Risotto van parelgort

Parelgort is gepelde en geslepen gerst, rijk aan vitaminen en mineralen en heeft een zeer laag glycaemische waarde. Eerder hebben we er al een lekkere salade mee gemaakt.
Nu hebben we er een heerlijke risotto mee gemaakt.
Wel erg voedzaam, ik zou het eten na een flinke herfstwandeling of een dag buiten klussen.
Je bent gewaarschuwd.

Ingredienten

– 20 gr gedroogde porcini
– 2 sjalotten
– 1 teen knoflook
– 1 prei
– 275 gr parelgort
– ± 1 ltr bouillon, groenten of paddenstoelen
– 200 gr kastanjechampignons
– 2 bosuitjes
– 1 eetl tijm
– olijfolie
– 50 gr vers geraspte pecorino kaas (of 2 eetl edelgistvlokken)

Bereidingswijze

Week de porcini (±30 minuten) in zoveel heet water dat ze onder staan, laat ze uitlekken en snijd ze in reepjes. Zeef en bewaar het weekvocht.
Snipper de sjalotten en de knoflook. Was de prei en snijd in ringetjes.
Neem een grote pan met dikke bodem, verhit een scheut olijfolie.
Fruit de ui en knoflook 2 minuten, voeg de prei toe en fruit deze ook even mee. Voeg de porcini toe en bak ook een minuutje mee.
Zet nu de vlam lager.
Voeg nu de parelgort toe en roer goed door zodat alle korrels een beetje glansen van de olie.
Nu voeg je eerst het weekwater van de porcini toe, roer tot het vocht is opgenomen.
Voeg nu ± 100 ml bouillon toe en roer tot het vocht is opgenomen, voeg nu steeds weer ± 100 ml bouillon toe als vorige hoeveelheid vocht is opgenomen. Blijf steeds rustig roeren.
In ca. 25 minuten zal de parelgort gaar en lekker smeuig zijn.
Terwijl je toch af en toe moet roeren, kun je ondertussen in een andere pan de champignons en de in ringetjes gesneden bosuitjes in een scheutje olie bakken. Breng op smaak met verse tijm en peper.
Als de risotto gaar is meng je de helft van de champignons en de vers geraspte kaas (of edelgistvlokken) er door.
De rest van de champignons schep je voor het opdienen op de risotto.

Ook lekker

Vegan kip-kerrie met boontjes en mango

Vegan kip-kerrie met boontjes en mangoSoms kun je zomaar ontzettende trek krijgen in iets.Dan zie ik een mooi fotootje van kerriesaus en dan loopt het water in mijn mond.Rijst met kip-kerrie, wie kent het niet van vroeger?Deze versie is gemaakt met vegetarische...

One pot pasta Primavera

One pot pasta PrimaveraHet blijft super, one pot pasta's.Alle ingrediënten in één pan, 10 - 15 minuten koken, af en toe roeren en klaar.Ideaal voor een doordeweekse maaltijd.Deze keer wilde ik pasta Primavera maken, daar horen groene asperges in.Maar in ons dorp zijn...

Bolognesesaus met linzen

Bolognesesaus met linzenDe traditionele pastasaus die iedereen wel kent.Deze vegetarische versie wordt gemaakt met linzen in plaats van gehakt.Erg lekker, gezond en voedzaam.Wordt je weer warm van met deze grijze dagen.Ingredienten– 20 gr gedroogde porcini– 1 rode ui–...