Surinaamse bami

Ik las iets over Surinaamse bami, ging op internet even zoeken, en zag direkt tientallen recepten.
Het bijzondere is dat de bami gemaakt wordt van spaghetti!
Alle recepten komen erg overeen, bijna iedereen gebruikt dezelfde ingrediënten.
De bereiding is erg makkelijk en met 15 minuten klaar.
Wij hebben er een vegetarische versie van gemaakt en paksoi toegevoegd als extra groente.
Het resultaat: lekker hartig en pittig, ideaal voor een snelle maaltijd.

Ingredienten

– 400 gr spaghetti
– 2 maggiblokjes
– 1 eetl sojasaus (zout)
– 1 eetl ketjap manis (zoet)
– pakje vegetarische kipstukjes van bv. Vivera
of roerbakreepjes van bv. meat Free
– 1 ui
– 2 tenen knoflook
– 1 struik paksoi
– 1 stukje gember, geraspt.
– 1 theel. pittige sambal
– zwarte peper
– 1/2 theel 5 spices poeder
– 1 theel tomatenpuree
– 1 maggiblokje
– 1 eetl ketjap manis
– 4 eetl sojasaus
– klein bosje selderijblad
– arachide- of zonnebloemolie

Bereidingswijze

Kook de spaghetti met de bouillonblokjes volgens de verpakking, giet af en meng met een halve eetl olie, 1 eetl sojasaus en 1 eetl ketjap.

Snipper de ui en knoflook.
Snijd de paksoistengels in plakjes, snijd het groen in repen.
Verhit een scheut olie in een wok. Fruit de ui en knoflook een minuutje.
Voeg de gember, 5 spices poeder, peper, maggiblokje en de sambal toe en bak alles een paar minuten op een niet te hoge vlam. Bakt het iets te hard voeg je een scheutje water toe.
Voeg nu de vegetarische kipstukjes of roerbakreepjes toe en bak al roerende mee tot mooi bruin ziet.
Bak tot slot de tomatenpuree even mee.
Voeg de plakjes paksoistengels toe en roerbak ca 1 minuut. Voeg nu het groen van de paksoi toe.
Zet nu het vuur laag, voeg 1 eetl ketjap en 4 eetl sojasaus toe.
Roer nu de spaghetti erdoor, meng alles goed en laat de spaghetti goed warm worden.
Garneer met selderijblad.

Ook lekker

Smoor van kip en tomaat

Smoor van kip en tomaat

Smoor van kip en tomaatGemarineerde kipstukjes in een lekker hartige jus.Een heel eenvoudig gerecht uit de Indonesische keuken.Wel heel smaakvol, de kruidnagel en nootmuskaat geven een bijzondere smaak.Ingredienten– 2 pakjes vega kipstukjes– 3 uien– 3 tenen knoflook–...

Sajoer toemis van boontjes

Sajoer toemis van boontjes

Sajoer toemis van boontjesSajoer is een vrij nat gerecht, veelal met groenten bereid.Het is heel makkelijk te bereiden.Er wordt geen kokos of kokosmelk gebruikt, waardoor sajoer toemis weer heel anders smaakt dan sambal goreng.Weer een heerlijk bijgerecht voor bij je...

Nasi goreng (als van de Chinees)

Nasi goreng (als van de Chinees)

Nasi goreng (als van de Chinees)Het was even zoeken en proberen, maar we hebben het ultieme recept.Nasi goreng of fried rice als van de Chinees.Deze nasi goreng bestaat uit heel weinig ingrediënten en smaakt precies als van de Chinees.Ideaal als bijgerecht, past bij...

Noedels met paksoi

Noedels met paksoi

Noedels met paksoiEen makkelijke wokmaaltijd, ideaal voor doordeweeks.Lekker hartig, goed vullend.Met veel paksoi, hartige ¨kipstukjes" en champignons zit er aardig wat groenten in deze wok.En wie niet van pittig houdt, laat het pepertje gewoon weg.Ingredienten– 400...

Boemboe Bali van eieren

Boemboe Bali van eieren

Boemboe Bali van eierenWeer een Indonesisch eigerechtje voor je rijsttafel.Op onze site staan al Besengek van eieren, Sambal goreng telor, Rendang van eieren en Telor Masak BaliHet leuke van een rijsttafel is natuurlijk een tafel vol verschillende gerechtjes.Een of...

Lalab Tomaat

Lalab Tomaat

Lalab TomaatTomatensalade op Indonesische wijze.Een heel lekker en verfrissend bijgerechtje voor bij je rijsttafel.Tomaat in plakken, pittig sausje erover en klaar!Kan niet simpeler. Uit de bijbel van Beb Vuyk.Ingredienten– 2 grote tomatensausje:– 1 eetl ketjap– 1...

Pindasaus

Pindasaus

PindasausPindasaus zelf maken is een klusje van maar een paar minuten.En dan heb je een erg lekkere pindasaus, helemaal naar eigen smaak, en zonder nare toevoegingen.Wij maken het al heel lang zelf, maar tot onze verbazing nog niet op de site geplaatst.Bij deze dan...

Chinese komkommersalade

Chinese komkommersalade

Chinese komkommersaladeSmashed, geplette of gekneusde komkommer zijn andere namen voor deze komkommersalade uit de Chinese keuken.Door de komkommer eerste te kneuzen krijg je een groter oppervlak en wordt de dressing beter opgenomen.Deze salade smaakt niet alleen bij...

Supersnelle ingelegde rode ui

Supersnelle ingelegde rode ui

Supersnelle ingelegde rode uiZoetzure rode ui, maar dan nu een supersimpele versie, met heel weinig ingrediënten.We zeiden het al eerder: altijd handig een potje zoetzuur in de koelkast.Lekker op bijna alles: salades, sandwiches, hamburgers, pittige Mexicaanse...