Paddenstoelenrisotto
Deze heerlijke risotto krijgt zijn volle, hartige smaak vooral door het gebruik van porcini of eekhoorntjesbrood. Porcini is in gedroogde vorm het hele jaar door verkrijgbaar.
In dit recept hebben we ook nog verse kastanjechampignons toegevoegd. Maar je kunt natuurlijk ook andere paddenstoelen gebruiken.
Ingredienten
– 1 eetl olijfolie
– 75 gr boter
– 1 sjalotje
– 1 teen knoflook
– 200 gr risottorijst
– ± 1 ltr bouillon, groenten of paddenstoelen
– 2 eetl peterselie
– 200 gr kastanjechampignons
– 50 gr vers geraspte parmezaanse kaas
Bereidingswijze
Snipper het sjalotje en de knoflook.
Neem een grote pan met dikke bodem, verhit de olijfolie met 25 gr boter. Fruit de sjalot en knoflook 2 minuten. Voeg de geweekte porcini toe en bak nog even mee.
Strooi de rijst erbij en roer goed door zodat alle rijstkorrels bedekt zijn met olie/boter. De rijstkorrels worden een beetje glazig nu.
Voeg dan het weekvocht van de porcini toe en roer tot de rijstkorrels het vocht hebben opgenomen. Voeg dan ± 100 ml bouillon toe, en roer tot het vocht is opgenomen. Voeg steeds weer ± 100 ml vocht toe als vorige hoeveelheid is opgenomen. Blijf steeds goed roeren. Herhaal tot de bouillon is opgebruikt en de risotto gaar is. In totaal duurt dit 20 – 30 minuten.
Bak terwijl u toch staat te roeren, ondertussen de kastanjechampignons in een andere pan in een scheutje olijfolie, breng op smaak met beetje zout en verse peper.
De risotto is gaar als de rijstkorrel zacht aan de buitenkant is maar toch nog een beetje bite heeft. Het geheel moet zeer smeuig zijn.
Roer tot slot de peterselie, 50 gr boter, de kaas en de helft van de gebakken champignons door de risotto, leg een deksel op de pan en laat het geheel ± 5 minuten rusten. Schep voor het opdienen de rest van de gebakken champignons op de risotto.
Ook lekker
Rendang kool
Rendang koolKool is een heel veelzijdige groente, die door de vrij neutrale smaak heel makkelijk te gebruiken is in bijvoorbeeld curry's en Indonesische gerechten.Eerder plaatsten wij al Rendang van spitskool, een lekker hartige vegetarische rendang.Deze rendang kool...
Pastasaus van geroosterde groenten en ricotta
Pastasaus van geroosterde groenten en ricottaGroenten roosteren is een heel makkelijke manier van bereiden.Alles op een bakblik, kruiden en olijfolie erover en je schuift het zo in de oven.Bovendien worden de groenten er extra smakelijk van.Eerder maakten we al...
Curry kool
Curry koolNet als alle andere curry's, is ook deze versie met heel makkelijk en snel klaar.Je kunt zowel witte kool als spitskool gebruiken.Wij gebruiken meestal spitskool, deze is wat zachter en lichter verteerbaar.Ingredienten– 400 gr (spits)kool– 1 ui– 3 tenen...
Tortellini met champignons en zongedroogde tomaatjes
Tortellini met champignons en zongedroogde tomaatjesHeel makkelijk en heel snel klaar.Nu eens een keer tortellini zonder romige saus.IngredientenLet op voor 2 personen– 250 gr verse tortellini (bijv. kaas/tomaat vulling)– 200 gr kastanje champignons– 50 gr...
Lasagne met groene groenten
Lasagne met groene groentenVoor wie niet van tomatensaus houdt, is deze lasagne met groene groenten heel fijn.We hebben al eerder "witte" lasagnerecepten geplaatst, zoals lasagne met boerenkool, met prei en courgette en met courgette en spinazie.En nu dus deze met...
Dahl van linzen
Dahl van linzenEen traditionele Indiase dahl.Linzen en spinazie in een heerlijke romige saus.Het is net als alle andere curry's een makkelijk eenpansgerecht.Ingredienten– 2 eetl olie– 1 ui– 1 teen knoflook– 1 rood pepertje– 1 stukje gember– 2 eetl kurkuma– 1 theel...
Kitchari
KitchariEen kruidig gerecht van rijst en mungbonen uit de Indiase keuken.Je komt het ook veel tegen in de Ayurvedische keuken.Het is zowel voedzaam als licht verteerbaar.Wij voegen wel lekker veel groenten toe.Ingredienten– 200 gr basmatirijst– 200 gr mungbonen– 1...
Lasagne met boerenkool
Lasagne met boerenkoolEen winterse lasagne met champignons en boerenkool.Lekker romig door bechamelsaus en mozzarella.De combinatie met boerenkool is echt het proberen waard!Ingredienten– scheutje olijfolie– 1 ui– 2 teen knoflook– 2 takjes tijm, alleen blaadjes– 200...
Orzo met groene groenten en pesto
Orzo met groene groenten en pestoZo'n pan vol groene groenten, dat ziet er lekker gezond uit of niet?En dan gecombineerd met pesto en orzo, ik kreeg er onmiddellijk trek in.Het recept is van Picnic, de online supermarkt.Het lijkt een beetje op onze one pot pasta...








