Risotto met groene asperges en champignons

Het kan nog net: voor 21 juni groene asperges eten.
We maken nog een keer risotto met groene asperges, zie onze lenterisotto.
Maar deze keer doen we er ook nog champignons door.
En dat is toch lekker!

Ingredienten

– 200 gr verse groen asperges
– 200 gr verse velderwtjes, eventueel biologische diepvrieserwtjes
– 200 gr champignons
– 4 eetl olijfolie
– 3 lente-uitjes
– 2 teen knoflook
– 1 sjalotje
– 250 gr risottorijst
– 100 ml droge witte wijn
– 750 ml groentebouillon, warm
– 150 gr vers geraspte Parmezaanse kaas
– 2 eetl boter

Bereidingswijze

Blancheer de asperges en de velderwtjes 1 minuut in ruim kokend water, spoel direkt af onder koud stromend water (om doorgaren te voorkomen). Laat uitlekken in vergiet.
Snijd de asperges in stukken.
Maak de champignons schoon en snijd in plakjes. Bak de champignons in 1 eetl olijfolie in een koekenpan mooi bruin, bestrooi met wat peper en zet apart.
Snipper de sjalot en de knoflook en snijd de lente-uitjes in ringetjes.
Verhit 3 eetl olijfolie in een pan met dikke bodem, fruit de ui, knoflook en lente-uitjes ca. 2 minuten.
Voeg de rijst toe en roer goed gedurende enkele minuten, zodat alle rijstkorrels bedekt zijn met wat olie. De rijstkorrels worden nu iets glazig.
Voeg de witte wijn toe, verwarm zachtjes en roer goed door tot de wijn is opgenomen.
Voeg dan ca. 100 ml bouillon toe, en roer tot het vocht is opgenomen. Voeg steeds weer ca. 100 ml bouillon toe als de vorige is opgenomen. Blijf steeds rustig roeren.
Herhaal tot de bouillon is opgebruikt en de risotto bijna gaar is.
In totaal duurt dit 20-30 minuten.
Roer er nu de groente, champignons en de boter door en verwarm nog ca. 2 minuten.
Roer tot slot de Parmezaanse kaas erdoor en laat het geheel even rusten met deksel op de pan.

Ook lekker

Smoor van kip en tomaat

Smoor van kip en tomaat

Smoor van kip en tomaatGemarineerde kipstukjes in een lekker hartige jus.Een heel eenvoudig gerecht uit de Indonesische keuken.Wel heel smaakvol, de kruidnagel en nootmuskaat geven een bijzondere smaak.Ingredienten– 2 pakjes vega kipstukjes– 3 uien– 3 tenen knoflook–...

One pot pasta met balletjes

One pot pasta met balletjes

One pot pasta met balletjesSnel, makkelijk en allemaal smakelijk.Ik blijf ze leuk vinden, de alles in één pan pasta's.Deze versie is met vegan balletjes.Ingredienten– 350 gr pasta– 200 gr vegan balletjes (meat free days)– 1 rode ui– 1 kleine courgette– 4 teen...

Veganistische pasta Alfredo

Veganistische pasta Alfredo

Veganistische pasta AlfredoOorspronkelijk bestond pasta Alfredo uit pasta met boter en Parmezaanse kaas.De Italianen noemen dit pasta al burro e parmigiano.In Amerika is pasta Alfredo heel bekend en zijn er vele versies van te vinden.Zo hebben wij al eerder een recept...

Noedels met paksoi

Noedels met paksoi

Noedels met paksoiEen makkelijke wokmaaltijd, ideaal voor doordeweeks.Lekker hartig, goed vullend.Met veel paksoi, hartige ¨kipstukjes" en champignons zit er aardig wat groenten in deze wok.En wie niet van pittig houdt, laat het pepertje gewoon weg.Ingredienten– 400...

Pasta ¨carbonara” met vega spekjes

Pasta ¨carbonara” met vega spekjes

Pasta ¨carbonara" met vega spekjesIn de supermarkt zag ik plantaardige spekjes, die wilde ik wel eens uitproberen.En nu het weer een stuk koeler wordt, wordt het ook tijd voor meer comfort food.Dus de stap naar deze romige pasta was snel gemaakt.De spekjes vonden we...

Pastasaus van geroosterde tomaatjes

Pastasaus van geroosterde tomaatjes

Pastasaus van geroosterde tomaatjesTomaten, tomaten, tomaten.Wanneer je zelf tomatenplanten hebt gekweekt, zul je nu waarschijnlijk kilo's tomaten kunnen plukken.Wij wel, er worden daarom deze tijd veel tomaten in de keuken verwerkt.Soepen, sausen, salades, noem maar...

Tikka masala

Tikka masala

Tikka masalaEen heerlijke pittige en romige saus, uit de Indiase keuken.De tikka (kipstukjes) hebben wij vervangen door vegan kipstuckjes.En de yoghurt vervangen door kokosmelk.De tikka masala-saus hebben we aangevuld met velderwtjes.Wij aten het met rijst en...

Spaghetti puttanesca

Spaghetti puttanesca

Spaghetti puttanescaEen klassieker uit de Zuid-Italiaanse keuken.Eenvoudig, simpele ingrediënten, verrassend volle smaak.Beetje pittig en lekker zoutig door de kappertjes en olijven in de saus.De ansjovis die erin hoort laten we voor onze vegan versie dus weg. Voor...

Veganistische stroganoff

Veganistische stroganoff

Veganistische stroganoffWe kregen dit recept voor veganistische stroganoff met paddenstoelen.Het lijkt wel wat op een champignonsaus maar toch weer anders.Deze stroganoff zit echt bomvol smaak.Een beetje pittig, lekker hartig en ook romig van smaak.Voor de kleur...