Salade Nicoise
Er bestaan heel veel versies van deze salade, een combinatie van vis, groente en eieren.
Essentieel zijn de tomaten, zwarte olijven, knoflook en ansjovis.
Veel andere ingredienten mogen, maar hoeven niet perse.
In de meeste recepten wordt de salade nicoise aangevuld met sla, aardappel, paprika, ui, sperziebonen,artisjokharten en heel vaak tonijn. Er zijn variaties genoeg dus.
Hier volgt onze versie zoals wij het al jaren maken.
Vegetarisch dus zonder tonijn en ansjovis.
Op een grote platte schaal en de ingredienten altijd in dezelfde volgorde, omdat de salade er dan zo mooi uitziet.
Ingredienten
– 1 krop sla, of little gem
– 300 gr vastkokende aardappelen
– 400 gr sperziebonen
– 4 tomaten
– 1 rode ui
– 3 hardgekookte eieren
– verse peper
– 2 eetl zwarte olijven
– 2 eetl kappertjes
Voor de dressing:
– 6 eetl olijfolie
– 2 eetl azijn
– 1 theel mosterd
– 2 tn knoflook, geperst
– 2 theel oregano
– zout en peper
Bereidingswijze
Was de sla, kook de aardappelen beetgaar en snij in parten/plakjes, kook de sperziebonen beetgaar, snij de tomaten in parten, snij de rode ui in halve ringen, snij de eieren in parten en halveer de olijven.
Drapeer de sla in de schaal en daarboven op alle ingredienten in volgorde van ingredientenlijstje .
Meng de dressing, breng op smaak met zout/peper en verdeel over de salade.
Ook lekker
Linzensalade met rode biet
Linzensalade met rode bietLinzen zijn heel gezonde peulvruchten.Ze zijn zeer veelzijdig te gebruiken in de keuken, je kunt ze verwerken in soepen, stoofpotten, ovenschotels, pasta's, salades etc.Zoek op onze site naar linzen en je krijgt veel lekkere recepten.We...
Groene en witte bonensalade
Groene en witte bonensaladeOp dit moment zijn er overal verse sperzieboontjes verkrijgbaar.Knapperige boontjes zijn heel fijn om in salades te verwerken.Denk aan salade Niçoise, boontjes salade of groene groente met gremolata.Nu hebben we ze gecombineerd met Canellini...
Linzensalade met druiven en walnoot
Linzensalade met druiven en walnootEen echt herfstige salade.Er zijn op dit moment heerlijke verse walnoten en druiven te koop.Dus de tijd om deze in een salade te verwerken.Gecombineerd met linzen is heel smakelijk, voedzaam en gezond.Een ideale salade voor de lunch,...
Koolsalade met appel en druiven
Koolsalade met appel en druivenDe appels vallen van de bomen, de druiven zijn geplukt.Ook in de winkels zijn deze nu volop verkrijgbaar.Het is weer tijd om met dit lekkere fruit aan de gang te gaan.Deze koolsalade om mee te beginnen, een super combinatie.Ingredienten–...
Lalab Tomaat
Lalab TomaatTomatensalade op Indonesische wijze.Een heel lekker en verfrissend bijgerechtje voor bij je rijsttafel.Tomaat in plakken, pittig sausje erover en klaar!Kan niet simpeler. Uit de bijbel van Beb Vuyk.Ingredienten– 2 grote tomatensausje:– 1 eetl ketjap– 1...
Chinese komkommersalade
Chinese komkommersaladeSmashed, geplette of gekneusde komkommer zijn andere namen voor deze komkommersalade uit de Chinese keuken.Door de komkommer eerste te kneuzen krijg je een groter oppervlak en wordt de dressing beter opgenomen.Deze salade smaakt niet alleen bij...
Salade van watermeloen, aardbei en tomaat
Salade van watermeloen, aardbei en tomaatWatermeloen is wel het meest verfrissende fruit voor warme dagen.Pas geleden hebben we een salade van watermeloen, komkommer en feta geplaatst.Nu zag ik op Trinesmatblogg uit Noorwegen deze combinatie met aardbei en tomaat.Een...
Salade van watermeloen, komkommer en feta
Salade van watermeloen, komkommer en fetaDe meest verfrissende salade ever.Licht zoete watermeloen, frisse komkommer, beetje zoute feta en olijven.Ingredienten– een part watermeloen– 1 komkommer– paar handjes rucola– fetakaas (vegan)– handvol zwarte olijven–...
Hollandse kropsla
Hollandse kropslaKrop- of botersla genoemd was in onze kindertijd de enigste slasoort.Tegenwoordig zijn er heel veel slasoorten te koop en zijn er nog veel meer saladerecepten van over de hele wereld.Je zou die gewone kropsla bijna vergeten.Op dit moment liggen de...