Lavassoep

Lavas of maggiplant is een ideale plant voor in de kruidentuin.
Doet het op iedere grondsoort, is winterhard, groeit snel tot een flinke grote plant, wordt wel 1 meter hoog en is heel makkelijk te stekken.
En wordt het blad iets ouder en bruin, geen probleem, je knipt de plant af en voor je het weet groeit er weer fris nieuw blad.
Lavas gebruiken wij altijd al als smaakmaker in de meeste soepen en bouillons maar nu kwam ik in een Noors kookboek deze Løpstikkesuppe (lavas-soep) tegen.
Lavas als hoofdsmaak: heerlijk!

Ingredienten

– 2 uien
– 2 tenen knoflook
– 50 gr boter
– een paar flinke stengels lavas
– 500 gr aardappelen
– 1 liter groentebouillon
– 1½ dl slagroom
– zout, verse peper

Bereidingswijze

Snipper de ui en knoflook.
Verhit de boter in een flinke pan en smoor de ui en knoflook.
Snijd de lavasblaadjes grof en voeg ze toe.
Schil de aardappelen, snijd in kleine stukken en voeg ze ook toe aan de pan.
Voeg de bouillon toe en breng aan de kook, laat zachtjes koken tot de aardappelen gaar zijn.
Pureer de soep met een staafmixer of in een blender.
Doe de soep weer terug in de pan, voeg de slagroom toe en laat de soep nog even doorkoken.
Voeg naar smaak nog wat zout toe.
Draai in de kom nog wat verse peper over de soep!

Ook lekker

Pittige zoete-aardappelsoep

Pittige zoete-aardappelsoep

Pittige zoete-aardappelsoepBen je op zoek naar een vullend soepje waar je lekker warm van wordt?Dan is dit het soepje.Gember en chilivlokken zorgen voor een heel smakelijke combinatie met de zoete aardappel.Bovendien is deze soep binnen 30 minuten klaar.Ingredienten–...

Verse tomatensoep van geroosterde tomaten

Verse tomatensoep van geroosterde tomaten

Verse tomatensoep van geroosterde tomaten De laatste tomaten uit de kas, dus tijd voor nog een keer zelfgemaakte tomatensoep. De lekkere smaak van deze soep krijg je door de verse tomaten samen met ui, knoflook en kruiden te roosteren. Super makkelijk dus, de oven...

Bloemkoolsoep

Bloemkoolsoep

BloemkoolsoepDe winkels liggen op dit moment vol met heerlijke verse Hollandse bloemkolen, daarom is het nu tijd om bloemkool te eten.Wij beginnen met een zacht, romig soepje van Hollandse bloemkool.Het staat binnen 30 minuten op tafel, heel fijn.Ingredienten-– 2 eetl...