Risotto van parelgort
Nu hebben we er een heerlijke risotto mee gemaakt.
Wel erg voedzaam, ik zou het eten na een flinke herfstwandeling of een dag buiten klussen.
Je bent gewaarschuwd.
Ingredienten
– 2 sjalotten
– 1 teen knoflook
– 1 prei
– 275 gr parelgort
– ± 1 ltr bouillon, groenten of paddenstoelen
– 200 gr kastanjechampignons
– 2 bosuitjes
– 1 eetl tijm
– olijfolie
– 50 gr vers geraspte pecorino kaas (of 2 eetl edelgistvlokken)
Bereidingswijze
Snipper de sjalotten en de knoflook. Was de prei en snijd in ringetjes.
Neem een grote pan met dikke bodem, verhit een scheut olijfolie.
Fruit de ui en knoflook 2 minuten, voeg de prei toe en fruit deze ook even mee. Voeg de porcini toe en bak ook een minuutje mee.
Zet nu de vlam lager.
Voeg nu de parelgort toe en roer goed door zodat alle korrels een beetje glansen van de olie.
Nu voeg je eerst het weekwater van de porcini toe, roer tot het vocht is opgenomen.
Voeg nu ± 100 ml bouillon toe en roer tot het vocht is opgenomen, voeg nu steeds weer ± 100 ml bouillon toe als vorige hoeveelheid vocht is opgenomen. Blijf steeds rustig roeren.
In ca. 25 minuten zal de parelgort gaar en lekker smeuig zijn.
Terwijl je toch af en toe moet roeren, kun je ondertussen in een andere pan de champignons en de in ringetjes gesneden bosuitjes in een scheutje olie bakken. Breng op smaak met verse tijm en peper.
Als de risotto gaar is meng je de helft van de champignons en de vers geraspte kaas (of edelgistvlokken) er door.
De rest van de champignons schep je voor het opdienen op de risotto.
Ook lekker
Smoor van kip en tomaat
Smoor van kip en tomaatGemarineerde kipstukjes in een lekker hartige jus.Een heel eenvoudig gerecht uit de Indonesische keuken.Wel heel smaakvol, de kruidnagel en nootmuskaat geven een bijzondere smaak.Ingredienten– 2 pakjes vega kipstukjes– 3 uien– 3 tenen knoflook–...
One pot pasta met balletjes
One pot pasta met balletjesSnel, makkelijk en allemaal smakelijk.Ik blijf ze leuk vinden, de alles in één pan pasta's.Deze versie is met vegan balletjes.Ingredienten– 350 gr pasta– 200 gr vegan balletjes (meat free days)– 1 rode ui– 1 kleine courgette– 4 teen...
Veganistische pasta Alfredo
Veganistische pasta AlfredoOorspronkelijk bestond pasta Alfredo uit pasta met boter en Parmezaanse kaas.De Italianen noemen dit pasta al burro e parmigiano.In Amerika is pasta Alfredo heel bekend en zijn er vele versies van te vinden.Zo hebben wij al eerder een recept...
Noedels met paksoi
Noedels met paksoiEen makkelijke wokmaaltijd, ideaal voor doordeweeks.Lekker hartig, goed vullend.Met veel paksoi, hartige ¨kipstukjes" en champignons zit er aardig wat groenten in deze wok.En wie niet van pittig houdt, laat het pepertje gewoon weg.Ingredienten– 400...
Pasta ¨carbonara” met vega spekjes
Pasta ¨carbonara" met vega spekjesIn de supermarkt zag ik plantaardige spekjes, die wilde ik wel eens uitproberen.En nu het weer een stuk koeler wordt, wordt het ook tijd voor meer comfort food.Dus de stap naar deze romige pasta was snel gemaakt.De spekjes vonden we...
Pastasaus van geroosterde tomaatjes
Pastasaus van geroosterde tomaatjesTomaten, tomaten, tomaten.Wanneer je zelf tomatenplanten hebt gekweekt, zul je nu waarschijnlijk kilo's tomaten kunnen plukken.Wij wel, er worden daarom deze tijd veel tomaten in de keuken verwerkt.Soepen, sausen, salades, noem maar...
Tikka masala
Tikka masalaEen heerlijke pittige en romige saus, uit de Indiase keuken.De tikka (kipstukjes) hebben wij vervangen door vegan kipstuckjes.En de yoghurt vervangen door kokosmelk.De tikka masala-saus hebben we aangevuld met velderwtjes.Wij aten het met rijst en...
Spaghetti puttanesca
Spaghetti puttanescaEen klassieker uit de Zuid-Italiaanse keuken.Eenvoudig, simpele ingrediënten, verrassend volle smaak.Beetje pittig en lekker zoutig door de kappertjes en olijven in de saus.De ansjovis die erin hoort laten we voor onze vegan versie dus weg. Voor...
Veganistische stroganoff
Veganistische stroganoffWe kregen dit recept voor veganistische stroganoff met paddenstoelen.Het lijkt wel wat op een champignonsaus maar toch weer anders.Deze stroganoff zit echt bomvol smaak.Een beetje pittig, lekker hartig en ook romig van smaak.Voor de kleur...