Paddenstoelenragout met zwarte knoflook

Zwarte knoflook?
Ja, inderdaad zwarte knoflook. Tegenwoordig te koop in verschillende supermarkten.
Het is witte knoflook die in 30 a 40 dagen in een oven, op lage temperatuur wordt gefermenteerd. Door dit fermentatieproces vormen de suikers en aminozuren samen melanoidine, waardoor de teentjes zwart en zacht en plakkerig worden.
Ook de smaak van de knoflook wordt door het proces zachter, zoeter en wat zoutig, dropachtig, dit noemen we umami.
Door het fermenteren zou de hoeveelheid antioxidanten ook verdubbelen, en je schijnt er ook minder van uit je mond te ruiken. Genoeg redenen dus om zwarte knoflook te gaan gebruiken.
Het is al lekker om het zo op een broodje, toastje te smeren.
Wij beginnen met een eenvoudig broodje paddenstoelenragout, met zwarte knoflook dus.

Ingredienten

– 1 sjalotje
– 50 gr boter
– 60 gr bloem
– 0,5 liter bouillon (paddenstoelen of groente)
– 400 gr paddenstoelen (b.v. kastanje champignons, oesterzwammen, shiitake)
– 4 tenen zwarte knoflook
– takje tijm
– handje peterselie
– verse peper

Bereidingswijze

Snipper het sjalotje.
Verwarm de boter in een pan en fruit het sjalotje zacht aan, laat niet bruin worden.
Voeg de bloem toe en roer goed door. Laat de bloem een paar minuten garen.
Voeg dan ca. 100 ml bouillon toe en roer goed door met een garde, voeg de volgende 100 ml toe en roer ook weer goed door met de garde, ga zo door tot je een mooie dikke gladde saus hebt. (Misschien heb je iets minder nodig dan 0,5 liter bouillon).
Veeg de paddenstoelen schoon en snijd in plakjes. Snijdt de zwarte knoflook in plakjes.
Bak de paddenstoelen in een klein scheutje olijfolie lekker bruin, voeg de zwarte knoflook en de blaadjes van het takje tijm toe, bak nog even mee en breng op smaak met peper.
(Ik denk niet dat zout nog nodig is).
Meng de paddenstoelen door de warme ragout.
Vul de broodjes met de ragout en garneer met peterselie.

Ook lekker

Krieltjessalade met boontjes en tomaat

Krieltjessalade met boontjes en tomaat

Krieltjessalade met boontjes en tomaatAardappelsalades, altijd goed, lekker als lunch of lichte maaltijd.'s Zomers een fijn bijgerecht bij de BBQ.Op onze site staan er al meerdere, kijk maar eens.Vandaag voegen we deze versie met boontjes en tomaatjes...

Pastasaus van geroosterde groenten en ricotta

Pastasaus van geroosterde groenten en ricotta

Pastasaus van geroosterde groenten en ricottaGroenten roosteren is een heel makkelijke manier van bereiden.Alles op een bakblik, kruiden en olijfolie erover en je schuift het zo in de oven.Bovendien worden de groenten er extra smakelijk van.Eerder maakten we al...

Dakos, Griekse tomatensalade met gedroogd brood

Dakos, Griekse tomatensalade met gedroogd brood

Dakos, Griekse tomatensalade met gedroogd broodNu het tomatentijd is, volop verkrijgbaar zocht ik een nieuwe tomatensalade.In het boek plenty more van Ottolenghi kwam ik deze tegen.Deze salade lijkt erg op Panzanella, de Toscaanse broodsalade.De toevoeging van olijven...

Kikkererwtensalade met tomaatjes en fetakaas

Kikkererwtensalade met tomaatjes en fetakaas

Kikkererwtensalade met tomaatjes en fetakaasLunch, picknick, buiten eten?Dan is deze salade ideaal.Een pitabroodje of flat bread erbij en je hebt een heerlijke maaltijd. Kikkererwten zitten bomvol eiwitten, ijzer en B vitamines.Bovendien bevatten ze veel koolhydraten...

Pulled oesterzwammen

Pulled oesterzwammen

Pulled oesterzwammenEen makkelijk recept voor lekkere pulled oesterzwammen.Oesterzwammen in reepjes, krokant gebakken in de oven en nog even nagebakken met bbq-saus.Zo heb je een heerlijke vulling voor broodjes, wraps of tortilla's.Ingredientenvoor 4 personen– 4...

Mango Lassi

Mango Lassi

Mango LassiLassi is een traditionele yoghurtdrank uit India. Het wordt gemaakt van yoghurt die verdund wordt met water of melk.Het wordt zowel hartig als zoet geserveerd.De meest bekende in onze regio is wel de mango lassi, een verfrissend drankje van yoghurt, mango,...

Eierragout

Eierragout

EierragoutEen pasteitje gevuld met een warme ragout, dat lust toch bijna iedereen.Lekker als voorafje, lunch of brunch.Meestal maken wij dan paddenstoelenragout, een echte klassieker.Nu hebben we eierragout gemaakt, weer eens wat anders.Deze komen zeker bij de...

Griekse fetadip

Griekse fetadip

Griekse fetadipDeze Griekse fetadip heet in Griekenland Tirosalata.Fetakaas, Griekse yoghurt, beetje knoflook, olie en citroen, meer niet.Lijkt een beetje op onze bietendip met fetaLekker met een broodje, platbrood of wat rauwkost, ideaal als voorafje of op je...

Strapatsada, Grieks eiergerecht

Strapatsada, Grieks eiergerecht

Strapatsada, Grieks eiergerechtIeder land kent wel een traditioneel eiergerecht.Zo zijn er al veel eiergerechten te vinden op onze site.Roereieren, Omeletten, Frittata´s uit Italië, Shakshuka's, Ranchero eieren uit Zuid Amerika, Huevos al la Flamengo en Tortilla uit...