Sticky shiitakes

Plakkerige Aziatisch gekruide paddenstoelen dus!
Van sticky chicken heeft iedereen vast wel gehoord.
Deze vegan versie is makkelijk te bereiden en ongelooflijk lekker.

Ingredienten

Voor 2-3 personen
– 450 gr shiitakes (grote champignons kan ook)
– 50 gr (ca 4 eetl) maizena
– 4 eetl arachideolie olie
– 1 eetl sesamolie
– 2 teen knoflook, gesnipperd
– stukje gember, geraspt
– 2 eetl bruine suiker
– 1 eetl maizena opgelost in 1 eetl water
– 80 ml sojasaus
– 2 eetl rijstazijn
– 1 theel srirachasaus (of meer)

garnering:
– bosuitjes in ringetjes
– sesamzaadjes, geroosterd

voor erbij de zoetzure groenten:
– 1/2 winterpeen
– stuk komkommer
– 4 eetl witte rijstazijn
– 2 eetl suiker
– 1/2 rode peper (optioneel)

Bereidingswijze

Veeg de shiitakes schoon, snijd ze in dikke plakken en maak ze goed nat.
Doe de 50 gr maizena in een kom en wentel de natte plakken shiitake erdoor.
Verhit in een wok de arachideolie olie en bak de shiitakes in 4 tot 6 minuten gaar en knapperig aan de buitenkant.
Schep ze uit de wok en zet apart. Veeg de wok schoon.
Verwarm nu in de wok de sesamolie en fruit de knoflook en gember tot de geuren vrijkomen.
Voeg de suiker toe en roer tot gekarameliseerd is.
Voeg nu de sojasaus, rijstazijn en de opgeloste maizena toe, roer alles door tot de saus licht gebonden is.
Voeg tot slot naar smaak srirachasaus toe.
Schep de shiitakes nu door de saus zodat ze warmen en rondom met de saus zijn bedekt.

Garneer tot slot met de ringetjes bosui en geroosterde sesamzaadjes.
Eet met rijst.
Frisse zoetzure groenten zijn er erg lekker bij.

Voor de zoetzure groenten:
Snijd de komkommer en peen in halve plakjes of lucifertjes.
Roer de suiker in de azijn tot de suiker geheel is opgelost.
voeg naar smaak gesnipperd rood pepertje toe.
Voeg de groenten toe en laat ca. 30 minuten intrekken.

Ook lekker

Smoor van kip en tomaat

Smoor van kip en tomaat

Smoor van kip en tomaatGemarineerde kipstukjes in een lekker hartige jus.Een heel eenvoudig gerecht uit de Indonesische keuken.Wel heel smaakvol, de kruidnagel en nootmuskaat geven een bijzondere smaak.Ingredienten– 2 pakjes vega kipstukjes– 3 uien– 3 tenen knoflook–...

Sajoer toemis van boontjes

Sajoer toemis van boontjes

Sajoer toemis van boontjesSajoer is een vrij nat gerecht, veelal met groenten bereid.Het is heel makkelijk te bereiden.Er wordt geen kokos of kokosmelk gebruikt, waardoor sajoer toemis weer heel anders smaakt dan sambal goreng.Weer een heerlijk bijgerecht voor bij je...

Nasi goreng (als van de Chinees)

Nasi goreng (als van de Chinees)

Nasi goreng (als van de Chinees)Het was even zoeken en proberen, maar we hebben het ultieme recept.Nasi goreng of fried rice als van de Chinees.Deze nasi goreng bestaat uit heel weinig ingrediënten en smaakt precies als van de Chinees.Ideaal als bijgerecht, past bij...

Noedels met paksoi

Noedels met paksoi

Noedels met paksoiEen makkelijke wokmaaltijd, ideaal voor doordeweeks.Lekker hartig, goed vullend.Met veel paksoi, hartige ¨kipstukjes" en champignons zit er aardig wat groenten in deze wok.En wie niet van pittig houdt, laat het pepertje gewoon weg.Ingredienten– 400...

Boemboe Bali van eieren

Boemboe Bali van eieren

Boemboe Bali van eierenWeer een Indonesisch eigerechtje voor je rijsttafel.Op onze site staan al Besengek van eieren, Sambal goreng telor, Rendang van eieren en Telor Masak BaliHet leuke van een rijsttafel is natuurlijk een tafel vol verschillende gerechtjes.Een of...

Lalab Tomaat

Lalab Tomaat

Lalab TomaatTomatensalade op Indonesische wijze.Een heel lekker en verfrissend bijgerechtje voor bij je rijsttafel.Tomaat in plakken, pittig sausje erover en klaar!Kan niet simpeler. Uit de bijbel van Beb Vuyk.Ingredienten– 2 grote tomatensausje:– 1 eetl ketjap– 1...

Pindasaus

Pindasaus

PindasausPindasaus zelf maken is een klusje van maar een paar minuten.En dan heb je een erg lekkere pindasaus, helemaal naar eigen smaak, en zonder nare toevoegingen.Wij maken het al heel lang zelf, maar tot onze verbazing nog niet op de site geplaatst.Bij deze dan...

Chinese komkommersalade

Chinese komkommersalade

Chinese komkommersaladeSmashed, geplette of gekneusde komkommer zijn andere namen voor deze komkommersalade uit de Chinese keuken.Door de komkommer eerste te kneuzen krijg je een groter oppervlak en wordt de dressing beter opgenomen.Deze salade smaakt niet alleen bij...

Supersnelle ingelegde rode ui

Supersnelle ingelegde rode ui

Supersnelle ingelegde rode uiZoetzure rode ui, maar dan nu een supersimpele versie, met heel weinig ingrediënten.We zeiden het al eerder: altijd handig een potje zoetzuur in de koelkast.Lekker op bijna alles: salades, sandwiches, hamburgers, pittige Mexicaanse...