Paddenstoelenrisotto
Deze heerlijke risotto krijgt zijn volle, hartige smaak vooral door het gebruik van porcini of eekhoorntjesbrood. Porcini is in gedroogde vorm het hele jaar door verkrijgbaar.
In dit recept hebben we ook nog verse kastanjechampignons toegevoegd. Maar je kunt natuurlijk ook andere paddenstoelen gebruiken.
Ingredienten
– 1 eetl olijfolie
– 75 gr boter
– 1 sjalotje
– 1 teen knoflook
– 200 gr risottorijst
– ± 1 ltr bouillon, groenten of paddenstoelen
– 2 eetl peterselie
– 200 gr kastanjechampignons
– 50 gr vers geraspte parmezaanse kaas
Bereidingswijze
Snipper het sjalotje en de knoflook.
Neem een grote pan met dikke bodem, verhit de olijfolie met 25 gr boter. Fruit de sjalot en knoflook 2 minuten. Voeg de geweekte porcini toe en bak nog even mee.
Strooi de rijst erbij en roer goed door zodat alle rijstkorrels bedekt zijn met olie/boter. De rijstkorrels worden een beetje glazig nu.
Voeg dan het weekvocht van de porcini toe en roer tot de rijstkorrels het vocht hebben opgenomen. Voeg dan ± 100 ml bouillon toe, en roer tot het vocht is opgenomen. Voeg steeds weer ± 100 ml vocht toe als vorige hoeveelheid is opgenomen. Blijf steeds goed roeren. Herhaal tot de bouillon is opgebruikt en de risotto gaar is. In totaal duurt dit 20 – 30 minuten.
Bak terwijl u toch staat te roeren, ondertussen de kastanjechampignons in een andere pan in een scheutje olijfolie, breng op smaak met beetje zout en verse peper.
De risotto is gaar als de rijstkorrel zacht aan de buitenkant is maar toch nog een beetje bite heeft. Het geheel moet zeer smeuig zijn.
Roer tot slot de peterselie, 50 gr boter, de kaas en de helft van de gebakken champignons door de risotto, leg een deksel op de pan en laat het geheel ± 5 minuten rusten. Schep voor het opdienen de rest van de gebakken champignons op de risotto.
Ook lekker
Smoor van kip en tomaat
Smoor van kip en tomaatGemarineerde kipstukjes in een lekker hartige jus.Een heel eenvoudig gerecht uit de Indonesische keuken.Wel heel smaakvol, de kruidnagel en nootmuskaat geven een bijzondere smaak.Ingredienten– 2 pakjes vega kipstukjes– 3 uien– 3 tenen knoflook–...
One pot pasta met balletjes
One pot pasta met balletjesSnel, makkelijk en allemaal smakelijk.Ik blijf ze leuk vinden, de alles in één pan pasta's.Deze versie is met vegan balletjes.Ingredienten– 350 gr pasta– 200 gr vegan balletjes (meat free days)– 1 rode ui– 1 kleine courgette– 4 teen...
Veganistische pasta Alfredo
Veganistische pasta AlfredoOorspronkelijk bestond pasta Alfredo uit pasta met boter en Parmezaanse kaas.De Italianen noemen dit pasta al burro e parmigiano.In Amerika is pasta Alfredo heel bekend en zijn er vele versies van te vinden.Zo hebben wij al eerder een recept...
Noedels met paksoi
Noedels met paksoiEen makkelijke wokmaaltijd, ideaal voor doordeweeks.Lekker hartig, goed vullend.Met veel paksoi, hartige ¨kipstukjes" en champignons zit er aardig wat groenten in deze wok.En wie niet van pittig houdt, laat het pepertje gewoon weg.Ingredienten– 400...
Pasta ¨carbonara” met vega spekjes
Pasta ¨carbonara" met vega spekjesIn de supermarkt zag ik plantaardige spekjes, die wilde ik wel eens uitproberen.En nu het weer een stuk koeler wordt, wordt het ook tijd voor meer comfort food.Dus de stap naar deze romige pasta was snel gemaakt.De spekjes vonden we...
Pastasaus van geroosterde tomaatjes
Pastasaus van geroosterde tomaatjesTomaten, tomaten, tomaten.Wanneer je zelf tomatenplanten hebt gekweekt, zul je nu waarschijnlijk kilo's tomaten kunnen plukken.Wij wel, er worden daarom deze tijd veel tomaten in de keuken verwerkt.Soepen, sausen, salades, noem maar...
Tikka masala
Tikka masalaEen heerlijke pittige en romige saus, uit de Indiase keuken.De tikka (kipstukjes) hebben wij vervangen door vegan kipstuckjes.En de yoghurt vervangen door kokosmelk.De tikka masala-saus hebben we aangevuld met velderwtjes.Wij aten het met rijst en...
Spaghetti puttanesca
Spaghetti puttanescaEen klassieker uit de Zuid-Italiaanse keuken.Eenvoudig, simpele ingrediënten, verrassend volle smaak.Beetje pittig en lekker zoutig door de kappertjes en olijven in de saus.De ansjovis die erin hoort laten we voor onze vegan versie dus weg. Voor...
Veganistische stroganoff
Veganistische stroganoffWe kregen dit recept voor veganistische stroganoff met paddenstoelen.Het lijkt wel wat op een champignonsaus maar toch weer anders.Deze stroganoff zit echt bomvol smaak.Een beetje pittig, lekker hartig en ook romig van smaak.Voor de kleur...