Paddenstoelenragout met zwarte knoflook

Zwarte knoflook?
Ja, inderdaad zwarte knoflook. Tegenwoordig te koop in verschillende supermarkten.
Het is witte knoflook die in 30 a 40 dagen in een oven, op lage temperatuur wordt gefermenteerd. Door dit fermentatieproces vormen de suikers en aminozuren samen melanoidine, waardoor de teentjes zwart en zacht en plakkerig worden.
Ook de smaak van de knoflook wordt door het proces zachter, zoeter en wat zoutig, dropachtig, dit noemen we umami.
Door het fermenteren zou de hoeveelheid antioxidanten ook verdubbelen, en je schijnt er ook minder van uit je mond te ruiken. Genoeg redenen dus om zwarte knoflook te gaan gebruiken.
Het is al lekker om het zo op een broodje, toastje te smeren.
Wij beginnen met een eenvoudig broodje paddenstoelenragout, met zwarte knoflook dus.

Ingredienten

– 1 sjalotje
– 50 gr boter
– 60 gr bloem
– 0,5 liter bouillon (paddenstoelen of groente)
– 400 gr paddenstoelen (b.v. kastanje champignons, oesterzwammen, shiitake)
– 4 tenen zwarte knoflook
– takje tijm
– handje peterselie
– verse peper

Bereidingswijze

Snipper het sjalotje.
Verwarm de boter in een pan en fruit het sjalotje zacht aan, laat niet bruin worden.
Voeg de bloem toe en roer goed door. Laat de bloem een paar minuten garen.
Voeg dan ca. 100 ml bouillon toe en roer goed door met een garde, voeg de volgende 100 ml toe en roer ook weer goed door met de garde, ga zo door tot je een mooie dikke gladde saus hebt. (Misschien heb je iets minder nodig dan 0,5 liter bouillon).
Veeg de paddenstoelen schoon en snijd in plakjes. Snijdt de zwarte knoflook in plakjes.
Bak de paddenstoelen in een klein scheutje olijfolie lekker bruin, voeg de zwarte knoflook en de blaadjes van het takje tijm toe, bak nog even mee en breng op smaak met peper.
(Ik denk niet dat zout nog nodig is).
Meng de paddenstoelen door de warme ragout.
Vul de broodjes met de ragout en garneer met peterselie.

Ook lekker

Zomerse komkommersalade

Zomerse komkommersalade

Zomerse komkommersaladeAltijd goed op zomerse dagen, een frisse komkommersalade.Lekker als bijgerecht, past bij alle groenten.Maar ook bij de bbq is deze komkommersalade lekker fris. Deze klassieker komt uit de saladebijbel van Mari Maris.Grappig, de ingrediënten zijn...

Oosterse wilderijstsalade

Oosterse wilderijstsalade

Oosterse wilderijstsaladeEen lekkere frisse en pittige salade van wilde rijst en een oosterse dressing.Een rood pepertje maakt het lekker pittig.Ideaal voor een picknick, bbq of als bijgerecht.Het recept komt uit het kookboek Ching's snelle Chinese...

Plaattaart caprese

Plaattaart caprese

Plaattaart capresePesto, tomaten en mozzarella, een gouden combinatie.Voor een salade caprese of super lekker broodje caprese.Maar dezelfde ingrediënten gebruiken op een plaattaart is ook niet verkeerd.Ideaal voor een zomerse makkelijke maaltijd.Ingredienten– 6...