Spanakoriso

Griekse spinazierijst, nog een klassieker uit de Griekse keuken.
Gemaakt van risottorijst en heel veel verse spinazie.
Op internet vindt je veel recepten, de meeste erg makkelijk.
Dit recept komt uit het geweldige kookboek Greek van George Calombaris.
Iets meer werk, maar dat proef je dan ook wel! Een aanrader!

Ingredienten

– een flinke bos krulpeterselie
– 20 gr boter
– 1 lenteuitje
– 1 teen knoflook
– 125 ml room

– 1 ltr bouillon
– flinke scheut olijfolie
– 1 ui, gesnipperd
– 300 gr risottorijst

– 500 gr spinazie
– scheutje olijfolie
– 80 gr geraspte parmezaan
– 1 citroen
– zout/peper

Bereidingswijze

Maak eerst de peterselieroom: breng een pan water aan de kook , pluk de blaadjes van de peterselie en blancheer de blaadjes tot ze zacht zijn (paar minuten), laat schrikken onder koud water en laat goed uitlekken.
Snipper het lenteuitje en de knoflook en fruit deze in de boter. Voeg de room toe en breng aan de kook. Neem van het vuur en voeg de goed uitgelekte peterselie toe. Mix met de staafmixer helemaal glad.

Verhit een scheut olijfolie in een grote pan en fruit de gesnipperde ui tot die zacht is. Voeg de rijst toe en roer ca 2 minuten goed door zodat alle korrels bedekt zijn met olie. De rijstkorrels worden nu ook iets glazig. Voeg 250 ml bouillon toe en roer tot deze helemaal is opgenomen. Voeg de rest van de bouillon toe, breng aan de kook, en laat op een laag vuur 10 minuten pruttelen.

Verhit ondertussen een scheutje olie in een grote koekenpan en roerbak de spinazie tot deze geslonken is. Hak de spinazie grof.

Voeg de spinazie, de peterselieroom en de geraspte kaas toe aan de rijst.
Breng de rijst op smaak met citroenrasp, citroensap en zout/peper.

Ook lekker

Vegan kip-kerrie met boontjes en mango

Vegan kip-kerrie met boontjes en mangoSoms kun je zomaar ontzettende trek krijgen in iets.Dan zie ik een mooi fotootje van kerriesaus en dan loopt het water in mijn mond.Rijst met kip-kerrie, wie kent het niet van vroeger?Deze versie is gemaakt met vegetarische...

One pot pasta Primavera

One pot pasta PrimaveraHet blijft super, one pot pasta's.Alle ingrediënten in één pan, 10 - 15 minuten koken, af en toe roeren en klaar.Ideaal voor een doordeweekse maaltijd.Deze keer wilde ik pasta Primavera maken, daar horen groene asperges in.Maar in ons dorp zijn...

Bolognesesaus met linzen

Bolognesesaus met linzenDe traditionele pastasaus die iedereen wel kent.Deze vegetarische versie wordt gemaakt met linzen in plaats van gehakt.Erg lekker, gezond en voedzaam.Wordt je weer warm van met deze grijze dagen.Ingredienten– 20 gr gedroogde porcini– 1 rode ui–...