Gazpacho

De bekende Spaanse koude soep.
Gemaakt van o.a. tomaten, komkommer, paprika en ui. Dus boordevol verse groenten, lekker en gezond!
Je serveert het ijskoud, hoe warmer de dag hoe verfrissender dit heerlijke soepje smaakt.
Heerlijk als lunch, of als voorafje.

Ingredienten

– 3 tenen knoflook
– 2 sjalotten
– 1 paprika
– 1,5 dl olijfolie
– 1 komkommer
– 500 gr tomaten
– 3 eetl wijnazijn
– zout
– citroensap
– tabasco

Bereidingswijze

Snijd de sjalotten en paprika (zonder zaden) in grove stukken, snijd de knoflook in plakjes, schil de komkommer en snijd in grove stukken en ontvel de tomaten.
Doe de ui, paprika, knoflook en olijfolie in een blender of keukenmachine en pureer gedurende 30 seconden.
Voeg de komkommer, tomaten en wijnazijn toe en pureer alles nog 1 minuut.
Breng op smaak met zout, citroensap en tabasco (paar druppels doen al wonderen).
Je kunt de soep eventueel zeven, maar dat hoeft beslist niet.
Zet de soep een poos in de koelkast en laat goed koud worden.
Strooi er vlak voor het serveren nog wat verse peper over.

 

Ook lekker

Pikante gevulde eieren

Pikante gevulde eieren

Pikante gevulde eierenEen gevuld eitje een beetje retro? Echt niet!Als borrelhapje, bij een hapjesbuffet of om een salade te garneren doen de gevulde eitjes het nog steeds erg goed.En met deze pikante gevulde eieren maak je er helemaal een feestje van.IngredientenPer...

Romesco saus

Romesco saus

Romesco sausEen Spaans recept op 5 December! Salsa romesco is een Catalaanse saus en komt oorspronkelijk uit de buurt van Tarragona.Het is een iets pittige saus gemaakt van o.a. geroosterde paprika's, amandelen en tomaat. Het pittige komt van de gerookte paprikapoeder...

Tortilla met groene asperges

Tortilla met groene asperges

Tortilla met groene aspergesEen simpele tortilla die luxe lijkt door de groene asperges.Snijd de tortilla in kleine partjes, prikkertje er in en je hebt een tapas gerechtje.Ingredienten– groene asperges, klein bosje– 8 eieren– zout/peper– olijfolieBereidingswijzeSnijd...

Patatas Bravas

Patatas Bravas

Patatas BravasDe meest bekende tapas, wie kent het niet?Knapperig gebakken aardappelstukjes met een licht pikante tomatensaus.(in Spanje worden verschillende sausen gebruikt, dat scheelt per regio) Dit recept voor de bekende salsa bravas op basis van tomaat vinden wij...

Aioli

Aioli

AioliAioli, alioli (Spaans), allioli (Catalaans) of aïoli (Frans)?Allemaal goed, het betekent knoflook en olie.Het is een heerlijke Spaanse knoflooksaus, lekker op een stukje brood of bij de beroemde patatas bravas.Deze Aioli kun je niet vergelijken met knoflooksaus...

Tomatensalade met artisjokken

Tomatensalade met artisjokken

Tomatensalade met artisjokkenDe zon op tafel met deze zomerse tomatensalade.De artisjokken en kappertjes geven een fris accent.Lekker als lunchgerecht.Vergeet dan niet het knapperige broodje erbij om in de heerlijke dressing te dopen.Ingredienten- 400 gr kleine...

zomerse tomatentaart

zomerse tomatentaart

Zomerse tomatentaart De zon op tafel met deze zomerse tomatentaart. Tapenade op de bodem, veel lekkere rijpe tomaten, beetje mozzarella en verse tijm. De tomaten krijgen een heerlijke zoete smaak in de oven. De taart smaakt zowel warm als koud erg goed. Ingredienten -...

Knoflookchampignons

Knoflookchampignons

KnoflookchampignonsEen makkelijk tapasgerechtje. Weinig werk, groots resultaat. Lekker met wat knapperig brood erbij om in de knoflookolie te dippen. Ingredienten- 250 gr champignons - 4 tenen knoflook - olijfolie - zout/peper - 4 eetl peterselie, fijngehakt...

Plat brood met ui en geroosterde paprika

Plat brood met ui en geroosterde paprika

Platbrood met ui en geroosterde paprika Een smakelijk brood uit de Spaanse keuken. Geen pizza, geen focaccia, geen flamkuchen. Wel een heel lekker plat brood, waarbij je met het beleg kan varieren wat je wilt. Deze versie hebben we alleen ui en paprika’s gebruikt. Een...