knoflook wordt door het proces zachter, zoeter en wat zoutig, dropachtig, dit noemen we umami.
Door het fermenteren zou de hoeveelheid antioxidanten ook verdubbelen, en je schijnt er ook minder van uit je mond te ruiken. Genoeg redenen dus om zwarte knoflook te gaan gebruiken.
Het is al lekker om het zo op een broodje, toastje te smeren.
Wij beginnen met een eenvoudig broodje paddenstoelenragout, met zwarte knoflook dus.

Ingredienten

– 1 sjalotje
– 50 gr boter
– 60 gr bloem
– 0,5 liter bouillon (paddenstoelen of groente)
– 400 gr paddenstoelen (b.v. kastanje champignons, oesterzwammen, shiitake)
– 4 tenen zwarte knoflook
– takje tijm
– handje peterselie
– verse peper

Bereidingswijze

Snipper het sjalotje.
Verwarm de boter in een pan en fruit het sjalotje zacht aan, laat niet bruin worden.
Voeg de bloem toe en roer goed door. Laat de bloem een paar minuten garen.
Voeg dan ca. 100 ml bouillon toe en roer goed door met een garde, voeg de volgende 100 ml toe en roer ook weer goed door met de garde, ga zo door tot je een mooie dikke gladde saus hebt. (Misschien heb je iets minder nodig dan 0,5 liter bouillon).
Veeg de paddenstoelen schoon en snijd in plakjes. Snijdt de zwarte knoflook in plakjes.
Bak de paddenstoelen in een klein scheutje olijfolie lekker bruin, voeg de zwarte knoflook en de blaadjes van het takje tijm toe, bak nog even mee en breng op smaak met peper.
(Ik denk niet dat zout nog nodig is).
Meng de paddenstoelen door de warme ragout.
Vul de broodjes met de ragout en garneer met peterselie.

Ook lekker

Bánh mì

Bánh mì

Bánh mìRijk belegde stokbroodjes uit Vietnam.Bekend bij iedereen die wel eens in Vietnam is geweest. (of in de foodhallen in Amsterdam, want daar kun je ook hele goede Bánh mì kopen)De stokbroodjes worden traditioneel belegd met pittige mayonaise, zoetzure groenten,...

Hartige flan

Hartige flan

Hartige flanDit is een heerlijk koolhydraatarm receptje.Hartige flans, eimuffins of mini quiches, er zijn veel namen voor deze smakelijke kleine hartige taartjes zonder deeg.Ideaal als lunch of tussendoortje. Koud smaken ze ook erg goed.Deze hartige flans zijn gevuld...

Aardappel-preitaart

Aardappel-preitaart

Aardappel-preitaartHartige taarten eten wij heel regelmatig.Prei is een lekker hartig ingredient om in taarten te verwerken.Zo hebben we al een Preitaart met bosui en een Hartige preitaartMaar omdat we onze aardappel-preisoep al een paar jaar zo ontzettend lekker...