Veganistische champignonsaus

Een heel romige saus zonder room?
Ja hoor, dat kan. Dat bewijst deze heerlijke champignonsaus.
Deze saus is gebonden met gepureerde cashewnoten. Dat wordt in de veganistische keuken vaak gebruikt om te binden en een romige smaak te geven.
Wij aten deze romige champignonsaus met notenrijst.
Ingredienten
– 250 gr kastanjechampignons
– 50 gr kleine kastanjechampignons
– 2 uien
– 2 teen knoflook
– verse tijmblaadjes
– 1 bouillontablet
– 250 ml amandelmelk
– 200 ml water
– kokosolie
– platte peterselie
– 100 gr cashewnoten (ongebrand) ca. 4 uur laten weken in water
Bereidingswijze
Denk er om dat de cashewnoten lang moeten weken, zet ze dus ruim van te voren in water.

Snipper de ui en knoflook.
Veeg de champignons schoon, snijd de grote in plakjes, laat de kleine heel.
Verhit een eetl. kokosolie in een pan en bak de ui, knoflook en champignons.
Roer af en toe tot alle champignons mooi bruin zijn.
Voeg de tijm toe.
Voeg de amandelmelk, 200 ml water en bouillontablet toe en breng aan de kook.
Laat op laag vuur 15 minuten zachtjes koken.

Ondertussen giet je de cashewnoten af en doe ze in een blender met 150 ml schoon water.
Maal het tot je een dikke brij.
Voeg dit toe aan je pan, zet het vuur iets hoger en laat alles een paar minuten al roerende doorkoken tot je een mooie dikke saus hebt.
Breng zonodig nog op smaak met zout en/of peper.
Bestrooi tot slot met fijngeknipte peterselie.

Ook lekker

Lasagne met groene groenten

Lasagne met groene groenten

Lasagne met groene groentenVoor wie niet van tomatensaus houdt, is deze lasagne met groene groenten heel fijn.We hebben al eerder "witte" lasagnerecepten geplaatst, zoals lasagne met boerenkool, met prei en courgette en met courgette en spinazie.En nu dus deze met...

Dahl van linzen

Dahl van linzen

Dahl van linzenEen traditionele Indiase dahl.Linzen en spinazie in een heerlijke romige saus.Het is net als alle andere curry's een makkelijk eenpansgerecht.Ingredienten– 2 eetl olie– 1 ui– 1 teen knoflook– 1 rood pepertje– 1 stukje gember– 2 eetl kurkuma– 1 theel...

Kitchari

Kitchari

KitchariEen kruidig gerecht van rijst en mungbonen uit de Indiase keuken.Je komt het ook veel tegen in de Ayurvedische keuken.Het is zowel voedzaam als licht verteerbaar.Wij voegen wel lekker veel groenten toe.Ingredienten– 200 gr basmatirijst– 200 gr mungbonen– 1...

Lasagne met boerenkool

Lasagne met boerenkool

Lasagne met boerenkoolEen winterse lasagne met champignons en boerenkool.Lekker romig door bechamelsaus en mozzarella.De combinatie met boerenkool is echt het proberen waard!Ingredienten– scheutje olijfolie– 1 ui– 2 teen knoflook– 2 takjes tijm, alleen blaadjes– 200...

Orzo met groene groenten en pesto

Orzo met groene groenten en pesto

Orzo met groene groenten en pestoZo'n pan vol groene groenten, dat ziet er lekker gezond uit of niet?En dan gecombineerd met pesto en orzo, ik kreeg er onmiddellijk trek in.Het recept is van Picnic, de online supermarkt.Het lijkt een beetje op onze one pot pasta...

Saag Aloo

Saag Aloo

Saag AlooEen Indiase curry van spinazie en kruidig gebakken aardappelen.Lekker pittig, lekker groen. Je eet het met rijst of naanbrood of allebei.Ingredienten– 500 gr vastkokende aardappelen– 1 ui– 2 tenen knoflook– 2 eetl olie– 1 theel komijnzaad– 1 theel kurkuma– 2...

Smoor van kip en tomaat

Smoor van kip en tomaat

Smoor van kip en tomaatGemarineerde kipstukjes in een lekker hartige jus.Een heel eenvoudig gerecht uit de Indonesische keuken.Wel heel smaakvol, de kruidnagel en nootmuskaat geven een bijzondere smaak.Ingredienten– 2 pakjes vega kipstukjes– 3 uien– 3 tenen knoflook–...

One pot pasta met balletjes

One pot pasta met balletjes

One pot pasta met balletjesSnel, makkelijk en allemaal smakelijk.Ik blijf ze leuk vinden, de alles in één pan pasta's.Deze versie is met vegan balletjes.Ingredienten– 350 gr pasta– 200 gr vegan balletjes (meat free days)– 1 rode ui– 1 kleine courgette– 4 teen...

Veganistische pasta Alfredo

Veganistische pasta Alfredo

Veganistische pasta AlfredoOorspronkelijk bestond pasta Alfredo uit pasta met boter en Parmezaanse kaas.De Italianen noemen dit pasta al burro e parmigiano.In Amerika is pasta Alfredo heel bekend en zijn er vele versies van te vinden.Zo hebben wij al eerder een recept...