Surinaamse bami

Ik las iets over Surinaamse bami, ging op internet even zoeken, en zag direkt tientallen recepten.
Het bijzondere is dat de bami gemaakt wordt van spaghetti!
Alle recepten komen erg overeen, bijna iedereen gebruikt dezelfde ingrediënten.
De bereiding is erg makkelijk en met 15 minuten klaar.
Wij hebben er een vegetarische versie van gemaakt en paksoi toegevoegd als extra groente.
Het resultaat: lekker hartig en pittig, ideaal voor een snelle maaltijd.

Ingredienten

– 400 gr spaghetti
– 2 maggiblokjes
– 1 eetl sojasaus (zout)
– 1 eetl ketjap manis (zoet)
– pakje vegetarische kipstukjes van bv. Vivera
of roerbakreepjes van bv. meat Free
– 1 ui
– 2 tenen knoflook
– 1 struik paksoi
– 1 stukje gember, geraspt.
– 1 theel. pittige sambal
– zwarte peper
– 1/2 theel 5 spices poeder
– 1 theel tomatenpuree
– 1 maggiblokje
– 1 eetl ketjap manis
– 4 eetl sojasaus
– klein bosje selderijblad
– arachide- of zonnebloemolie

Bereidingswijze

Kook de spaghetti met de bouillonblokjes volgens de verpakking, giet af en meng met een halve eetl olie, 1 eetl sojasaus en 1 eetl ketjap.

Snipper de ui en knoflook.
Snijd de paksoistengels in plakjes, snijd het groen in repen.
Verhit een scheut olie in een wok. Fruit de ui en knoflook een minuutje.
Voeg de gember, 5 spices poeder, peper, maggiblokje en de sambal toe en bak alles een paar minuten op een niet te hoge vlam. Bakt het iets te hard voeg je een scheutje water toe.
Voeg nu de vegetarische kipstukjes of roerbakreepjes toe en bak al roerende mee tot mooi bruin ziet.
Bak tot slot de tomatenpuree even mee.
Voeg de plakjes paksoistengels toe en roerbak ca 1 minuut. Voeg nu het groen van de paksoi toe.
Zet nu het vuur laag, voeg 1 eetl ketjap en 4 eetl sojasaus toe.
Roer nu de spaghetti erdoor, meng alles goed en laat de spaghetti goed warm worden.
Garneer met selderijblad.

Ook lekker

Sticky shiitakes

Sticky shiitakes

Sticky shiitakesPlakkerige Aziatisch gekruide paddenstoelen dus!Van sticky chicken heeft iedereen vast wel gehoord.Deze vegan versie is makkelijk te bereiden en ongelooflijk lekker.IngredientenVoor 2-3 personen– 450 gr shiitakes (grote champignons kan ook)– 50 gr (ca...

Nasi goreng met bloemkoolrijst en pulled oats

Nasi goreng met bloemkoolrijst en pulled oats

Nasi goreng met bloemkoolrijst en pulled oatsEen pan met uitsluitend groenten deze nasi. De rijst hebben we namelijk vervangen door bloemkoolrijst.En we hebben iets nieuws ontdekt: pulled oats!Een plantaardige vleesvervanger die veel eiwit bevat.Het wordt gemaakt van...

Vietnamese noedelsalade

Vietnamese noedelsalade

Vietnamese noedelsaladeGeen zin in een warme maaltijd? Dan is deze Vietnamese noedelsalade ideaal.Lekker licht en fris, maar ook lekker hartig.Snel klaar en makkelijk.Deze salade kun je ruim van te voren klaar maken en in de koelkast lekker koud laten...