Vienamese Loempia´s

Wij van vandaagwatanders eten ook wel eens een frietje of bitterbal.
Niet gezond natuurlijk, maar wel lekker!
En nu hebben we de airfryer ontdekt, super wat een uitvinding, frituren zonder vet.
We starten met zelfgemaakte vegetarische loempia’s, die lukken dus prima in de airfryer.

Ingredienten

Voor 20 stuks:
– 20 loempiavellen, diepvries (bij de toko en bij AH)
– 1 kleine ui
– 2 tenen knoflook
– 1 winterpeen
– 1 prei
– 125 gr tauge
– 75 gr rijstnoedels of fijne mie
– 100 gr gekruide tofublokjes
– 2 kleine maggi bouillonblokjes
– verse nootmuskaat
– scheutje olie
– 1 eiwit, losgeklopt

– sojasaus of chilisaus

Bereidingswijze

laat de loempiavellen ontdooien, leg ze op een bord en bedek ze met een vochtige doek.
Snijd de ui en knoflook fijn.
Snijd de peen in juliennereepjes.
Halveer de prei in de lengte en snijd in smalle ringetjes.
Was de tauge en laat goed uitlekken.
Giet heet water over de rijstnoedels of kook ze kort, zie verpakking.
Verwarm een scheutje olie in een wok en fruit de ui en knoflook even aan.
Voeg de kleingesneden tofublokjes toe en roerbak tot deze knapperig zijn.
Voeg de fijngesneden peen en prei toe en roerbak ca. 2 minuutjes mee.
Voeg tot slot de tauge toe en roerbak nog 1 minuut.
Verkruimel de bouillonblokjes boven de groenten en meng erdoor.
Haal de pan van het vuur en breng het geheel op smaak met versgeraspte nootmuskaat en eventueel een scheutje sojasaus.
Meng tot slot de noedels of fijne mie door het groentemengsel.

Neem telkens een loempiavel en leg die met een punt naar je toe op werkplank.
(Bedek de andere vellen direkt weer met de vochtige theedoek)
Schep een flinke eetlepel van je vulling op je loempiavel, een paar centimeter van de punt. Rol nu de punt over de vulling en rol om tot bijna het midden van het vel.
Sla nu de linker en daarna de rechter punt naar binnen toe en rol dan je loempia door tot bijna aan het eind. Strijk wat eiwit op de laatste punt en rol de loempia dicht.
Maak zo alle loempia’s.

Bak de loempia’s in de airfryer c a. 7 minuten op 200 graden.
Bestrijk de loempia’s voor het bakken met wat losgeklopt ei of wat olie voor een mooi bruin resultaat.
Je kunt de loempia’s natuurlijk ook in een pan met olie bakken, dan hebben ze ca. 4 minuten nodig.

Ook lekker

Smoor van kip en tomaat

Smoor van kip en tomaat

Smoor van kip en tomaatGemarineerde kipstukjes in een lekker hartige jus.Een heel eenvoudig gerecht uit de Indonesische keuken.Wel heel smaakvol, de kruidnagel en nootmuskaat geven een bijzondere smaak.Ingredienten– 2 pakjes vega kipstukjes– 3 uien– 3 tenen knoflook–...

Sajoer toemis van boontjes

Sajoer toemis van boontjes

Sajoer toemis van boontjesSajoer is een vrij nat gerecht, veelal met groenten bereid.Het is heel makkelijk te bereiden.Er wordt geen kokos of kokosmelk gebruikt, waardoor sajoer toemis weer heel anders smaakt dan sambal goreng.Weer een heerlijk bijgerecht voor bij je...

Nasi goreng (als van de Chinees)

Nasi goreng (als van de Chinees)

Nasi goreng (als van de Chinees)Het was even zoeken en proberen, maar we hebben het ultieme recept.Nasi goreng of fried rice als van de Chinees.Deze nasi goreng bestaat uit heel weinig ingrediënten en smaakt precies als van de Chinees.Ideaal als bijgerecht, past bij...

Noedels met paksoi

Noedels met paksoi

Noedels met paksoiEen makkelijke wokmaaltijd, ideaal voor doordeweeks.Lekker hartig, goed vullend.Met veel paksoi, hartige ¨kipstukjes" en champignons zit er aardig wat groenten in deze wok.En wie niet van pittig houdt, laat het pepertje gewoon weg.Ingredienten– 400...

Boemboe Bali van eieren

Boemboe Bali van eieren

Boemboe Bali van eierenWeer een Indonesisch eigerechtje voor je rijsttafel.Op onze site staan al Besengek van eieren, Sambal goreng telor, Rendang van eieren en Telor Masak BaliHet leuke van een rijsttafel is natuurlijk een tafel vol verschillende gerechtjes.Een of...

Lalab Tomaat

Lalab Tomaat

Lalab TomaatTomatensalade op Indonesische wijze.Een heel lekker en verfrissend bijgerechtje voor bij je rijsttafel.Tomaat in plakken, pittig sausje erover en klaar!Kan niet simpeler. Uit de bijbel van Beb Vuyk.Ingredienten– 2 grote tomatensausje:– 1 eetl ketjap– 1...

Pindasaus

Pindasaus

PindasausPindasaus zelf maken is een klusje van maar een paar minuten.En dan heb je een erg lekkere pindasaus, helemaal naar eigen smaak, en zonder nare toevoegingen.Wij maken het al heel lang zelf, maar tot onze verbazing nog niet op de site geplaatst.Bij deze dan...

Chinese komkommersalade

Chinese komkommersalade

Chinese komkommersaladeSmashed, geplette of gekneusde komkommer zijn andere namen voor deze komkommersalade uit de Chinese keuken.Door de komkommer eerste te kneuzen krijg je een groter oppervlak en wordt de dressing beter opgenomen.Deze salade smaakt niet alleen bij...

Supersnelle ingelegde rode ui

Supersnelle ingelegde rode ui

Supersnelle ingelegde rode uiZoetzure rode ui, maar dan nu een supersimpele versie, met heel weinig ingrediënten.We zeiden het al eerder: altijd handig een potje zoetzuur in de koelkast.Lekker op bijna alles: salades, sandwiches, hamburgers, pittige Mexicaanse...