Paddenstoelenragout met zwarte knoflook

Zwarte knoflook?
Ja, inderdaad zwarte knoflook. Tegenwoordig te koop in verschillende supermarkten.
Het is witte knoflook die in 30 a 40 dagen in een oven, op lage temperatuur wordt gefermenteerd. Door dit fermentatieproces vormen de suikers en aminozuren samen melanoidine, waardoor de teentjes zwart en zacht en plakkerig worden.
Ook de smaak van de knoflook wordt door het proces zachter, zoeter en wat zoutig, dropachtig, dit noemen we umami.
Door het fermenteren zou de hoeveelheid antioxidanten ook verdubbelen, en je schijnt er ook minder van uit je mond te ruiken. Genoeg redenen dus om zwarte knoflook te gaan gebruiken.
Het is al lekker om het zo op een broodje, toastje te smeren.
Wij beginnen met een eenvoudig broodje paddenstoelenragout, met zwarte knoflook dus.

Ingredienten

– 1 sjalotje
– 50 gr boter
– 60 gr bloem
– 0,5 liter bouillon (paddenstoelen of groente)
– 400 gr paddenstoelen (b.v. kastanje champignons, oesterzwammen, shiitake)
– 4 tenen zwarte knoflook
– takje tijm
– handje peterselie
– verse peper

Bereidingswijze

Snipper het sjalotje.
Verwarm de boter in een pan en fruit het sjalotje zacht aan, laat niet bruin worden.
Voeg de bloem toe en roer goed door. Laat de bloem een paar minuten garen.
Voeg dan ca. 100 ml bouillon toe en roer goed door met een garde, voeg de volgende 100 ml toe en roer ook weer goed door met de garde, ga zo door tot je een mooie dikke gladde saus hebt. (Misschien heb je iets minder nodig dan 0,5 liter bouillon).
Veeg de paddenstoelen schoon en snijd in plakjes. Snijdt de zwarte knoflook in plakjes.
Bak de paddenstoelen in een klein scheutje olijfolie lekker bruin, voeg de zwarte knoflook en de blaadjes van het takje tijm toe, bak nog even mee en breng op smaak met peper.
(Ik denk niet dat zout nog nodig is).
Meng de paddenstoelen door de warme ragout.
Vul de broodjes met de ragout en garneer met peterselie.

Ook lekker

Cranberry-sinaasappelsap

Cranberry-sinaasappelsap

Cranberry-sinaasappelsapWij starten de Kerstbrunch dit jaar met een feestelijk glaasje.Weer eens wat anders dan alleen vers sinaasappelsap.Het smaakt heerlijk fris en ziet er erg Kerstwaardig uit toch?Ingredientenvoor 4 grote glazen- 300 ml vers geperst...

Linzensalade met tomaatjes en kappertjes

Linzensalade met tomaatjes en kappertjes

Linzensalade met tomaatjes en kappertjesEen goed vullende vegan salade van linzen, 2 soorten tomaatjes en kappertjes.De tomaatjes zorgen voor wat fris, de kappertjes voor wat hartig.Wat ons betreft een heel smakelijke combinatie samen met de linzen.Als dressing...

Bánh mì

Bánh mì

Bánh mìRijk belegde stokbroodjes uit Vietnam.Bekend bij iedereen die wel eens in Vietnam is geweest. (of in de foodhallen in Amsterdam, want daar kun je ook hele goede Bánh mì kopen)De stokbroodjes worden traditioneel belegd met pittige mayonaise, zoetzure groenten,...