Sticky shiitakes

Plakkerige Aziatisch gekruide paddenstoelen dus!
Van sticky chicken heeft iedereen vast wel gehoord.
Deze vegan versie is makkelijk te bereiden en ongelooflijk lekker.

Ingredienten

Voor 2-3 personen
– 450 gr shiitakes (grote champignons kan ook)
– 50 gr (ca 4 eetl) maizena
– 4 eetl arachideolie olie
– 1 eetl sesamolie
– 2 teen knoflook, gesnipperd
– stukje gember, geraspt
– 2 eetl bruine suiker
– 1 eetl maizena opgelost in 1 eetl water
– 80 ml sojasaus
– 2 eetl rijstazijn
– 1 theel srirachasaus (of meer)

garnering:
– bosuitjes in ringetjes
– sesamzaadjes, geroosterd

voor erbij de zoetzure groenten:
– 1/2 winterpeen
– stuk komkommer
– 4 eetl witte rijstazijn
– 2 eetl suiker
– 1/2 rode peper (optioneel)

Bereidingswijze

Veeg de shiitakes schoon, snijd ze in dikke plakken en maak ze goed nat.
Doe de 50 gr maizena in een kom en wentel de natte plakken shiitake erdoor.
Verhit in een wok de arachideolie olie en bak de shiitakes in 4 tot 6 minuten gaar en knapperig aan de buitenkant.
Schep ze uit de wok en zet apart. Veeg de wok schoon.
Verwarm nu in de wok de sesamolie en fruit de knoflook en gember tot de geuren vrijkomen.
Voeg de suiker toe en roer tot gekarameliseerd is.
Voeg nu de sojasaus, rijstazijn en de opgeloste maizena toe, roer alles door tot de saus licht gebonden is.
Voeg tot slot naar smaak srirachasaus toe.
Schep de shiitakes nu door de saus zodat ze warmen en rondom met de saus zijn bedekt.

Garneer tot slot met de ringetjes bosui en geroosterde sesamzaadjes.
Eet met rijst.
Frisse zoetzure groenten zijn er erg lekker bij.

Voor de zoetzure groenten:
Snijd de komkommer en peen in halve plakjes of lucifertjes.
Roer de suiker in de azijn tot de suiker geheel is opgelost.
voeg naar smaak gesnipperd rood pepertje toe.
Voeg de groenten toe en laat ca. 30 minuten intrekken.

Ook lekker

Nasi goreng met bloemkoolrijst en pulled oats

Nasi goreng met bloemkoolrijst en pulled oats

Nasi goreng met bloemkoolrijst en pulled oatsEen pan met uitsluitend groenten deze nasi. De rijst hebben we namelijk vervangen door bloemkoolrijst.En we hebben iets nieuws ontdekt: pulled oats!Een plantaardige vleesvervanger die veel eiwit bevat.Het wordt gemaakt van...

Vietnamese noedelsalade

Vietnamese noedelsalade

Vietnamese noedelsaladeGeen zin in een warme maaltijd? Dan is deze Vietnamese noedelsalade ideaal.Lekker licht en fris, maar ook lekker hartig.Snel klaar en makkelijk.Deze salade kun je ruim van te voren klaar maken en in de koelkast lekker koud laten...

Vegan kip-kerrie met boontjes en mango

Vegan kip-kerrie met boontjes en mango

Vegan kip-kerrie met boontjes en mangoSoms kun je zomaar ontzettende trek krijgen in iets.Dan zie ik een mooi fotootje van kerriesaus en dan loopt het water in mijn mond.Rijst met kip-kerrie, wie kent het niet van vroeger?Deze versie is gemaakt met vegetarische...