Spanakoriso

Griekse spinazierijst, nog een klassieker uit de Griekse keuken.
Gemaakt van risottorijst en heel veel verse spinazie.
Op internet vindt je veel recepten, de meeste erg makkelijk.
Dit recept komt uit het geweldige kookboek Greek van George Calombaris.
Iets meer werk, maar dat proef je dan ook wel! Een aanrader!

Ingredienten

– een flinke bos krulpeterselie
– 20 gr boter
– 1 lenteuitje
– 1 teen knoflook
– 125 ml room

– 1 ltr bouillon
– flinke scheut olijfolie
– 1 ui, gesnipperd
– 300 gr risottorijst

– 500 gr spinazie
– scheutje olijfolie
– 80 gr geraspte parmezaan
– 1 citroen
– zout/peper

Bereidingswijze

Maak eerst de peterselieroom: breng een pan water aan de kook , pluk de blaadjes van de peterselie en blancheer de blaadjes tot ze zacht zijn (paar minuten), laat schrikken onder koud water en laat goed uitlekken.
Snipper het lenteuitje en de knoflook en fruit deze in de boter. Voeg de room toe en breng aan de kook. Neem van het vuur en voeg de goed uitgelekte peterselie toe. Mix met de staafmixer helemaal glad.

Verhit een scheut olijfolie in een grote pan en fruit de gesnipperde ui tot die zacht is. Voeg de rijst toe en roer ca 2 minuten goed door zodat alle korrels bedekt zijn met olie. De rijstkorrels worden nu ook iets glazig. Voeg 250 ml bouillon toe en roer tot deze helemaal is opgenomen. Voeg de rest van de bouillon toe, breng aan de kook, en laat op een laag vuur 10 minuten pruttelen.

Verhit ondertussen een scheutje olie in een grote koekenpan en roerbak de spinazie tot deze geslonken is. Hak de spinazie grof.

Voeg de spinazie, de peterselieroom en de geraspte kaas toe aan de rijst.
Breng de rijst op smaak met citroenrasp, citroensap en zout/peper.

Ook lekker

Pastasaus van geroosterde groenten en ricotta

Pastasaus van geroosterde groenten en ricotta

Pastasaus van geroosterde groenten en ricottaGroenten roosteren is een heel makkelijke manier van bereiden.Alles op een bakblik, kruiden en olijfolie erover en je schuift het zo in de oven.Bovendien worden de groenten er extra smakelijk van.Eerder maakten we al...

Orzosalade caprese

Orzosalade caprese

Orzosalade capreseDe klassieke caprese: tomaat met mozzarella en basilicum nu gecombineerd met pasta.Als dressing hebben we pesto toegevoegd.Een heerlijke zomerse maaltijdsalade.Ingredienten– 150 gr orzo– 250 gr kleine tomaatjes– 1 bol mozzarella of kleine bolletjes–...

Curry kool

Curry kool

Curry koolNet als alle andere curry's, is ook deze versie met heel makkelijk en snel klaar.Je kunt zowel witte kool als spitskool gebruiken.Wij gebruiken meestal spitskool, deze is wat zachter en lichter verteerbaar.Ingredienten– 400 gr (spits)kool– 1 ui– 3 tenen...

Tortellini met champignons en zongedroogde tomaatjes

Tortellini met champignons en zongedroogde tomaatjes

Tortellini met champignons en zongedroogde tomaatjesHeel makkelijk en heel snel klaar.Nu eens een keer tortellini zonder romige saus.IngredientenLet op voor 2 personen– 250 gr verse tortellini (bijv. kaas/tomaat vulling)– 200 gr kastanje champignons– 50 gr...

Lasagne met groene groenten

Lasagne met groene groenten

Lasagne met groene groentenVoor wie niet van tomatensaus houdt, is deze lasagne met groene groenten heel fijn.We hebben al eerder "witte" lasagnerecepten geplaatst, zoals lasagne met boerenkool, met prei en courgette en met courgette en spinazie.En nu dus deze met...

Dahl van linzen

Dahl van linzen

Dahl van linzenEen traditionele Indiase dahl.Linzen en spinazie in een heerlijke romige saus.Het is net als alle andere curry's een makkelijk eenpansgerecht.Ingredienten– 2 eetl olie– 1 ui– 1 teen knoflook– 1 rood pepertje– 1 stukje gember– 2 eetl kurkuma– 1 theel...

Kitchari

Kitchari

KitchariEen kruidig gerecht van rijst en mungbonen uit de Indiase keuken.Je komt het ook veel tegen in de Ayurvedische keuken.Het is zowel voedzaam als licht verteerbaar.Wij voegen wel lekker veel groenten toe.Ingredienten– 200 gr basmatirijst– 200 gr mungbonen– 1...

Lasagne met boerenkool

Lasagne met boerenkool

Lasagne met boerenkoolEen winterse lasagne met champignons en boerenkool.Lekker romig door bechamelsaus en mozzarella.De combinatie met boerenkool is echt het proberen waard!Ingredienten– scheutje olijfolie– 1 ui– 2 teen knoflook– 2 takjes tijm, alleen blaadjes– 200...

Orzo met groene groenten en pesto

Orzo met groene groenten en pesto

Orzo met groene groenten en pestoZo'n pan vol groene groenten, dat ziet er lekker gezond uit of niet?En dan gecombineerd met pesto en orzo, ik kreeg er onmiddellijk trek in.Het recept is van Picnic, de online supermarkt.Het lijkt een beetje op onze one pot pasta...