Spanakoriso
Gemaakt van risottorijst en heel veel verse spinazie.
Op internet vindt je veel recepten, de meeste erg makkelijk.
Dit recept komt uit het geweldige kookboek Greek van George Calombaris.
Iets meer werk, maar dat proef je dan ook wel! Een aanrader!
Ingredienten
– 20 gr boter
– 1 lenteuitje
– 1 teen knoflook
– 125 ml room
– 1 ltr bouillon
– flinke scheut olijfolie
– 1 ui, gesnipperd
– 300 gr risottorijst
– 500 gr spinazie
– scheutje olijfolie
– 80 gr geraspte parmezaan
– 1 citroen
– zout/peper
Bereidingswijze
Snipper het lenteuitje en de knoflook en fruit deze in de boter. Voeg de room toe en breng aan de kook. Neem van het vuur en voeg de goed uitgelekte peterselie toe. Mix met de staafmixer helemaal glad.
Verhit een scheut olijfolie in een grote pan en fruit de gesnipperde ui tot die zacht is. Voeg de rijst toe en roer ca 2 minuten goed door zodat alle korrels bedekt zijn met olie. De rijstkorrels worden nu ook iets glazig. Voeg 250 ml bouillon toe en roer tot deze helemaal is opgenomen. Voeg de rest van de bouillon toe, breng aan de kook, en laat op een laag vuur 10 minuten pruttelen.
Verhit ondertussen een scheutje olie in een grote koekenpan en roerbak de spinazie tot deze geslonken is. Hak de spinazie grof.
Voeg de spinazie, de peterselieroom en de geraspte kaas toe aan de rijst.
Breng de rijst op smaak met citroenrasp, citroensap en zout/peper.
Ook lekker
Smoor van kip en tomaat
Smoor van kip en tomaatGemarineerde kipstukjes in een lekker hartige jus.Een heel eenvoudig gerecht uit de Indonesische keuken.Wel heel smaakvol, de kruidnagel en nootmuskaat geven een bijzondere smaak.Ingredienten– 2 pakjes vega kipstukjes– 3 uien– 3 tenen knoflook–...
One pot pasta met balletjes
One pot pasta met balletjesSnel, makkelijk en allemaal smakelijk.Ik blijf ze leuk vinden, de alles in één pan pasta's.Deze versie is met vegan balletjes.Ingredienten– 350 gr pasta– 200 gr vegan balletjes (meat free days)– 1 rode ui– 1 kleine courgette– 4 teen...
Veganistische pasta Alfredo
Veganistische pasta AlfredoOorspronkelijk bestond pasta Alfredo uit pasta met boter en Parmezaanse kaas.De Italianen noemen dit pasta al burro e parmigiano.In Amerika is pasta Alfredo heel bekend en zijn er vele versies van te vinden.Zo hebben wij al eerder een recept...
Noedels met paksoi
Noedels met paksoiEen makkelijke wokmaaltijd, ideaal voor doordeweeks.Lekker hartig, goed vullend.Met veel paksoi, hartige ¨kipstukjes" en champignons zit er aardig wat groenten in deze wok.En wie niet van pittig houdt, laat het pepertje gewoon weg.Ingredienten– 400...
Pasta ¨carbonara” met vega spekjes
Pasta ¨carbonara" met vega spekjesIn de supermarkt zag ik plantaardige spekjes, die wilde ik wel eens uitproberen.En nu het weer een stuk koeler wordt, wordt het ook tijd voor meer comfort food.Dus de stap naar deze romige pasta was snel gemaakt.De spekjes vonden we...
Pastasaus van geroosterde tomaatjes
Pastasaus van geroosterde tomaatjesTomaten, tomaten, tomaten.Wanneer je zelf tomatenplanten hebt gekweekt, zul je nu waarschijnlijk kilo's tomaten kunnen plukken.Wij wel, er worden daarom deze tijd veel tomaten in de keuken verwerkt.Soepen, sausen, salades, noem maar...
Tikka masala
Tikka masalaEen heerlijke pittige en romige saus, uit de Indiase keuken.De tikka (kipstukjes) hebben wij vervangen door vegan kipstuckjes.En de yoghurt vervangen door kokosmelk.De tikka masala-saus hebben we aangevuld met velderwtjes.Wij aten het met rijst en...
Spaghetti puttanesca
Spaghetti puttanescaEen klassieker uit de Zuid-Italiaanse keuken.Eenvoudig, simpele ingrediënten, verrassend volle smaak.Beetje pittig en lekker zoutig door de kappertjes en olijven in de saus.De ansjovis die erin hoort laten we voor onze vegan versie dus weg. Voor...
Veganistische stroganoff
Veganistische stroganoffWe kregen dit recept voor veganistische stroganoff met paddenstoelen.Het lijkt wel wat op een champignonsaus maar toch weer anders.Deze stroganoff zit echt bomvol smaak.Een beetje pittig, lekker hartig en ook romig van smaak.Voor de kleur...