Paddenstoelenpate

Niet zo lang geleden plaatsten we een receptje van een mousse van paddenstoelen.
Nu gebruiken we dat bijzonder lekkere receptje voor een Kerstvoorafje.
Je kunt het heel goed een dag eerder maken en koel bewaren.
Hoef je alleen nog maar vlak voor het opdienen de bordjes mooi op te maken.

Ingredienten

– 200 gr paddenstoelen (kastanjechampignons, shiitakes bijvoorbeeld)
– 1 sjalot
– 2 teen knoflook
– 1 eetl tijmblaadjes
– 100 gr roomkaas
– citroensap, naar smaak
– scheutje olijfolie
– zout/peper

Bereidingswijze

Veeg de paddenstoelen schoon en snijd ze kleiner.
Snipper de sjalot en de knoflook.
Verwarm een scheutje olijfolie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook op een niet te hoog vuur aan.
Voeg de paddenstoelen en toe en bak ze ca 5 minuten zachtjes mee, tot ze iets zachter worden.
Breng op smaak met zout en peper en laat afkoelen.
Maal de afgekoelde paddenstoelen met de roomkaas en tijmblaadjes in een keukenmachine tot een smeuig geheel.
Breng tot slot op smaak met een beetje citroensap.

Je kunt deze mousse of pate heel goed met een spuitzak in mooie toefjes spuiten.
Garneer de bordjes naar eigen smaak, maar een geroosterd broodje in de vorm van een ster en een paar granaatappelpitjes maken het wel feestelijk.

Ook lekker

Stoofpeertjes zonder wijn en toegevoegd suiker

Stoofpeertjes zonder wijn en toegevoegd suiker

Stoofpeertjes zonder wijn en toegevoegd suikerZe zijn weer volop verkrijgbaar, stoofperen!Stoofpeertjes horen echt bij de herfst en winter.Stoofpeertjes smaken heerlijk bij stevige stoofpotjes, als bijgerecht mogen ze met de kerst niet ontbreken, maar ook als dessert...

Pastinaak- aardappelsoep

Pastinaak- aardappelsoep

Pastinaak- aardappelsoepEen echt herfst of winter soepje.lekker lobbig en romig.Met maar een paar ingrediënten zet je in 30 minuten dit heerlijke soepje op tafel.Ingredienten– 2 eetl olijfolie– 1 ui– 2 tenen knoflook– paar takjes tijm– 400 gr pastinaak– 200 gr...

Cranberrysaus

Cranberrysaus

CranberrysausGeen Kerst zonder cranberry's zeg ik altijd.Voor de kerstdagen maak ik altijd potten vol compote, verwerk ze in baksels, fudge en salades.Dit jaar had ik cranberrysaus gemaakt voor bij het dessert en ik moet zeggen, nog lekkerder dan compote!Van een foto...

Klassieke Tiramisu

Klassieke Tiramisu

Klassieke TiramisuWie kent het niet?Deze klassieker uit de Italiaanse keuken stond nog niet op onze site.Heel gek, want we eten dit ontzettend lekkere dessert toch zeker al 30 jaar!Het doet het altijd goed na een Italiaans etentje.Bij deze ons basisrecept, simpel en...

Portobello gevuld met knolselderij

Portobello gevuld met knolselderij

Portobello gevuld met knolselderijPortobello's uit de oven met een verrassend winterse vulling.Ze zijn namelijk gevuld met een heerlijk mengsel van knolselderij.Echt eens wat anders.Door de voedzame vulling voldoen deze portobello's heel goed als maaltijd, met een...

Kerstkrans salade

Kerstkrans salade

Kerstkrans salade Deze lekker frisse salade in de vorm van een kerstkrans staat erg mooi op de kersttafel.Fris groen met rood van tomaatjes, rode ui, cranberry's en granaatappelpitjes.Echte kerstkleurtjes!Ingredienten– 100 gr gemengde sla, eikenbladsla of rucola– 1...

Salame di sioccolato

Salame di sioccolato

Salame di sioccolatoZoete chocoladesalamiEen Italiaans dessert gemaakt van koekjes, cacao, boter en suiker. Met soms ook noten en/of een beetje likeur.Eigenlijk lijkt het veel op de in Nederland bekende arretjescake.Maar ik vind deze salami er veel leuker uitzien.Het...

Salade met gegrilde peer en brie

Salade met gegrilde peer en brie

Salade met gegrilde peer en brieEcht een voorgerechtje voor kaasliefhebbers.De combinatie van brie met walnoten en peer is altijd goed.Door de peer te grillen wordt deze lekker zacht met een zoete, iets gerookte smaak.Een handje cranberry's erover en je salade is...

Amandel- of banketstaaf

Amandel- of banketstaaf

Amandel- of banketstaafDit hoort echt bij December en zeker op Sinterklaasavond en de Kerstdagen.Het is heel weinig werk om deze lekkere amandelstaaf zelf te maken.Bovendien ontzettend lekker als de staaf versgebakken, knapperig en nog warm is.Ingredienten– 1 rol...