Jambalaya

Een bijzonder smakelijk en pittig rijstgerecht uit Lousiana, het is ontstaan uit de Creoolse en Cajunse keuken.
Er bestaan ontzettend veel recepten van Jambalaya. Het gerecht bestaat uit rijst, veel groenten, pittige kruiden en meestal kip en chorizo.
Het is een makkelijk eenpans gerecht, dus ideaal voor een makkelijke maaltijd.
Hier onze vegetarische versie.

Ingredienten

– 1 ui
– 2 tenen knoflook
– 2 paprika’s
– 4 stengels bleekselderij
– 200 gr champignons
– 200 gr rijst
– 1 blik tomatenblokjes
– 200 ml kruidenbouillon
– 1 dessertl. paprikapoeder
– 1 dessertl. gerookt paprikapoeder
– 1 flinke theel. cayennepeper
– zout/peper, tabasco
– scheut olie
– het vlees hebben wij vervangen door vegetarische gegrilde stukjes van Tivall
– 2 bosuitjes

Bereidingswijze

Snipper de ui en knoflook, snijd de bleekselderij en paprika’s in reepjes, snijd de champignons in plakjes.
Neem een flinke braadpan, verhit de olie en fruit de ui en knoflook.
Voeg de paprika en bleekselderij toe en bak deze een paar minuten mee.
Voeg de champignons toe en bak deze ook een paar minuten.
Voeg nu de kruiden toe en bak deze al roerend even mee.
Voeg nu de rijst, tomatenblokjes en bouillon toe, roer alles goed door en laat ca. 25 minuten zachtjes koken. Roer tussendoor een paar keer alles door. (voeg eventueel nog beetje bouillon toe)
Voeg de vegetarische stukjes de laatste 5 minuten toe en laat mee warmen.
Breng de schotel zn. nog op smaak met zout/peper of tabasco.
Garneer tot slot de Jambalaya met de in ringetjes gesneden bosuitjes.

Je kunt de kruiden uit het recept ook heel goed vervangen door cajunkruiden, de smaak wordt hierdoor wel iets anders, maar net zo lekker.
En vergeet niet te zingen onder het koken!

Ook lekker

Rendang kool

Rendang kool

Rendang koolKool is een heel veelzijdige groente, die door de vrij neutrale smaak heel makkelijk te gebruiken is in bijvoorbeeld curry's en Indonesische gerechten.Eerder plaatsten wij al Rendang van spitskool, een lekker hartige vegetarische rendang.Deze rendang kool...

Pastasaus van geroosterde groenten en ricotta

Pastasaus van geroosterde groenten en ricotta

Pastasaus van geroosterde groenten en ricottaGroenten roosteren is een heel makkelijke manier van bereiden.Alles op een bakblik, kruiden en olijfolie erover en je schuift het zo in de oven.Bovendien worden de groenten er extra smakelijk van.Eerder maakten we al...

Curry kool

Curry kool

Curry koolNet als alle andere curry's, is ook deze versie met heel makkelijk en snel klaar.Je kunt zowel witte kool als spitskool gebruiken.Wij gebruiken meestal spitskool, deze is wat zachter en lichter verteerbaar.Ingredienten– 400 gr (spits)kool– 1 ui– 3 tenen...

Tortellini met champignons en zongedroogde tomaatjes

Tortellini met champignons en zongedroogde tomaatjes

Tortellini met champignons en zongedroogde tomaatjesHeel makkelijk en heel snel klaar.Nu eens een keer tortellini zonder romige saus.IngredientenLet op voor 2 personen– 250 gr verse tortellini (bijv. kaas/tomaat vulling)– 200 gr kastanje champignons– 50 gr...

Lasagne met groene groenten

Lasagne met groene groenten

Lasagne met groene groentenVoor wie niet van tomatensaus houdt, is deze lasagne met groene groenten heel fijn.We hebben al eerder "witte" lasagnerecepten geplaatst, zoals lasagne met boerenkool, met prei en courgette en met courgette en spinazie.En nu dus deze met...

Dahl van linzen

Dahl van linzen

Dahl van linzenEen traditionele Indiase dahl.Linzen en spinazie in een heerlijke romige saus.Het is net als alle andere curry's een makkelijk eenpansgerecht.Ingredienten– 2 eetl olie– 1 ui– 1 teen knoflook– 1 rood pepertje– 1 stukje gember– 2 eetl kurkuma– 1 theel...

Kitchari

Kitchari

KitchariEen kruidig gerecht van rijst en mungbonen uit de Indiase keuken.Je komt het ook veel tegen in de Ayurvedische keuken.Het is zowel voedzaam als licht verteerbaar.Wij voegen wel lekker veel groenten toe.Ingredienten– 200 gr basmatirijst– 200 gr mungbonen– 1...

Lasagne met boerenkool

Lasagne met boerenkool

Lasagne met boerenkoolEen winterse lasagne met champignons en boerenkool.Lekker romig door bechamelsaus en mozzarella.De combinatie met boerenkool is echt het proberen waard!Ingredienten– scheutje olijfolie– 1 ui– 2 teen knoflook– 2 takjes tijm, alleen blaadjes– 200...

Orzo met groene groenten en pesto

Orzo met groene groenten en pesto

Orzo met groene groenten en pestoZo'n pan vol groene groenten, dat ziet er lekker gezond uit of niet?En dan gecombineerd met pesto en orzo, ik kreeg er onmiddellijk trek in.Het recept is van Picnic, de online supermarkt.Het lijkt een beetje op onze one pot pasta...