Risotto van parelgort

Parelgort is gepelde en geslepen gerst, rijk aan vitaminen en mineralen en heeft een zeer laag glycaemische waarde. Eerder hebben we er al een lekkere salade mee gemaakt.
Nu hebben we er een heerlijke risotto mee gemaakt.
Wel erg voedzaam, ik zou het eten na een flinke herfstwandeling of een dag buiten klussen.
Je bent gewaarschuwd.

Ingredienten

– 20 gr gedroogde porcini
– 2 sjalotten
– 1 teen knoflook
– 1 prei
– 275 gr parelgort
– ± 1 ltr bouillon, groenten of paddenstoelen
– 200 gr kastanjechampignons
– 2 bosuitjes
– 1 eetl tijm
– olijfolie
– 50 gr vers geraspte pecorino kaas (of 2 eetl edelgistvlokken)

Bereidingswijze

Week de porcini (±30 minuten) in zoveel heet water dat ze onder staan, laat ze uitlekken en snijd ze in reepjes. Zeef en bewaar het weekvocht.
Snipper de sjalotten en de knoflook. Was de prei en snijd in ringetjes.
Neem een grote pan met dikke bodem, verhit een scheut olijfolie.
Fruit de ui en knoflook 2 minuten, voeg de prei toe en fruit deze ook even mee. Voeg de porcini toe en bak ook een minuutje mee.
Zet nu de vlam lager.
Voeg nu de parelgort toe en roer goed door zodat alle korrels een beetje glansen van de olie.
Nu voeg je eerst het weekwater van de porcini toe, roer tot het vocht is opgenomen.
Voeg nu ± 100 ml bouillon toe en roer tot het vocht is opgenomen, voeg nu steeds weer ± 100 ml bouillon toe als vorige hoeveelheid vocht is opgenomen. Blijf steeds rustig roeren.
In ca. 25 minuten zal de parelgort gaar en lekker smeuig zijn.
Terwijl je toch af en toe moet roeren, kun je ondertussen in een andere pan de champignons en de in ringetjes gesneden bosuitjes in een scheutje olie bakken. Breng op smaak met verse tijm en peper.
Als de risotto gaar is meng je de helft van de champignons en de vers geraspte kaas (of edelgistvlokken) er door.
De rest van de champignons schep je voor het opdienen op de risotto.

Ook lekker

Dahl van linzen

Dahl van linzen

Dahl van linzenEen traditionele Indiase dahl.Linzen en spinazie in een heerlijke romige saus.Het is net als alle andere curry's een makkelijk eenpansgerecht.Ingredienten– 2 eetl olie– 1 ui– 1 teen knoflook– 1 rood pepertje– 1 stukje gember– 2 eetl kurkuma– 1 theel...

Kitchari

Kitchari

KitchariEen kruidig gerecht van rijst en mungbonen uit de Indiase keuken.Je komt het ook veel tegen in de Ayurvedische keuken.Het is zowel voedzaam als licht verteerbaar.Wij voegen wel lekker veel groenten toe.Ingredienten– 200 gr basmatirijst– 200 gr mungbonen– 1...

Lasagne met boerenkool

Lasagne met boerenkool

Lasagne met boerenkoolEen winterse lasagne met champignons en boerenkool.Lekker romig door bechamelsaus en mozzarella.De combinatie met boerenkool is echt het proberen waard!Ingredienten– scheutje olijfolie– 1 ui– 2 teen knoflook– 2 takjes tijm, alleen blaadjes– 200...

Orzo met groene groenten en pesto

Orzo met groene groenten en pesto

Orzo met groene groenten en pestoZo'n pan vol groene groenten, dat ziet er lekker gezond uit of niet?En dan gecombineerd met pesto en orzo, ik kreeg er onmiddellijk trek in.Het recept is van Picnic, de online supermarkt.Het lijkt een beetje op onze one pot pasta...

Saag Aloo

Saag Aloo

Saag AlooEen Indiase curry van spinazie en kruidig gebakken aardappelen.Lekker pittig, lekker groen. Je eet het met rijst of naanbrood of allebei.Ingredienten– 500 gr vastkokende aardappelen– 1 ui– 2 tenen knoflook– 2 eetl olie– 1 theel komijnzaad– 1 theel kurkuma– 2...

Smoor van kip en tomaat

Smoor van kip en tomaat

Smoor van kip en tomaatGemarineerde kipstukjes in een lekker hartige jus.Een heel eenvoudig gerecht uit de Indonesische keuken.Wel heel smaakvol, de kruidnagel en nootmuskaat geven een bijzondere smaak.Ingredienten– 2 pakjes vega kipstukjes– 3 uien– 3 tenen knoflook–...

One pot pasta met balletjes

One pot pasta met balletjes

One pot pasta met balletjesSnel, makkelijk en allemaal smakelijk.Ik blijf ze leuk vinden, de alles in één pan pasta's.Deze versie is met vegan balletjes.Ingredienten– 350 gr pasta– 200 gr vegan balletjes (meat free days)– 1 rode ui– 1 kleine courgette– 4 teen...

Veganistische pasta Alfredo

Veganistische pasta Alfredo

Veganistische pasta AlfredoOorspronkelijk bestond pasta Alfredo uit pasta met boter en Parmezaanse kaas.De Italianen noemen dit pasta al burro e parmigiano.In Amerika is pasta Alfredo heel bekend en zijn er vele versies van te vinden.Zo hebben wij al eerder een recept...

Noedels met paksoi

Noedels met paksoi

Noedels met paksoiEen makkelijke wokmaaltijd, ideaal voor doordeweeks.Lekker hartig, goed vullend.Met veel paksoi, hartige ¨kipstukjes" en champignons zit er aardig wat groenten in deze wok.En wie niet van pittig houdt, laat het pepertje gewoon weg.Ingredienten– 400...