Gevulde tomaten met aubergine en salie

Bijzonder smakelijke tomaten uit de oven gevuld met een vulling van ui, aubergine en verse salieblaadjes. Het krokante dakje met o.a. citroenrasp geeft een heel fris accent.
Het oorspronkelijke recept komt uit een Volkskrant van jaren geleden.
Wij vinden het heel lekker als voorafje. We maken ze ook als bijgerechtje bij een uitgebreide Italiaanse maaltijd of buffet.

Ingredienten

– 8 tomaten of 4 grote tomaten
– 1 ui
– 3 tenen knoflook
– 1 kleine aubergine
– 15 blaadjes salie
– 4 eetl olijfolie
– zout/peper
– 2 eetl broodkruim
– 2 eetl peterselie
– citroenrasp van ½ citroen

Bereidingswijze

Snijd een kapje van de tomaten, en verwijder voorzichtig, met scherp mesje en lepeltje, de vulling van de tomaten. (de vulling wordt verder niet gebruikt, bewaar voor iets anders)
Snipper de ui, pers de knoflook, snijd de aubergine in kleine blokjes en snijd de salie fijn.
Meng deze ingredienten met de olijfolie en zout/peper.
Vul de tomaten met het auberginemengsel.
Zet de tomaten in een ovenvaste schaal.
Meng voor het krokante dakje de broodkruim, peterselie en citroenrasp met elkaar. Verdeel dit mengsel boven op de gevulde tomaten. Druppel er nog wat olijfolie over.
Bak de tomaten in ca 20 minuten op 180 graden.

Ook lekker

Griekse Tortellini salade

Griekse Tortellini salade

Griekse Tortellini saladeNog even de zomer op tafel.De ingrediënten van een Griekse salade smaken altijd en zijn nu nog volop verkrijgbaar.Eerder combineerde wij het met orzo, Griekse Orzo salade.Deze keer met tortellini, een heerlijke zomerse...

Orzoslade met geroosterde paprika en boontjes

Orzoslade met geroosterde paprika en boontjes

Orzoslade met geroosterde paprika en boontjesJa hoor, weer een orzoslade.We krijgen er geen genoeg van, als lunch altijd lekker, maar met warm weer als maaltijd ook ideaal.Weer met verse boontjes, want die plukken we nog steeds in de tuin.Deze keer gecombineerd met...

Hartige taart met courgette en tomaat

Hartige taart met courgette en tomaat

Hartige taart met courgette en tomaatOp dit moment zijn er volop courgettes en tomaten verkrijgbaar!En een hartig taartje is snel gemaakt. Een makkelijke zomerse maaltijd, hartige taart en een salade erbij.De hartige taart is zowel warm als koud lekker, dus ideaal om...

Orzosalade met boontjes en pesto

Orzosalade met boontjes en pesto

Orzosalade met boontjes en pestoEerder plaatsten we al een Griekse orzosalade en Orzosalade caprese.Deze met boontjes, tomaatjes en pesto is ook weer erg lekker, voeg nog feta kaas toe, en je hebt een maaltijdsalade. Wij plukken de boontjes vers in de tuin, maar op...

Krieltjessalade met romige dressing

Krieltjessalade met romige dressing

Krieltjessalade met romige dressingZomer, picknick, barbecue, buiten eten, makkelijke maaltijd.Een aardappelsalade past er altijd bij.Deze keer hebben we krieltjes gecombineerd met een romige dressing.Ingredienten– 1 kg nieuwe krielaardappeltjes in de schil– 2...

Italiaanse salade met kappertjesdressing

Italiaanse salade met kappertjesdressing

Italiaanse salade met kappertjesdressingSimpele salade met olijven, tomaatjes en mozzarella.Met een frisse dressing van kappertjes.Ingredientenlekkere sla, little gem, jonge bladsla of rucola– 200 gr kleine tomaatjes– 300 gr mini mozzarella– 150 gr lekkere olijven...

Pastasaus van geroosterde groenten en ricotta

Pastasaus van geroosterde groenten en ricotta

Pastasaus van geroosterde groenten en ricottaGroenten roosteren is een heel makkelijke manier van bereiden.Alles op een bakblik, kruiden en olijfolie erover en je schuift het zo in de oven.Bovendien worden de groenten er extra smakelijk van.Eerder maakten we al...

Dakos, Griekse tomatensalade met gedroogd brood

Dakos, Griekse tomatensalade met gedroogd brood

Dakos, Griekse tomatensalade met gedroogd broodNu het tomatentijd is, volop verkrijgbaar zocht ik een nieuwe tomatensalade.In het boek plenty more van Ottolenghi kwam ik deze tegen.Deze salade lijkt erg op Panzanella, de Toscaanse broodsalade.De toevoeging van olijven...

Orzosalade caprese

Orzosalade caprese

Orzosalade capreseDe klassieke caprese: tomaat met mozzarella en basilicum nu gecombineerd met pasta.Als dressing hebben we pesto toegevoegd.Een heerlijke zomerse maaltijdsalade.Ingredienten– 150 gr orzo– 250 gr kleine tomaatjes– 1 bol mozzarella of kleine bolletjes–...