Paddenstoelenrisotto

Risotto ai funghi zeggen ze in Italie.
Deze heerlijke risotto krijgt zijn volle, hartige smaak vooral door het gebruik van porcini of eekhoorntjesbrood. Porcini is in gedroogde vorm het hele jaar door verkrijgbaar.
In dit recept hebben we ook nog verse kastanjechampignons toegevoegd. Maar je kunt natuurlijk ook andere paddenstoelen gebruiken.

Ingredienten

– 25 gr gedroogde porcini
– 1 eetl olijfolie
– 75 gr boter
– 1 sjalotje
– 1 teen knoflook
– 200 gr risottorijst
– ± 1 ltr bouillon, groenten of paddenstoelen
– 2 eetl peterselie
– 200 gr kastanjechampignons
– 50 gr vers geraspte parmezaanse kaas

Bereidingswijze

Week de porcini in 100 ml heet water, ± 30 minuten, laat ze daarna even uitlekken, knijp het vocht eruit en snijd in reepjes. Zeef en bewaar het weekvocht.
Snipper het sjalotje en de knoflook.
Neem een grote pan met dikke bodem, verhit de olijfolie met 25 gr boter. Fruit de sjalot en knoflook 2 minuten. Voeg de geweekte porcini toe en bak nog even mee.
Strooi de rijst erbij en roer goed door zodat alle rijstkorrels bedekt zijn met olie/boter. De rijstkorrels worden een beetje glazig nu.
Voeg dan het weekvocht van de porcini toe en roer tot de rijstkorrels het vocht hebben opgenomen. Voeg dan ± 100 ml bouillon toe, en roer tot het vocht is opgenomen. Voeg steeds weer ± 100 ml vocht toe als vorige hoeveelheid is opgenomen. Blijf steeds goed roeren. Herhaal tot de bouillon is opgebruikt en de risotto gaar is. In totaal duurt dit 20 – 30 minuten.
Bak terwijl u toch staat te roeren, ondertussen de kastanjechampignons in een andere pan in een scheutje olijfolie, breng op smaak met beetje zout en verse peper.

De risotto is gaar als de rijstkorrel zacht aan de buitenkant is maar toch nog een beetje bite heeft. Het geheel moet zeer smeuig zijn.
Roer tot slot de peterselie, 50 gr boter, de kaas en de helft van de gebakken champignons door de risotto, leg een deksel op de pan en laat het geheel ± 5 minuten rusten. Schep voor het opdienen de rest van de gebakken champignons op de risotto.

Ook lekker

Vegan kip-kerrie met boontjes en mango

Vegan kip-kerrie met boontjes en mangoSoms kun je zomaar ontzettende trek krijgen in iets.Dan zie ik een mooi fotootje van kerriesaus en dan loopt het water in mijn mond.Rijst met kip-kerrie, wie kent het niet van vroeger?Deze versie is gemaakt met vegetarische...

One pot pasta Primavera

One pot pasta PrimaveraHet blijft super, one pot pasta's.Alle ingrediënten in één pan, 10 - 15 minuten koken, af en toe roeren en klaar.Ideaal voor een doordeweekse maaltijd.Deze keer wilde ik pasta Primavera maken, daar horen groene asperges in.Maar in ons dorp zijn...

Bolognesesaus met linzen

Bolognesesaus met linzenDe traditionele pastasaus die iedereen wel kent.Deze vegetarische versie wordt gemaakt met linzen in plaats van gehakt.Erg lekker, gezond en voedzaam.Wordt je weer warm van met deze grijze dagen.Ingredienten– 20 gr gedroogde porcini– 1 rode ui–...