Salade Nicoise

Wie kent het niet, de bekende salade vernoemd naar de Franse stad Nice?
Er bestaan heel veel versies van deze salade, een combinatie van vis, groente en eieren.
Essentieel zijn de tomaten, zwarte olijven, knoflook en ansjovis.
Veel andere ingredienten mogen, maar hoeven niet perse.
In de meeste recepten wordt de salade nicoise aangevuld met sla, aardappel, paprika, ui, sperziebonen,artisjokharten en heel vaak tonijn. Er zijn variaties genoeg dus.
Hier volgt onze versie zoals wij het al jaren maken.
Vegetarisch dus zonder tonijn en ansjovis.
Op een grote platte schaal en de ingredienten altijd in dezelfde volgorde, omdat de salade er dan zo mooi uitziet.

Ingredienten

– 1 tn knoflook
– 1 krop sla, of little gem
– 300 gr vastkokende aardappelen
– 400 gr sperziebonen
– 4 tomaten
– 1 rode ui
– 3 hardgekookte eieren
– verse peper
– 2 eetl zwarte olijven
– 2 eetl kappertjes

Voor de dressing:
– 6 eetl olijfolie
– 2 eetl azijn
– 1 theel mosterd
– 2 tn knoflook, geperst
– 2 theel oregano
– zout en peper

Bereidingswijze

Neem een mooie grote platte schaal, en wrijf deze in met een doorgesneden teen knoflook.
Was de sla, kook de aardappelen beetgaar en snij in parten/plakjes, kook de sperziebonen beetgaar, snij de tomaten in parten, snij de rode ui in halve ringen, snij de eieren in parten en halveer de olijven.
Drapeer de sla in de schaal en daarboven op alle ingredienten in volgorde van  ingredientenlijstje .
Meng de dressing, breng op smaak met zout/peper en verdeel over de salade.

Ook lekker

Rode koolsalade met sinaasappeldressing

Rode koolsalade met sinaasappeldressing Niet de eerste koolsalade op onze site. Koolsalades doen het in de winter altijd goed.Lekker als bijgerecht, maar ook als lunch, naast, of op een broodje.Ze zijn snel gemaakt en blijven wel een paar dagen goed in de...

Groene groenten met gremolata

Groene groenten met gremolata Een lekker groen bijgerecht, makkelijk voor te bereiden en lauwwarm het lekkerst is. Dus ideaal als je veel eters hebt. Je kunt met de groenten varieren wat je wilt, als je het maar groen houdt. Dat staat gewoon het mooist. Gremolata is...

Salade Caprese

Salade Caprese De klassieker uit Italie, die iedereen wel kent. Tomaten, basillicum en mozzarella een gouden combinatie. Deze salade met veldsla en een dressing van pestomayonaise moet je ook eens proberen. Erg lekker en in een paar minuten klaar! Ingredienten- 100...