Lavassoep

Lavas of maggiplant is een ideale plant voor in de kruidentuin.
Doet het op iedere grondsoort, is winterhard, groeit snel tot een flinke grote plant, wordt wel 1 meter hoog en is heel makkelijk te stekken.
En wordt het blad iets ouder en bruin, geen probleem, je knipt de plant af en voor je het weet groeit er weer fris nieuw blad.
Lavas gebruiken wij altijd al als smaakmaker in de meeste soepen en bouillons maar nu kwam ik in een Noors kookboek deze Løpstikkesuppe (lavas-soep) tegen.
Lavas als hoofdsmaak: heerlijk!

Ingredienten

– 2 uien
– 2 tenen knoflook
– 50 gr boter
– een paar flinke stengels lavas
– 500 gr aardappelen
– 1 liter groentebouillon
– 1½ dl slagroom
– zout, verse peper

Bereidingswijze

Snipper de ui en knoflook.
Verhit de boter in een flinke pan en smoor de ui en knoflook.
Snijd de lavasblaadjes grof en voeg ze toe.
Schil de aardappelen, snijd in kleine stukken en voeg ze ook toe aan de pan.
Voeg de bouillon toe en breng aan de kook, laat zachtjes koken tot de aardappelen gaar zijn.
Pureer de soep met een staafmixer of in een blender.
Doe de soep weer terug in de pan, voeg de slagroom toe en laat de soep nog even doorkoken.
Voeg naar smaak nog wat zout toe.
Draai in de kom nog wat verse peper over de soep!

Ook lekker

Pittige maissoep met gember

Pittige maissoep met gember Een smakelijke soep van mais, gember en kokosmelk. Paprika zorgt voor de mooie kleur. En door toevoeging van een rood pepertje is het een soepje waar je echt warm van wordt. Dus met de kou op komst zou ik zeggen: maken dit lekkere...

Uiensoep

UiensoepJe hebt uiensoep en uiensoep, maar wij maken altijd de uiensoep van Roald Dahl uit zijn boek: “Roald Dahl’s kookboek”. Het allerbelangrijkste voor een goede uiensoep: laat de uien heel langzaam zacht en bruin worden, liever 3 dan 2 uur smoren. Ingredienten- 6...

Italiaanse tomaten-groentesoep

Italiaanse tomaten-groentensoep Supermakkelijk, smaakt het hele jaar door. Ingredienten- 250 gr kastanjechampignons - 4 stengels bleekselderij - 1 grote ui, gesnipperd - 2 teen knoflook, fijngehakt - 2 groentebouillontabletten - 4 eetlepels olijfolie - 1 blik...