Sticky shiitakes

Plakkerige Aziatisch gekruide paddenstoelen dus!
Van sticky chicken heeft iedereen vast wel gehoord.
Deze vegan versie is makkelijk te bereiden en ongelooflijk lekker.

Ingredienten

Voor 2-3 personen
– 450 gr shiitakes (grote champignons kan ook)
– 50 gr (ca 4 eetl) maizena
– 4 eetl arachideolie olie
– 1 eetl sesamolie
– 2 teen knoflook, gesnipperd
– stukje gember, geraspt
– 2 eetl bruine suiker
– 1 eetl maizena opgelost in 1 eetl water
– 80 ml sojasaus
– 2 eetl rijstazijn
– 1 theel srirachasaus (of meer)

garnering:
– bosuitjes in ringetjes
– sesamzaadjes, geroosterd

voor erbij de zoetzure groenten:
– 1/2 winterpeen
– stuk komkommer
– 4 eetl witte rijstazijn
– 2 eetl suiker
– 1/2 rode peper (optioneel)

Bereidingswijze

Veeg de shiitakes schoon, snijd ze in dikke plakken en maak ze goed nat.
Doe de 50 gr maizena in een kom en wentel de natte plakken shiitake erdoor.
Verhit in een wok de arachideolie olie en bak de shiitakes in 4 tot 6 minuten gaar en knapperig aan de buitenkant.
Schep ze uit de wok en zet apart. Veeg de wok schoon.
Verwarm nu in de wok de sesamolie en fruit de knoflook en gember tot de geuren vrijkomen.
Voeg de suiker toe en roer tot gekarameliseerd is.
Voeg nu de sojasaus, rijstazijn en de opgeloste maizena toe, roer alles door tot de saus licht gebonden is.
Voeg tot slot naar smaak srirachasaus toe.
Schep de shiitakes nu door de saus zodat ze warmen en rondom met de saus zijn bedekt.

Garneer tot slot met de ringetjes bosui en geroosterde sesamzaadjes.
Eet met rijst.
Frisse zoetzure groenten zijn er erg lekker bij.

Voor de zoetzure groenten:
Snijd de komkommer en peen in halve plakjes of lucifertjes.
Roer de suiker in de azijn tot de suiker geheel is opgelost.
voeg naar smaak gesnipperd rood pepertje toe.
Voeg de groenten toe en laat ca. 30 minuten intrekken.

Ook lekker

Oosterse wilderijstsalade

Oosterse wilderijstsalade

Oosterse wilderijstsaladeEen lekkere frisse en pittige salade van wilde rijst en een oosterse dressing.Een rood pepertje maakt het lekker pittig.Ideaal voor een picknick, bbq of als bijgerecht.Het recept komt uit het kookboek Ching's snelle Chinese...

Indiase kerrie-linzensoep

Indiase kerrie-linzensoep

Indiase kerrie-linzensoepEen supersnelle versie voor een pittige kerrie-linzensoep.Pas geleden hebben we een recept geplaatst voor de bijzonder smaakvolle Mulligatawny soep.In plaats van de zelfgemaakte kruidenpasta wordt er nu kerriepoeder gebruikt.Als je ook nog...

Vegan curry met broccoli

Vegan curry met broccoli

Vegan curry met broccoliNog een heerlijke curry, deze keer met broccoli en geraspte kokos.Eigenlijk zijn alle curry's niet moeilijk om te maken en vrij snel klaar.Het enige wat erg handig is: zet alle ingrediënten klaar, dan is het kwestie van vlam onder de pan en...