Paddenstoelenragout met zwarte knoflook

Zwarte knoflook?
Ja, inderdaad zwarte knoflook. Tegenwoordig te koop in verschillende supermarkten.
Het is witte knoflook die in 30 a 40 dagen in een oven, op lage temperatuur wordt gefermenteerd. Door dit fermentatieproces vormen de suikers en aminozuren samen melanoidine, waardoor de teentjes zwart en zacht en plakkerig worden.
Ook de smaak van de knoflook wordt door het proces zachter, zoeter en wat zoutig, dropachtig, dit noemen we umami.
Door het fermenteren zou de hoeveelheid antioxidanten ook verdubbelen, en je schijnt er ook minder van uit je mond te ruiken. Genoeg redenen dus om zwarte knoflook te gaan gebruiken.
Het is al lekker om het zo op een broodje, toastje te smeren.
Wij beginnen met een eenvoudig broodje paddenstoelenragout, met zwarte knoflook dus.

Ingredienten

– 1 sjalotje
– 50 gr boter
– 60 gr bloem
– 0,5 liter bouillon (paddenstoelen of groente)
– 400 gr paddenstoelen (b.v. kastanje champignons, oesterzwammen, shiitake)
– 4 tenen zwarte knoflook
– takje tijm
– handje peterselie
– verse peper

Bereidingswijze

Snipper het sjalotje.
Verwarm de boter in een pan en fruit het sjalotje zacht aan, laat niet bruin worden.
Voeg de bloem toe en roer goed door. Laat de bloem een paar minuten garen.
Voeg dan ca. 100 ml bouillon toe en roer goed door met een garde, voeg de volgende 100 ml toe en roer ook weer goed door met de garde, ga zo door tot je een mooie dikke gladde saus hebt. (Misschien heb je iets minder nodig dan 0,5 liter bouillon).
Veeg de paddenstoelen schoon en snijd in plakjes. Snijdt de zwarte knoflook in plakjes.
Bak de paddenstoelen in een klein scheutje olijfolie lekker bruin, voeg de zwarte knoflook en de blaadjes van het takje tijm toe, bak nog even mee en breng op smaak met peper.
(Ik denk niet dat zout nog nodig is).
Meng de paddenstoelen door de warme ragout.
Vul de broodjes met de ragout en garneer met peterselie.

Ook lekker

Okonomiyaki

OkonomiyakiHartige Japanse pannenkoek.Een rijk gevulde hartige pannenkoek, bomvol groenten, bomvol smaken.Af en toe kom je Okonomiyaki tegen op een lunchkaart.(In Amsterdam zijn zelfs twee Okonomiyaki restaurants). Voor de meeste mensen is het nog onbekend. Ons...

Guacamole

GuacamoleNog een recept voor een heerlijke zelfgemaakte guacamole.Ja, 3 jaar geleden hebben we al een lekker recept op deze site geplaatst van tomaatjes gevuld met guacamole. Makkelijk, snel en romig door een beetje crème fraîche.Dit recept is ook makkelijk en snel,...

Broodje pittige burger met Pico de Gallo

Broodje pittige burger met Pico de GalloVoor de makkelijke hap, heel fijn voor een makkelijke, luie of geen tijd dag!De combinatie van een warme burger met de koude tomatensalsa is echt super.Een vegetarische burger kun je natuurlijk zelf maken, zie bijvoorbeeld ons...