Klassieke aspergesoep

Voorjaar, aspergetijd.
Verse aspergesoep uit eigen keuken is zo lekker en zo gemaakt.
Voor aspergesoep hoef je echt geen A-klasse te kopen.
De buitenbeentjes, krom, dik of lelijk kunnen heel goed in de soep!

Ingredienten

– 500 gr witte asperges
– 1,2 ltr groentebouillon
– 50 gr boter
– 60 gr bloem
– 200 ml kookroom of slagroom
– zout/peper
– handje peterselie

Bereidingswijze

Schil de asperges met een dunschiller (in de lengte vanaf onder het kopje naar uiteinde).
Snijd het houterige uiteinde (ca. 2 cm) af en gooi weg.
Snijd de asperges in stukjes van 2 a 3 cm.
Doe de groentebouillon met de aspergeschillen en aspergestukjes in een pan en breng aan de kook.
Laat 15 minuten zachtjes koken.
Zeef de bouillon, bewaar de aspergestukjes en gooi de schillen weg.
Neem een ruime pan.
Maak een roux: laat de boter smelten, voeg de bloem toe,roer goed door en laat even garen op een heel laag vlammetje. (niet bruin laten worden)
Voeg een flinke scheut bouillon toe, roer goed met een garde tot de bouillon geheel is opgenomen. Voeg de rest van de bouillon in delen toe en blijf goed roeren tot een gebonden soep.
Voeg de helft van de aspergestukjes toe.
Pureer de soep met een staafmixer.
Voeg nu de room en de rest van de aspergestukjes toe en laat alles nog even goed warmen.
Garneer de soep met fijngeknipte peterselie.

Ook lekker

Franse uiensoep

Franse uiensoep

Franse uiensoepAltijd goed in de herfst, een kom uiensoep.We maakten al jaren de uiensoep van Roald Dahl, zie ook op deze site, waarbij we de uien wel 2 tot 3 uur langzaam lieten smoren.Maar nu hebben we deze snellere versie uitgeprobeerd, en het resultaat is ook heel...

Indiase kerrie-linzensoep

Indiase kerrie-linzensoep

Indiase kerrie-linzensoepEen supersnelle versie voor een pittige kerrie-linzensoep.Pas geleden hebben we een recept geplaatst voor de bijzonder smaakvolle Mulligatawny soep.In plaats van de zelfgemaakte kruidenpasta wordt er nu kerriepoeder gebruikt.Als je ook nog...

Mulligatawny soep

Mulligatawny soep

Mulligatawny soepEen soepje uit Zuid India en Sri Lanka.Mulligatawny betekent peperwater, dus je bent gewaarschuwd!Het is een heerlijk pittig soepje, met heel veel smaken.Het wordt vaak geserveerd met een schep rijst in de kom.Wij hebben het gemaakt met linzen, dus...