Gekarameliseerde knoflooktaart

Knoflook geoogst: 20 heerlijke verse bollen knoflook.
Daar moet wat mee gemaakt worden natuurlijk. Op zoek naar een recept voor veel knoflook kwam ik dit recept van knoflooktaart tegen. Een recept uit het boek Plenty van Ottolenghi.
Echt heel erg lekker, de gekarameliseerde teentjes knoflook smaken zoet, zacht en romig.
En voor diegenen die niet zo gek zijn op geitenkaas: vervang de kaas door feta en oude kaas of pecorino bijvoorbeeld.

Ingredienten

– bladerdeeg (diepvries of koelschap)
– 3 bollen knoflook
– 1 eetl olijfolie
– 1 theel balsamicoazijn
– 220 ml water
– ¾ eetl suiker
– 1 theel rozemarijn, fijngehakt
– 1 theel tijm, fijngehakt
– 120 gr verse geitenkaas
– 120 gr harde geitenkaas
– 2 eieren
– 1 dl slagroom
– 1 dl creme fraiche
– zout/peper

Bereidingswijze

Bekleed een ondiepe taartvorm met bakpapier en bekleed de vorm met het deeg.
Leg er een stuk bakpapier in en vul met bakerwten. Laat de vorm 20 minuten rusten in de koelkast.
Verwarm de oven tot 180 graden en bak de taartbodem 20 minuten, haal dan de bakerwten en bakpapier eruit en bak de taartbodem nog ca 10 minuten tot goudbruin.
Maak ondertussen de gekarameliseerde knoflook:
Haal alle teentjes los en pel ze. Kook de teentjes ca. 3 minuten in ruim water en giet ze af.
Doe de teentjes nu in een steelpan met de olijfolie en bak op hoog vuur ca. 2 minuten.
Voeg de balsamico en water toe en breng aan de kook, laat 10 minuten zachtjes koken. Roer de suiker, rozemarijn, tijm en wat zout erdoor en laat alles nog 10 minuten koken op halfhoog vuur tot de vloeistof bijna verdampt is en de knoflookteentjes bedekt zijn met de nu donkere karamelsiroop.
Breek de kaassoorten in stukjes en verdeel over de taartbodem, verdeel de knoflook met karamelsiroop over de kaas.
Klop de eieren, room, creme fraiche en zout en peper door elkaar en giet tussen de kaas en knoflook.
Bak de taart ca. 45 minuten op 160 graden tot mooi goudbruin.
Verdeel voor het opdienen nog wat tijmtakjes over de taart!

Ook lekker

Hartig taartje met spinazie en tomaatjes

Hartig taartje met spinazie en tomaatjes

Hartig taartje met spinazie en tomaatjesWeer een hartig taartje!Ze zien er altijd zo gezellig uit, ze smaken lekker hartig en je kunt ze zowel warm als koud eten.Daardoor zijn ze heel geschikt als warme maaltijd of mee te nemen als lunch of picknick.Deze keer hebben...

paddenstoelentaartje

paddenstoelentaartje

Snel paddenstoelentaartjeMet een hartig taartje ben je eigenlijk altijd snel klaar.De oven doet het meeste werk.Een salade erbij en je hebt een heerlijke maaltijd.Deze keer hebben we plakjes deeg voor hartige taart met spinazie gebruikt.Ingredienten– 6 plakjes deeg...

Makkelijk tomatentaartje

Makkelijk tomatentaartje

Makkelijk tomatentaartjeEen nieuwe bakvorm en heel veel tomaatjes uit de tuin.Dan is de keus snel gemaakt: een tomatentaartje!Het taartje smaakt zowel warm, lauw als koud lekker.Lekker als lunch of als voorafje.IngredientenDeze bakvorm is 34 x 11 cm, gebruik je een...

Hartige flan met groene asperges

Hartige flan met groene asperges

Hartige flan met groene aspergesLast minute paasreceptje.We hebben zojuist deze heerlijke hartige flans gemaakt voor de Paasbrunch.Hartige flans, eimuffins of mini quiches, er zijn veel namen voor deze smakelijke kleine hartige taartjes zonder deeg, koolhydraatarm....

Spinaziepastei

Spinaziepastei

SpinaziepasteiPastei van bladerdeeg, spinazie, paddenstoelen en kaas. Een heerlijke combinatie! Het oorspronkelijke recept (met hamblokjes) komt uit een allerhande uit 2011, wij hebben de ham vervangen door extra champignons. Ingredienten- 10 plakjes bladerdeeg- 600...

Hartige taart met prei en tomaat

Hartige taart met prei en tomaat

Hartige taart met prei en tomaatHartige taarten, het hele jaar door maken wij hartige taarten.Dit is al de 25e op deze site!We hebben er zelfs een aparte recepten categorie voor gemaakt.Je kunt ze zowel warm, lauw als koud eten. Lekker als lunch, picknick of met een...

Plaattaart caprese

Plaattaart caprese

Plaattaart capresePesto, tomaten en mozzarella, een gouden combinatie.Voor een salade caprese of super lekker broodje caprese.Maar dezelfde ingrediënten gebruiken op een plaattaart is ook niet verkeerd.Ideaal voor een zomerse makkelijke maaltijd.Ingredienten– 6...

Torta Pasqualina, Paastaart met spinazie

Torta Pasqualina, Paastaart met spinazie

Torta Pasqualina, Paastaart met spinazie Wij maken al jaren een spinazietaart met verstopte eieren.Nu zag ik pas in de Allerhande een Italiaanse Paastaart die er erg veel op lijkt.Bladerdeeg, een spinazievulling en eieren die worden meegebakken op de vulling.Hij zag...

Hartige flan

Hartige flan

Hartige flanDit is een heerlijk koolhydraatarm receptje.Hartige flans, eimuffins of mini quiches, er zijn veel namen voor deze smakelijke kleine hartige taartjes zonder deeg.Ideaal als lunch of tussendoortje. Koud smaken ze ook erg goed.Deze hartige flans zijn gevuld...