Sticky shiitakes

Plakkerige Aziatisch gekruide paddenstoelen dus!
Van sticky chicken heeft iedereen vast wel gehoord.
Deze vegan versie is makkelijk te bereiden en ongelooflijk lekker.

Ingredienten

Voor 2-3 personen
– 450 gr shiitakes (grote champignons kan ook)
– 50 gr (ca 4 eetl) maizena
– 4 eetl arachideolie olie
– 1 eetl sesamolie
– 2 teen knoflook, gesnipperd
– stukje gember, geraspt
– 2 eetl bruine suiker
– 1 eetl maizena opgelost in 1 eetl water
– 80 ml sojasaus
– 2 eetl rijstazijn
– 1 theel srirachasaus (of meer)

garnering:
– bosuitjes in ringetjes
– sesamzaadjes, geroosterd

voor erbij de zoetzure groenten:
– 1/2 winterpeen
– stuk komkommer
– 4 eetl witte rijstazijn
– 2 eetl suiker
– 1/2 rode peper (optioneel)

Bereidingswijze

Veeg de shiitakes schoon, snijd ze in dikke plakken en maak ze goed nat.
Doe de 50 gr maizena in een kom en wentel de natte plakken shiitake erdoor.
Verhit in een wok de arachideolie olie en bak de shiitakes in 4 tot 6 minuten gaar en knapperig aan de buitenkant.
Schep ze uit de wok en zet apart. Veeg de wok schoon.
Verwarm nu in de wok de sesamolie en fruit de knoflook en gember tot de geuren vrijkomen.
Voeg de suiker toe en roer tot gekarameliseerd is.
Voeg nu de sojasaus, rijstazijn en de opgeloste maizena toe, roer alles door tot de saus licht gebonden is.
Voeg tot slot naar smaak srirachasaus toe.
Schep de shiitakes nu door de saus zodat ze warmen en rondom met de saus zijn bedekt.

Garneer tot slot met de ringetjes bosui en geroosterde sesamzaadjes.
Eet met rijst.
Frisse zoetzure groenten zijn er erg lekker bij.

Voor de zoetzure groenten:
Snijd de komkommer en peen in halve plakjes of lucifertjes.
Roer de suiker in de azijn tot de suiker geheel is opgelost.
voeg naar smaak gesnipperd rood pepertje toe.
Voeg de groenten toe en laat ca. 30 minuten intrekken.

Ook lekker

Supersnelle ingelegde rode ui

Supersnelle ingelegde rode ui

Supersnelle ingelegde rode uiZoetzure rode ui, maar dan nu een supersimpele versie, met heel weinig ingrediënten.We zeiden het al eerder: altijd handig een potje zoetzuur in de koelkast.Lekker op bijna alles: salades, sandwiches, hamburgers, pittige Mexicaanse...

Besengek van eieren

Besengek van eieren

Besengek van eierenAls wij Indonesisch koken maken we er ook altijd een ei-gerechtje bij.Zo staan op onze site al recepten voor Rendang van eieren, Telor Masak Bali en Sambal goreng telor.Een ei is snel gekookt,en wie vaker Indonesisch kookt heeft de ingrediënten voor...

Ingelegde rode ui

Ingelegde rode ui

Ingelegde rode uiAltijd handig een potje zoetzuur in de koelkast.Lekker op bijna alles: salades, sandwiches, hamburgers, pittige Mexicaanse gerechten, of gewoon een bruine boterham met kaas. Binnen 5 minuten heb jij ook zo'n mooi potje roze uien.Ingredienten– 2 grote...