Lasagne met linzen en romige paddenstoelensaus

Het eerste gerecht wat wij maakte uit het boek Veg van Jamie Oliver.
Een goed vullende lasagne met een bolognesesaus van linzen en een romige saus.
De bolognesesaus vonden wij wat vlak van smaak in combinatie met lasagne en de romige saus.
Dus die hebben wij vervangen door onze eigen bolognesesaus van linzen, die is lekker hartig en vol van smaak.

Ingredienten

Voor de bolognesesaus:
– 20 gr gedroogde porcini
– 1 rode ui
– 2 tenen knoflook
– klein blikje tomatenpuree
– scheutje rode wijn
– 2 winterpenen
– 2 stengels bleekselderij
– 1 blik linzen (300 gr)
– 200 ml water
– 1 bouillontablet (paddenstoelen)
– 1 blik tomatenblokjes (400 gr)
– chilivlokken
– tijm, rozemarijn naar smaak
– scheut olijfolie
– zout/peper
Voor de paddenstoelensaus:
– 2 eetl olijfolie
– 2 eetl bloem
– 400 ml melk (amandelmelk)
– 50 gr geraspte kaas
– zout/peper

– 500 gr paddenstoelen
– 300 gr lasagnevellen
– geraspte kaas
– hand verse salieblaadjes

Bereidingswijze

Laat de porcini weken in 100 ml gekookt water, giet dan af en bewaar het weekvocht.
Snijd de ui en knoflook fijn.
Snijd de peen in halve plakjes en de bleekselderij in ringetjes.
Neem een grote pan en verwarm een scheut olijfolie en fruit de ui en knoflook, niet te bruin.
Voeg de tomatenpuree toe, roer goed en bak 1 minuut mee.
Voeg nu de rode wijn toe, roer erdoor en laat grotendeels verdampen.
Voeg nu de peen, bleekselderij, kleingesneden porcini en het weekvocht, de linzen, kruiden, chilivlokken, tomatenblokjes, water en het bouillontablet toe.
Breng alles aan de kook en laat ca. 15 minuten sudderen tot de groenten zacht zijn.
Proef en voeg indien nodig nog wat kruiden of zout/peper toe.

Veeg de paddenstoelen schoon en snijd of scheur ze kleiner.
Bak ze in een heel klein scheutje olie ca. 5 minuten.

Verwarm 2 eetl olie in een pan, voeg de bloem toe en laat deze al roerende even garen.
Voeg de melk in gedeeltes toe, roer steeds goed door tot een mooie gladde saus.
Pureer een derde deel van de paddenstoelen en voeg dit samen met de kaas toe aan de saus.
Breng op smaak met zout en peper.

Schep een laagjes bolognesesaus in een ovenschaal, strooi er wat paddenstoelen op.
Leg hier een laag lasagnevellen op en een laagje paddenstoelensaus.
Herhaal bovenstaande 3 keer, eindig met de paddenstoelensaus.
Strooi er tot slot geraspte kaas over.
Haal de salieblaadjes door wat olie en verdeel ze over de schaal.

Bak de lasagne ca. 40 minuten op 180 graden.

Ook lekker

Pasta all’arrabbiata

Pasta all’arrabbiata

Pasta all'arrabbiata Nog een klassieker uit de Italiaanse keuken.Arrabbiata betekent boos in het Italiaans, wat verwijst naar de pittige saus.Het pittige komt door het gebruik van hete pepers.Een super snelle en simpele pasta met een dus pittige...

Zomerse one pot pasta

Zomerse one pot pasta

Zomerse one pot pastaMet prachtig zomers weer heb je geen zin om lang in de keuken te staan.Dus een makkelijk alles in één pan gerecht is dan ideaal.Deze one pot pasta met zomerse groenten is snel gemaakt en erg smaakvol.Met edelgistvlokken i.p.v. kaas is het ook nog...

Pasta met broccoli pesto

Pasta met broccoli pesto

Pasta met broccoli pestoAls je dan de broccoli pesto hebt gemaakt van ons recept, heb je voldoende voor 2 flinke potjes.Eén potje is voldoende voor deze makkelijke pasta.Ingredienten– 350 gr pasta– 1 potje broccoli pesto (zie ons recept)– 1 theel chiliflakes (of...