Vienamese Loempia´s

Wij van vandaagwatanders eten ook wel eens een frietje of bitterbal.
Niet gezond natuurlijk, maar wel lekker!
En nu hebben we de airfryer ontdekt, super wat een uitvinding, frituren zonder vet.
We starten met zelfgemaakte vegetarische loempia’s, die lukken dus prima in de airfryer.

Ingredienten

Voor 20 stuks:
– 20 loempiavellen, diepvries (bij de toko en bij AH)
– 1 kleine ui
– 2 tenen knoflook
– 1 winterpeen
– 1 prei
– 125 gr tauge
– 75 gr rijstnoedels of fijne mie
– 100 gr gekruide tofublokjes
– 2 kleine maggi bouillonblokjes
– verse nootmuskaat
– scheutje olie
– 1 eiwit, losgeklopt

– sojasaus of chilisaus

Bereidingswijze

laat de loempiavellen ontdooien, leg ze op een bord en bedek ze met een vochtige doek.
Snijd de ui en knoflook fijn.
Snijd de peen in juliennereepjes.
Halveer de prei in de lengte en snijd in smalle ringetjes.
Was de tauge en laat goed uitlekken.
Giet heet water over de rijstnoedels of kook ze kort, zie verpakking.
Verwarm een scheutje olie in een wok en fruit de ui en knoflook even aan.
Voeg de kleingesneden tofublokjes toe en roerbak tot deze knapperig zijn.
Voeg de fijngesneden peen en prei toe en roerbak ca. 2 minuutjes mee.
Voeg tot slot de tauge toe en roerbak nog 1 minuut.
Verkruimel de bouillonblokjes boven de groenten en meng erdoor.
Haal de pan van het vuur en breng het geheel op smaak met versgeraspte nootmuskaat en eventueel een scheutje sojasaus.
Meng tot slot de noedels of fijne mie door het groentemengsel.

Neem telkens een loempiavel en leg die met een punt naar je toe op werkplank.
(Bedek de andere vellen direkt weer met de vochtige theedoek)
Schep een flinke eetlepel van je vulling op je loempiavel, een paar centimeter van de punt. Rol nu de punt over de vulling en rol om tot bijna het midden van het vel.
Sla nu de linker en daarna de rechter punt naar binnen toe en rol dan je loempia door tot bijna aan het eind. Strijk wat eiwit op de laatste punt en rol de loempia dicht.
Maak zo alle loempia’s.

Bak de loempia’s in de airfryer c a. 7 minuten op 200 graden.
Bestrijk de loempia’s voor het bakken met wat losgeklopt ei of wat olie voor een mooi bruin resultaat.
Je kunt de loempia’s natuurlijk ook in een pan met olie bakken, dan hebben ze ca. 4 minuten nodig.

Ook lekker

Vegan kip-kerrie met boontjes en mango

Vegan kip-kerrie met boontjes en mangoSoms kun je zomaar ontzettende trek krijgen in iets.Dan zie ik een mooi fotootje van kerriesaus en dan loopt het water in mijn mond.Rijst met kip-kerrie, wie kent het niet van vroeger?Deze versie is gemaakt met vegetarische...

Rendang met Jackfruit

Rendang met JackfruitVorig week maakte we heerlijke broodjes gyros van jackfruit.Nu een lekker pittige Rendang met jackfruit.Wel maken wij onze eigen boemboe, dan weet je wat er in zit en je kunt het zo pittig maken als je wilt.Het neutrale jackfruit neemt de kruidige...

Tjap Tjoy met tofu

Tjap Tjoy met tofu Weer een gerecht wat iedereen, die wel eens bij de Chinees heeft gegeten, wel kent.Tjap betekent gemengd en Tjoy betekent groenten.Tjap Tjoy bestaat dus uit lekker veel gemengde knapperige groenten in een licht gebonden saus.Deze vegetarische versie...