Jambalaya

Een bijzonder smakelijk en pittig rijstgerecht uit Lousiana, het is ontstaan uit de Creoolse en Cajunse keuken.
Er bestaan ontzettend veel recepten van Jambalaya. Het gerecht bestaat uit rijst, veel groenten, pittige kruiden en meestal kip en chorizo.
Het is een makkelijk eenpans gerecht, dus ideaal voor een makkelijke maaltijd.
Hier onze vegetarische versie.

Ingredienten

– 1 ui
– 2 tenen knoflook
– 2 paprika’s
– 4 stengels bleekselderij
– 200 gr champignons
– 200 gr rijst
– 1 blik tomatenblokjes
– 200 ml kruidenbouillon
– 1 dessertl. paprikapoeder
– 1 dessertl. gerookt paprikapoeder
– 1 flinke theel. cayennepeper
– zout/peper, tabasco
– scheut olie
– het vlees hebben wij vervangen door vegetarische gegrilde stukjes van Tivall
– 2 bosuitjes

Bereidingswijze

Snipper de ui en knoflook, snijd de bleekselderij en paprika’s in reepjes, snijd de champignons in plakjes.
Neem een flinke braadpan, verhit de olie en fruit de ui en knoflook.
Voeg de paprika en bleekselderij toe en bak deze een paar minuten mee.
Voeg de champignons toe en bak deze ook een paar minuten.
Voeg nu de kruiden toe en bak deze al roerend even mee.
Voeg nu de rijst, tomatenblokjes en bouillon toe, roer alles goed door en laat ca. 25 minuten zachtjes koken. Roer tussendoor een paar keer alles door. (voeg eventueel nog beetje bouillon toe)
Voeg de vegetarische stukjes de laatste 5 minuten toe en laat mee warmen.
Breng de schotel zn. nog op smaak met zout/peper of tabasco.
Garneer tot slot de Jambalaya met de in ringetjes gesneden bosuitjes.

Je kunt de kruiden uit het recept ook heel goed vervangen door cajunkruiden, de smaak wordt hierdoor wel iets anders, maar net zo lekker.
En vergeet niet te zingen onder het koken!

Ook lekker

Dahl van linzen

Dahl van linzen

Dahl van linzenEen traditionele Indiase dahl.Linzen en spinazie in een heerlijke romige saus.Het is net als alle andere curry's een makkelijk eenpansgerecht.Ingredienten– 2 eetl olie– 1 ui– 1 teen knoflook– 1 rood pepertje– 1 stukje gember– 2 eetl kurkuma– 1 theel...

Kitchari

Kitchari

KitchariEen kruidig gerecht van rijst en mungbonen uit de Indiase keuken.Je komt het ook veel tegen in de Ayurvedische keuken.Het is zowel voedzaam als licht verteerbaar.Wij voegen wel lekker veel groenten toe.Ingredienten– 200 gr basmatirijst– 200 gr mungbonen– 1...

Lasagne met boerenkool

Lasagne met boerenkool

Lasagne met boerenkoolEen winterse lasagne met champignons en boerenkool.Lekker romig door bechamelsaus en mozzarella.De combinatie met boerenkool is echt het proberen waard!Ingredienten– scheutje olijfolie– 1 ui– 2 teen knoflook– 2 takjes tijm, alleen blaadjes– 200...

Orzo met groene groenten en pesto

Orzo met groene groenten en pesto

Orzo met groene groenten en pestoZo'n pan vol groene groenten, dat ziet er lekker gezond uit of niet?En dan gecombineerd met pesto en orzo, ik kreeg er onmiddellijk trek in.Het recept is van Picnic, de online supermarkt.Het lijkt een beetje op onze one pot pasta...

Saag Aloo

Saag Aloo

Saag AlooEen Indiase curry van spinazie en kruidig gebakken aardappelen.Lekker pittig, lekker groen. Je eet het met rijst of naanbrood of allebei.Ingredienten– 500 gr vastkokende aardappelen– 1 ui– 2 tenen knoflook– 2 eetl olie– 1 theel komijnzaad– 1 theel kurkuma– 2...

Smoor van kip en tomaat

Smoor van kip en tomaat

Smoor van kip en tomaatGemarineerde kipstukjes in een lekker hartige jus.Een heel eenvoudig gerecht uit de Indonesische keuken.Wel heel smaakvol, de kruidnagel en nootmuskaat geven een bijzondere smaak.Ingredienten– 2 pakjes vega kipstukjes– 3 uien– 3 tenen knoflook–...

One pot pasta met balletjes

One pot pasta met balletjes

One pot pasta met balletjesSnel, makkelijk en allemaal smakelijk.Ik blijf ze leuk vinden, de alles in één pan pasta's.Deze versie is met vegan balletjes.Ingredienten– 350 gr pasta– 200 gr vegan balletjes (meat free days)– 1 rode ui– 1 kleine courgette– 4 teen...

Veganistische pasta Alfredo

Veganistische pasta Alfredo

Veganistische pasta AlfredoOorspronkelijk bestond pasta Alfredo uit pasta met boter en Parmezaanse kaas.De Italianen noemen dit pasta al burro e parmigiano.In Amerika is pasta Alfredo heel bekend en zijn er vele versies van te vinden.Zo hebben wij al eerder een recept...

Noedels met paksoi

Noedels met paksoi

Noedels met paksoiEen makkelijke wokmaaltijd, ideaal voor doordeweeks.Lekker hartig, goed vullend.Met veel paksoi, hartige ¨kipstukjes" en champignons zit er aardig wat groenten in deze wok.En wie niet van pittig houdt, laat het pepertje gewoon weg.Ingredienten– 400...