Surinaamse bami

Ik las iets over Surinaamse bami, ging op internet even zoeken, en zag direkt tientallen recepten.
Het bijzondere is dat de bami gemaakt wordt van spaghetti!
Alle recepten komen erg overeen, bijna iedereen gebruikt dezelfde ingrediënten.
De bereiding is erg makkelijk en met 15 minuten klaar.
Wij hebben er een vegetarische versie van gemaakt en paksoi toegevoegd als extra groente.
Het resultaat: lekker hartig en pittig, ideaal voor een snelle maaltijd.

Ingredienten

– 400 gr spaghetti
– 2 maggiblokjes
– 1 eetl sojasaus (zout)
– 1 eetl ketjap manis (zoet)
– pakje vegetarische kipstukjes van bv. Vivera
of roerbakreepjes van bv. meat Free
– 1 ui
– 2 tenen knoflook
– 1 struik paksoi
– 1 stukje gember, geraspt.
– 1 theel. pittige sambal
– zwarte peper
– 1/2 theel 5 spices poeder
– 1 theel tomatenpuree
– 1 maggiblokje
– 1 eetl ketjap manis
– 4 eetl sojasaus
– klein bosje selderijblad
– arachide- of zonnebloemolie

Bereidingswijze

Kook de spaghetti met de bouillonblokjes volgens de verpakking, giet af en meng met een halve eetl olie, 1 eetl sojasaus en 1 eetl ketjap.

Snipper de ui en knoflook.
Snijd de paksoistengels in plakjes, snijd het groen in repen.
Verhit een scheut olie in een wok. Fruit de ui en knoflook een minuutje.
Voeg de gember, 5 spices poeder, peper, maggiblokje en de sambal toe en bak alles een paar minuten op een niet te hoge vlam. Bakt het iets te hard voeg je een scheutje water toe.
Voeg nu de vegetarische kipstukjes of roerbakreepjes toe en bak al roerende mee tot mooi bruin ziet.
Bak tot slot de tomatenpuree even mee.
Voeg de plakjes paksoistengels toe en roerbak ca 1 minuut. Voeg nu het groen van de paksoi toe.
Zet nu het vuur laag, voeg 1 eetl ketjap en 4 eetl sojasaus toe.
Roer nu de spaghetti erdoor, meng alles goed en laat de spaghetti goed warm worden.
Garneer met selderijblad.

Ook lekker

Oosterse wilderijstsalade

Oosterse wilderijstsalade

Oosterse wilderijstsaladeEen lekkere frisse en pittige salade van wilde rijst en een oosterse dressing.Een rood pepertje maakt het lekker pittig.Ideaal voor een picknick, bbq of als bijgerecht.Het recept komt uit het kookboek Ching's snelle Chinese...

Indiase kerrie-linzensoep

Indiase kerrie-linzensoep

Indiase kerrie-linzensoepEen supersnelle versie voor een pittige kerrie-linzensoep.Pas geleden hebben we een recept geplaatst voor de bijzonder smaakvolle Mulligatawny soep.In plaats van de zelfgemaakte kruidenpasta wordt er nu kerriepoeder gebruikt.Als je ook nog...

Vegan curry met broccoli

Vegan curry met broccoli

Vegan curry met broccoliNog een heerlijke curry, deze keer met broccoli en geraspte kokos.Eigenlijk zijn alle curry's niet moeilijk om te maken en vrij snel klaar.Het enige wat erg handig is: zet alle ingrediënten klaar, dan is het kwestie van vlam onder de pan en...